Sorin Cîmpeanu anunță implementarea programului „Masă sănătoasă în școli”, pentru a reduce abandonul școlar

Sorin Cîmpeanu anunță implementarea programului Masă sănătoasă în școli, pentru a reduce abandonul școlar
Sursa foto: captură video / Profimedia
Publicat: 30/05/2022, 20:29
Actualizat: 30/05/2022, 21:49

Ministerul Educației va lua măsuri pentru reducerea abandonului școlar, a anunțat luni de ministrul Sorin Cîmpeanu, în timpul unei dezbateri, la Palatul Parlamentului. Astfel, începând cu anul şcolar 2022-2023, la nivel național vă fi implementat un program integrat „Masă sănătoasă în școli”, pentru următorii 5 ani, în valoare de 1 miliard de euro.

Programul va fi implementat, în parteneriat, de Ministerul Educaţiei şi Ministerul Agriculturii, sursele de finanțare fiind asigurate din bugetul de stat, fonduri externe nerambursabile şi rambursabile.

„În total, aceste surse de finanțare vor trebui să genereze 1 miliard de euro pentru finanțarea programului astfel încât să avem o extindere semnificativă a programului de sprijin pentru reducerea abandonului școlar pentru un număr cât mai mare de elevi. Criteriile vor fi stabilite de către Ministerul Educației, luând în considerare vulnerabilitatea mare și medie din perspectiva abandonului școlar.”

În cadrul acestei dezbateri, organizaţia World Vision a prezentat rezultatele unui studiu conform căruia unul din zece copii de la sate nu frecventează în prezent nicio instituţie de învăţământ. Totodată, doi din zece copii spun că familia le asigură doar uneori sau nu le asigură niciodată suficientă mâncare.

„Masa în şcoli este cea care de multe ori poate face diferenţa, mai ales în mediul rural, între decizia părinţilor de a-şi trimite copiii la şcoală sau nu. (…) Lucrul acesta se corelează, din păcate, cu datele prezentate în Monitorul Educaţiei, conform căruia, în anul 2020, rata de părăsire timpurie a şcolii în România a fost de 15,6%, în condiţiile în care la nivel european a fost de 9,9%. Mai grav este că diferenţele sunt extrem de mari între urban şi rural. Sunt diferenţe care nu se mai întâlnesc în niciun alt stat european. În mediul rural, la nivelul anului 2020, cu o medie naţională foarte mare de 15,6%, rata de părăsire timpurie a şcolii a fost de 23%, iar în mediul urban de puţin peste 5%. La nivel european diferenţele sunt foarte mici, între 10 – 11%”, a explicat ministrul, citat de Agerpres.

Ce școli vor beneficia de programul „Masă sănătoasă în școli”

Sorin Cîmpeanu a mai declarat că includerea unităţilor de învăţământ preuniversitar în program se va realiza pe baza unor criterii aprobate de Ministerul Educaţiei, luând în considerare şcolile cu vulnerabilitate mare şi medie din perspectiva abandonului şcolar.

„Criteriile vor fi stabilite de Ministerul Educaţiei, luând în considerare vulnerabilitatea mare şi medie din perspectiva abandonului şcolar. (…) Prima rundă din Programul Naţional de Reducere a Abandonului Şcolar, finanţat prin PNRR, a realizat deja selecţia unui număr de 1415 şcoli. Pentru cheltuieli de alte bunuri şi servicii, care presupun costuri de hrană, sunt alocate 224 de milioane de lei, pentru 3 ani. Sunt vizaţii elevii de gimnaziu care vor beneficia de o masă sănătoasă în şcoli. Urmează runda a doua, în care numărul estimat al elevilor care beneficiază, din gimnaziu, este de 380.000”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

În plus, un număr de 150 de şcoli pot beneficia de programul-pilot „Masă caldă” implementat începând din 2016. Câmpeanu a afirmat însă că în cazul acestui program există blocaje la nivelul achiziţiilor şi se caută soluţii, astfel încât elevii să poată beneficia de iniţiativă.

Ministrul Educației mai spune că alimentele destinate elevilor vor fi stabilite de Ministerul Sănătăţii, iar Ministerul Agriculturii se va ocupa de aprovizionarea cu produse, exclusiv românești.

Ministrul a mai declarat că, începând din luna septembrie, elevii vor putea studia în cadrul disciplinei Educaţie pentru viaţă şi un modul referitor la alimentaţia sănătoasă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii