Prima pagină » Actualitate » VIDEO Ce trebuie să evităm la masa de sărbători ca să nu ajungem direct la spital. Medicii infecționiști avertizează: „Pregătim multe feluri de mâncare grele pentru sistemul digestiv”

VIDEO Ce trebuie să evităm la masa de sărbători ca să nu ajungem direct la spital. Medicii infecționiști avertizează: „Pregătim multe feluri de mâncare grele pentru sistemul digestiv”

VIDEO Ce trebuie să evităm la masa de sărbători ca să nu ajungem direct la spital. Medicii infecționiști avertizează: „Pregătim multe feluri de mâncare grele pentru sistemul digestiv”

Mai sunt doar câteva zile până la sărbătorile de Paște, iar medicii infecționiști din Iași atrag atenția asupra faptului că, din experiența anilor trecuți, în această perioadă ajung la spital cei mai mulți pacienți cu infecții digestive sau alergodermii din tot anul.

Cele mai multe persoane care ajung în triajul Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași au simptome ca greață, vărsături, dureri abdominale, erupții, scaune diareice, febră, frisoane, dureri musculare, pe fondul exceselor alimentare.

„Din bucuria că toată familia se întregește, suntem îndemnați sa pregătim foarte multe feluri de mâncare, deserturi, alimente care sunt foarte grele pentru sistemul digestiv – mâncărurile ce conțin carne, grăsimi, zahăr, băuturile acidulate, alimente cu coloranți și aditivi alimentari, alcool în exces. Foarte multe infecții digestive apar din cauza pregătirii neadecvate a preparatelor.

Principalul mod de transmitere a agenților infecțioși este prin alimente sau apa contaminată, manifestările clinice putând debuta de la câteva ore până la câteva zile de la ingestia sau contactul cu produsele contaminate”, a explicat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.

„Simptomele pot ascunde și alte patologii mult mai severe”

Medicul infecționist mai spune că cele mai frecvente infecții bacteriene sunt transmise prin consumul de ouă, carne de pasăre sau alte alimente care sunt insuficient preparate termic. Mai exact, cele mai dese infecții sunt cele cu E.coli, transmise prin consumul de ouă, Salmonella și Campylobacter, transmise prin consumul de ouă și carne de pasăre de curte insuficient preparate termic sau lapte nepasteurizat sau Shigella – transmisă prin contact cu pacienții infectați, prin apă sau alimente contaminate.

„În cazul în care apare simptomatologia menționată mai sus, trebuie să ne prezentăm la spital sau să luăm contact cu medicul de familie, aceste simptome putând ascunde și alte patologii mult mai severe. Un consult medical cât mai precoce este foarte important. Secretul Sărbătorilor atât Pascale cât și a celor de Crăciun constă în cumpătare”, a precizat dr. Florin Roșu.

Cum prevenim infecțiile digestive

În aceste cazuri, tratamentul trebuie să fie început cât mai repede pentru a preveni inclusiv complicațiile care pot să apară. Acesta constă în respectarea unui regim igieno-dietetic, prin care se evită alimentele greu de digerat, cafeaua, alcoolul, alimentele bogate în grăsimi, zahăr, sucuri carbogazoase.

Se vor consuma alimente ușor de digerat – orez, pui la grătar, pâine prăjită, ceai de mentă neîndulcit, brânză proaspătă, banane foarte bine coapte, ou fiert – doar gălbenușul, în cantități mici, la intervale regulate de timp.

Totodată, se administrează și un tratament simptomatic cu antivirale sau antibioterapie, doar la indicația medicului specialist și lichide orale bogate în electroliți pentru reechilibrare hidro-electrolitică, în cantități mici, la intervale regulate de timp.

Prevenția este esențială conform specialiștilor și constă în:

– spălarea și procesarea corectă a alimentelor, consumul de apă îmbuteliată;
– măsuri de igienă personală;
– cumpătare în alegerea și consumul alimentelor;
– mase bogate în legume, fructe, fibre și cereale integrale;
– mestecarea lentă a alimentelor;
– sportul și activitățile fizice frecvente.

 

Citește și

Mediafax
Cod galben de caniculă și disconfort termic ridicat în patru județe
Digi24
Tragedia ascunsă a „supraviețuitorilor miraculoși”: Au sfidat moartea, dar nu au fost pregătiți pentru ce i-a așteptat după dezastru
Cancan.ro
Ce neregulă ar fi avut parapanta lui Felix Baumgartner. Un martor a văzut tot: O astfel de cădere nu poate fi datorată decât unei probleme tehnice
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
Adevarul
Propaganda rusă a pus ochii pe Melania Trump. Imagini nud cu Prima Doamnă a Americii difuzate într-un show TV
Mediafax
Un copil de 7 ani dispărut în Munții Tarcău, găsit teafăr după o noapte de căutări
Click
Ce adoră chef Sorin Bontea să consume vara: „Prima oară am mâncat în Egipt”. Florin Dumitrescu îi împărtășește gusturile culinare
Wowbiz
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Antena 3
Ilie Bolojan îi trimite pe demnitari la autobuz. „Cine nu are permis, să meargă cu transportul în comun”
Digi24
Cristian Diaconescu: Există o invitație a lui Donald Trump adresată lui Nicușor Dan. Trebuie să concretizăm rapid această bilaterală
Cancan.ro
Italienii au descoperit cauza reală a prăbușirii parapantei lui Felix Baumgartner! Ce motase pe ea iubitul Mihaelei Rădulescu
Ce se întâmplă doctore
Vrei mai mulți bani? Lucruri care atrag bogăția în viața ta. Ce să porți în permanență
observatornews.ro
Filmul atacului sângeros din clubul din Buzău. Un fiu de interlop, mărul discordiei dintre cele două rivale
StirileKanalD
Urmărire ca în filme la Giurgiu! Un bărbat a furat o ambulanță din curtea spitalului și a fugit cu ea. A fost oprit cu focuri de armă
KanalD
Un avion Delta Airlines a luat foc după decolare. Piloții au aterizat de urgență pe Aeroportul din Los Angeles
Ciao.ro
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Promotor.ro
Există viteză maximă legală pe care o poţi atinge în marşarier? Reguli impuse de noul Cod Rutier 2025
Descopera.ro
Capcanele pe care Hitler și Stalin și le-au întins reciproc
Capital.ro
Interzis pentru cei care locuiesc la casă. Lege pentru cei care au copaci în curte
Evz.ro
Cât costă o tunsoare la frizerul lui Nicușor Dan și ce servicii include pachetul complet
A1
Cea mai sexy prințesă a Europei. În ce ipostază seducătoare a pozat Maria-Olympia a Greciei
Stirile Kanal D
O nouă pistă în căutarea lui Emil Gânj. Criminalul s-a întâlnit cu un cioban și i-a furat mâncarea
Kfetele
Familia lui Felix Baumgartner a anunțat când și unde va avea loc înmormântarea. Ce au transmis apropiații. „Ne dorim ca în aceste momente să ne putem lua rămas bun în liniște.”
RadioImpuls
Horoscop săptămânal 21- 27 iulie 2025: Întâlniri de gradul 0 și cu un ecou karmic. Nativii acestei zodii dau nas în nas cu destinul în următoarele zile. Persoane-cheie revin în viața lor și le zguduie sufletul
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Dumnezeule, cât ești de frumoasă! Vrei să fii iubita mea?
Descopera.ro
ADN-ul uman antic dezvăluie că primele boli provenite de la animale s-au răspândit acum 6.500 de ani