Ministerul Digitalizării a publicat forma finală a OUG privind cloud-ul guvernamental. Sebastian Burduja: „Un demers fundamental pentru modernizarea statului”

Ministerul Digitalizării a publicat forma finală a OUG privind cloud-ul guvernamental. Sebastian Burduja: „Un demers fundamental pentru modernizarea statului”
Sebastian Burduja / Foto - Facebook
Publicat: 23/06/2022, 21:30

Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării a finalizat şi publicat textul Ordonanţei de urgenţă privind unele măsuri pentru adoptarea sistemului de guvernanţă a Platformei de Cloud Guvernamental. Textul legislativ  stabilește cadrul legal de organizare şi funcţionare a infrastructurilor informatice şi a serviciilor de tip cloud în procesul de transformare digitală, potrivit unui comunicat al instituţiei.

Forma finală a textului ordonanţei a fost realizată în urma dezbaterii publice şi a observaţiilor primite de la alte instituţii, inclusiv Comisia Europeană şi Banca Mondială, se precizează în anunțul publicat pe site-ul ministerului.

“Ne exprimăm convingerea că această formă este adecvată momentului actual, conform angajamentelor României din Planul Național de Redresare și Reziliență, pentru a îndeplini obiectivele de modernizare a statului în relația cu cetățenii, de a crea servicii publice sigure, transparente și rapide, de a eficientiza cheltuielile publice aferente echipamentelor și soluțiilor IT, cu respectarea celor mai riguroase standarde în domeniu. Totodată, Cloud-ul guvernamental va asigura reziliența datelor gestionate de autoritățile publice pe sisteme mai sigure, transparente și moderne. Sunt elemente la care țin în mod deosebit și pe care le-am enunțat inclusiv public, încă de la începutul mandatului meu. Apreciem în mod deosebit dezbaterea publică a acestui proiect, având convingerea că acest schimb constructiv de idei va continua, pe măsură ce acest demers fundamental pentru modernizarea statului român va evolua”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Textul final al ordonanței de urgență include câteva componente importante, potrivit anunțului făcut de minister:

1. Protejarea drepturilor și libertăților individuale prin dezvoltarea unor aplicații de jurnalizare și notificare a activității de prelucrare a datelor cetățenilor, destinată utilizatorilor finali ai serviciilor publice furnizate de entitățile publice găzduite în Cloud-ul Privat Guvernamental. În mod concret, aceasta înseamnă că orice cetățean va putea vedea ce instituție, când și în ce scop i-a accesat datele. Acest sistem de jurnalizare nu va putea fi șters sau modificat, având în vedere folosirea unor tehnologii de tip blockchain. În ceea ce privește relația cu cetățeanul, datele acestuia vor fi gestionate astfel încât confidențialitatea și viața privată vor fi protejate la modul absolut.

2. Auditarea sistemului de către Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării cel puțin anual, respectiv de către instituțiile găzduite, la cerere. Activitățile de audit vor viza protecția, calitatea, securitatea și trasabilitatea datelor, în vederea asigurării transparenței utilizării acestora. Rapoartele vor fi publice și vor fi transmise de către instituțiile mandatate, în mod obligatoriu, comisiilor pentru tehnologia informației și comunicațiilor ale Camerei Deputaților și Senatului.

3. Documentul propus în forma sa finală prevede, în premieră, un catalog de aplicații și soluții IT – marketplace, cu participarea mediului privat, după modelul celor mai bune practici la nivel internațional, inclusiv în Marea Britanie. Din acest “magazin virtual” autoritățile vor putea compara și achiziționa soluții IT de care au nevoie.

4. