Prima pagină » Video » VIDEO | De ce vor rușii cu orice preț centralele nucleare ucrainene (DOCUMENTAR)

VIDEO | De ce vor rușii cu orice preț centralele nucleare ucrainene (DOCUMENTAR)

Rușii dau târcoale centralelor nucleare ucrainene. Iar motivele pentru care vor să preia controlul asupra centralelor nucleare sunt numeroase. Intenția declarată, dar nedovedită de a împiedică Kievul să fabrice bombe termonucleare, terorizarea psihologică a oamenilor sau dorința de a avea controlul asupra surselor de energie ale Ucrainei sunt doar câteva dintre ele. Analiștii cred că preluarea instalațiilor nucleare ale Ucrainei este o parte vitală a strategiei de „frică și control” urmărită de președintele Vladimir Putin în acest război.

Ucraina are 15 reactoare nucleare operabile

Ucraina are 15 reactoare nucleare operabile situate în patru centrale  răspândite în țară și patru reactoare dezafactate la Cernobîl, locul exploziei catastrofale din aprilie 1986. Centralele au fost proiectate și construite de  ruși, acesta fiind cel mai mare număr de astfel de fabrici ridicate în afara țării lor. Reactoarele Ucrainei ar putea ajuta Rusia să preia controlul asupra alimentării cu energie a ţării, și astfel va provoca suferinţă populaţiei şi va afecta comerțul Ucrainei. În plus, o ameninţare nucleară reprezintă o armă psihologică foarte mare. Interesul Rusiei faţă de centralele nucleare ale Ucrainei are şi un aspect economic, doar centralele de la Cernobîl şi Zaporoje putând adăuga sute de milioane de dolari Rusiei. Oamenii din întreaga lume au fost îngroziți de bombardamentele forțelor rusești de la centrala nucleară din Zaporoje. Catastrofa a fost evitată în urma stingerii incendiului. În afară de acestea, Ucraina deține încă trei instalații nucleare suplimentare, care însumează nouă reactoare. Unii observatori au teoretizat că acestea vor fi, de asemenea, probabil vizate, deoarece Rusia încearcă să obțină controlul asupra surselor de energie ale ucrainienilor.

„Rușii vor dori să securizeze celelalte trei instalații nucleare ucrainene ca parte a acestei strategii,” a declarat Robert J. Bunker, director de cercetare la firma consultanța de securitate Futures LLC, citat The Daily Beast.

Obsesia rușilor pentru centralele nucleare din Ucraina

Experții au oferit mai multe teorii în ceea ce privește obsesia rușilor pentru centralele nucleare din Ucraina.

Acuzațiile au escaladat pe 9 martie, când purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Maria Zaharaova, a declarat că Ucraina intenționează să folosească presupusul său arsenal nuclear împotriva Rusiei. Zakharova a afirmat că Rusia a ocupat Cernobîl și Zaporijie „exclusiv pentru a preveni orice tentative de a organiza provocări nucleare, ceea ce este un risc care există în mod evident.”

Experții americani au respins însă cu fermitate aceste afirmații. De exemplu, Hal Kempfer – un fost ofițer din domeniul informațiilor militare – a declarat că „aceasta a fost o invenție fără temei a Moscovei pentru a justifica invazia și confiscarea centralelor nucleare,” el numind afirmația conform căreia Ucraina ar fi intenționat să folosească arme de distrugere în masă „cu adevărat orwelliană.” Așadar, Putin are nevoie de instalațiile nucleare pentru a susține povestea pe care a spus-o că Ucraina urmărește arme nucleare ca o justificare pentru invazia ilegală. Experții susțin, însă că acest lucru este destul de improbabil și o invenție flagrantă, deoarece instalațiile și materialele nucleare ale Ucrainei au fost inspectate amănunțit de către Agenția Internațională pentru Energie Atomică. De-a lungul anilor, de când ultima armă nucleară a părăsit Ucraina în 1996, nu au existat semne că țara ar fi avut interes în crearea unui program nuclear militar.

Ce vor rușii

Robert J. Bunker, un academic american și un teoretician aplicat în domeniul securității naționale, s-a declarat convins „că narațiunea rusă este menită să ascundă obiectivele strategice ale lui Putin și să folosească propaganda pentru a-i face pe apărătorii ucraineni să pară agresori și criminali de război care trebuie opriți… De asemenea, dacă are loc o eliberare radiologică sau un eveniment nuclear, rușii ar putea încerca să-l eticheteze ca parte a unui complot susținut de Ucraina sau chiar de NATO.”

Centrala nucleară din Ucraina de Sud se află în provincia Mykolaiv. Este a doua ca mărime dintre cele cinci centrale nucleare ale țării. Face parte din Complexul Energetic din Ucraina de Sud, împreună cu Centrala electrică cu pompare de stocare Tashlyk și centrala hidroelectrică Oleksandrivska . Are trei reactoare cu apă presurizată și o capacitate netă de generare de 2.850 megawați.

Centrala nucleară Khmelnytskyi este operată de Energoatom. Două reactoare VVER -1000 sunt operaționale, fiecare generând 1000 MW (net) de energie electrică. Încă două reactoare VVER-1000 sunt în prezent în construcție. Construcția celui de-al treilea reactor a început în septembrie 1985 și a celui de-al patrulea reactor în iunie 1986. Construcția a fost oprită în 1990 când au fost finalizate cu 75%, respectiv 28%. Un acord interguvernamental privind reluarea construcției a fost semnat între Ucraina și Rusia în iunie 2010.

