Serviciile secrete americane, cu ochii pe „cârtițele” lui Putin: SUA se tem că președintele rus ar putea invoca războiul din Ucraina pentru a ordona o „campanie de interferență” în politica americană

Serviciile secrete americane, cu ochii pe „cârtițele” lui Putin: SUA se tem că președintele rus ar putea invoca războiul din Ucraina pentru a ordona o „campanie de interferență” în politica americană
Sursă Foto: wikimedia.org
Publicat: 10/04/2022, 06:30

Președintele rus Vladimir Putin ar putea folosi sprijinul administrației Biden pentru Ucraina ca pretext pentru a ordona o campanie de interferență în politica americană, au precizat oficiali americani din zona serviciilor secrete, relatează revista Politico.

Agențiile de informații nu au găsit, însă, până în prezent nicio dovadă că Putin a autorizat măsuri precum cele pe care se crede că Rusia le-a întreprins la alegerile prezidențiale din 2016 și 2020 în sprijinul fostului președinte Donald Trump, mai notează politico.com.

Oficialii din servicii citați de Politico cred că Putin ar putea vedea susținerea americană a rezistenței ucrainene ca pe un afront direct la adresa sa, ceea ce i-ar da un stimulent suplimentar pentru a viza alte alegeri americane, au spus persoanele respective. Nu este încă clar ce candidați ar putea încerca Rusia să promoveze sau ce metode ar putea folosi.

Evaluarea vine în contextul în care sistemul electoral american este deja sub presiune. Publicul american rămâne puternic divizat din cauza ultimelor alegeri prezidențiale și a insurecției care a urmat la Capitoliul SUA, când susținătorii lui Trump au încercat să oprească certificarea înfrângerii acestuia în fața președintelui Joe Biden. Trump a atacat în mod repetat oficialii serviciilor de informații și a afirmat că investigațiile privind influența rusă asupra campaniilor sale sunt răzbunări politice.

Tensiunile dintre Washington și Moscova au atins niveluri nemaiîntâlnite de la sfârșitul Războiului Rece. Casa Albă a sporit sprijinul militar pentru Ucraina, care a opus o rezistență serioasă împotriva forțelor rusești acuzate de comiterea de crime de război, și a contribuit la impunerea unor sancțiuni globale care au paralizat economia Rusiei.

Nu există niciun semn că războiul se va încheia în curând, ceea ce, potrivit unor experți, ar putea întârzia Moscova de la urmărirea represaliilor în timp ce resursele sale sunt blocate în Ucraina.

Dar „este aproape sigur că o armată rusă epuizată după Ucraina va recurge din nou la tactici hibride pentru a face ravagii împotriva noastră și a altor țări aliate”, a declarat David Salvo, director adjunct al Alianței pentru Securizarea Democrației din cadrul German Marshall Fund.

În Ucraina și în campaniile anterioare împotriva adversarilor, Rusia a fost acuzată că a încercat să răspândească dezinformarea, amplificând vocile pro-Kremlin în Occident și folosind atacuri cibernetice pentru a perturba guvernele.

Oficiali de top din cadrul serviciilor de informații americane lucrează încă la planurile pentru un nou centru autorizat de Congres, axat pe campaniile de influență externă ale Rusiei, Chinei și ale altor adversari. De asemenea, Avril Haines, directorul serviciilor de informații naționale ale SUA, l-a numit recent pe Jeffrey Wichman, ofițer de carieră al CIA, în funcția de director executiv pentru amenințări electorale, la câteva luni după plecarea precedentului director, Shelby Pierson.

Experții spun că propunerea Centrului de influență străină ar aduce o direcție foarte necesară pentru eforturile depuse în cadrul guvernului care studiază adversarii. Congresul a prevăzut o finanțare parțială pentru centru în bugetul adoptat luna trecută, deoarece bugetul finanțează guvernul până în septembrie și nu pe un an întreg.

Centrul a fost amânat anterior din cauza întrebărilor din cadrul biroului directorului serviciilor de informații și de la Capitol Hill cu privire la structura și dimensiunea sa și dacă ar dubla în mod inutil eforturile care există deja în guvern.

 „Pe măsură ce Rusia continuă să folosească campanii de dezinformare în Ucraina, ni se reamintește că trebuie să fim strategici în răspunsul nostru pentru a contracara tacticile lor”, a declarat Turner.

„Nu este niciun secret că adversarii noștri folosesc dezinformarea pentru a submina interesele de securitate națională ale SUA, așa că trebuie să luăm în considerare toate opțiunile viabile pentru a ne proteja democrația”, a adăugat el.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Euro falși în toată Europa. Banii care au fost falsificați: Nu trebuie să fii expert
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Un aeroport din Japonia nu a pierdut niciun bagaj din 1994 încoace