Nivel record al prețurilor la alimente în întreaga lume. Care este principalul motiv

Nivel record al prețurilor la alimente în întreaga lume. Care este principalul motiv
Sunt estimate noi scumpiri ale produselor alimentare / Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 08/04/2022, 16:24
Actualizat: 08/04/2022, 16:30

Războiul din Ucraina a zguduit piețele de cereale și de ulei vegetal, provocând un nou record al prețurilor mondiale la alimente în luna martie, potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

Mai exact, prețurile mondiale ale produselor alimentare de bază au înregistrat un salt semnificativ în luna martie, atingând cele mai ridicate niveluri din istorie, în condițiile în care războiul din regiunea Mării Negre a propagat șocurile pe piețele cerealelor de bază și ale uleiurilor vegetale, a anunțat astăzi Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

Indicele FAO al prețurilor la alimente a înregistrat o medie de 159,3 puncte în martie, în creștere cu 12,6% față de februarie, când atinsese deja cel mai ridicat nivel de la crearea sa în 1990. Indicele urmărește modificările lunare ale prețurilor internaționale ale unui coș de produse alimentare de bază comercializate în mod obișnuit. Cel mai recent nivel al indicelui a fost cu 33,6 la sută mai mare decât în martie 2021.

Indicele FAO al prețurilor la cereale a fost cu 17,1 la sută mai mare în martie decât în februarie, determinat de creșterile mari ale prețurilor la grâu și la toate cerealele grosiere, în mare parte ca urmare a războiului din Ucraina.

Reamintim că, în ultimii trei ani, Federația Rusă și Ucraina, împreună, au reprezentat aproximativ 30 la sută și, respectiv, 20 la sută din exporturile mondiale de grâu și porumb. Prețurile mondiale ale grâului au urcat cu 19,7 la sută în cursul lunii, exacerbate de îngrijorările legate de condițiile de recoltă din Statele Unite ale Americii. Între timp, prețurile porumbului au înregistrat o creștere de 19,1 la sută de la o lună la alta, atingând un nivel record, alături de cele ale orzului și sorgului.

  • Indicele FAO al prețurilor la uleiurile vegetale a crescut cu 23,2%, determinat de cotațiile mai mari ale uleiului din semințe de floarea-soarelui, al cărui principal exportator mondial este Ucraina. Prețurile la uleiul de palmier, soia și rapiță au crescut, de asemenea, în mod semnificativ, ca urmare a majorării prețurilor la uleiul de floarea-soarelui și a creșterii prețurilor la țiței, prețurile la uleiul de soia fiind susținute și mai mult de îngrijorările legate de reducerea exporturilor din America de Sud.
  • Indicele FAO al prețului zahărului a crescut cu 6,7% față de februarie, inversând scăderile recente și ajungând la un nivel cu peste 20% mai mare decât în martie 2021. Prețurile mai mari ale țițeiului au fost un factor determinant, împreună cu aprecierea valutară a realului brazilian, în timp ce perspectivele favorabile ale producției din India au împiedicat creșteri lunare mai mari ale prețurilor.
  • Indicele FAO al prețurilor la carne a crescut cu 4,8 procente în martie, atingând un maxim istoric, condus de creșterea bruscă a prețurilor la carnea de porc, legată de un deficit de porci pentru sacrificare în Europa de Vest. Prețurile internaționale la carnea de pasăre s-au întărit, de asemenea, ca urmare a reducerii ofertelor din principalele țări exportatoare, ca urmare a epidemiilor de gripă aviară.
  • Indicele FAO al prețurilor produselor lactate a crescut cu 2,6 la sută și a fost cu 23,6 la sută mai mare decât în martie 2021, în condițiile în care cotațiile pentru unt și lapte praf au crescut brusc pe fondul unei creșteri a cererii de importuri pentru livrări pe termen scurt și lung, în special de pe piețele asiatice.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri...
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Fostul milionar din fotbalul românesc a ajuns sărac lipit pământului la 72 de ani! A...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Afacerea cu care s-au îmbogățit doi români întorși după 7 ani din Italia. Sebastian și...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
Crima din Crângaşi, produsă din cauza unui Like dat pe Facebook. Victima încercase să îşi...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Monica Pop, noi detalii despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Care sunt șansele...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Volkswagen dă startul precomenzilor lui Golf GTI. Cât costă acesta?
Iată cine este bărbatul ce l-a împuşcat pe premierul slovac. Este membru al Societăţii Scriitorilor...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
A murit un mare CAMPION mondial al României. Era o legendă în lumea întreagă
Cine s-a răzbunat pe Simona Halep. El este „iubitul” de 57 de ani
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Lavinia Pîrva, despre momentele dificile din mariajul cu Ștefan Bănică Jr.: ”A fost o perioadă...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
(P) Iată ce monitor gaming se caută în 2024
×