Centrala nucleară de la Rivne are patru reactoare cu o capacitate nominală de puțin peste 2500 MWe. Centrala se află în orașul Varaș din vestul Ucrainei, un oraș care până în 2016 a purtat numele unui agent sovietic ce a trăit acum opt decenii (Kuznețov).

Centrala de lângă Zaporojie este cea mai mare din Europa și a noua din lume, cu șase reactoare și o putere instalată totală de 5.700 MW. Spre comparație, centrala de la Cernavodă are o putere electrică instalată de 1.400 MW la cele două unități, de patru ori mai mică decât Zaporojie. Centrala generează jumătate din energia electrică a țării bazată pe energie nucleară și mai mult de o cincime din electricitatea totală generată în Ucraina.

În 2017, lucrările de modernizare au fost finalizate la unitatea 3, permițând o prelungire a duratei de viață cu 10 ani, până în 2027. În 2021, lucrările de modernizare au fost finalizate la unitatea 5, permițând o prelungire a duratei de viață cu încă 10 ani. În data de 4 martie 2022, armata rusă a bombardat puternic zona, provocând un incendiu la o clădire de cinci etaje aflată lângă centrală și astfel a existat pericolul unei contaminări nucleare în toată lumea. Milițiile cecene ale lui Ramzan Ahmatovici Kadîrov au ucis câțiva angajați și au ocupat centrala.

Citește și

Mediafax
Tragedie în Suceava: Încă un deces confirmat în urma inundațiilor
Digi24
Trecerea la euro. Sfat pentru bulgari: „Se poate mult mai rău”
Cancan.ro
Primele imagini cu Mihaela Radulescu, după moartea lui Felix Baumgartner. Se pregătește să își ia adio de la fostul iubit
Prosport.ro
Cum arată acum femeia care i-a transformat definitiv viața lui Ionuț Luțu, omul în care Gigi Becali are cea mai mare încredere
Adevarul
Gigi Becali este de acord cu șpaga dată de Anastasiu, dar nu cu turnătoria: „Păi, numai drac să fii!”
Mediafax
Deținut confundat cu un alt prizonier cu același nume, eliberat din greșeală
Click
Cum a reacționat un britanic după ce a mâncat ciorbă de fasole în Brașov: „Se servește într-o pâine ridicolă”. Video
Wowbiz
Anunț oficial! Cât vor fi bursele elevilor în anul școlar 2025-2026. Ministrul Educației a explicat care sunt criteriile de acordare: „Meritul trebuie să fie merit”
Antena 3
Scene șocante cu o pasageră care cade în genunchi plângând pentru că nu a fost lăsată să urce în avion din cauza bagajului prea mare
Digi24
Lavrov amenință Europa cu „un mare război” în timp ce-l elogiază pe Trump
Cancan.ro
Cum a reacționat Diana Șoșoacă după spectacolul lui Jennifer Lopez! Artista internațională a rămas fără haine, pe scenă
Ce se întâmplă doctore
O mai recunoști? S-a iubit și cu un celebru actor în tinerețe. Imagini RARE cu celebra femeie de afaceri. Astăzi are o avere colosală
observatornews.ro
Poliţist, agresat de săteni în timp ce încearcă să prindă un motociclist prins băut şi fără permis
StirileKanalD
Medicul Sînziana Lovin, găsită moartă în casă de fiica sa de 19 ani! Dezvăluiri de ultimă oră
KanalD
Ultimele informații despre starea de sănătate a lui Ion Iliescu. Medicii au făcut anunțul în urmă cu puțin timp
Ciao.ro
Inna, Delia sau Gina Pistol, poze pe care le-ar vrea șterse! Ipostaze stânjenitoare în public
Promotor.ro
Ai voie sau nu să circuli pe DN cu o mașină pentru care nu-ți trebuie permis?
Descopera.ro
SUPER-alimentele IEFTINE care fac minuni pentru sănătate
Capital.ro
TAXA pe apă pe care o plătesc românii. Mulți nici nu știu de ea: ,,De ce achităm această taxă?''
Evz.ro
Teoria care schimbă tot ce se știa despre Vlad Țepeș. Ce s-ar afla, de fapt, în mormântul de la Mănăstirea Snagov
A1
Îți amintești de ispita Mădălina Maricuț din sezonul trecut Insula Iubirii? E de nerecunoscut. Cum arată în prezent
Stirile Kanal D
Pe Notino.ro, Summer Black Friday 2025 vine cu reduceri de până la 33%
Kfetele
FOTO Ce moștenire urmează să primească Mihaela Rădulescu, după decesul iubitului ei, Felix Baumgartner
RadioImpuls
Ce s-a văzut pe camera video de pe piciorul lui Felix Baumgartner dă totul peste cap. INCREDIBIL ce au observat anchetatorii. Cazul sportivului ia o întorsătură șocantă. Cadrele care n-au ajuns publice
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. Doi medici sunt cuprinși de flacăra iubirii: – Ești extraordinară, se vede că ai făcut...
Descopera.ro
O schimbare tensionată de ambasadori francezi la București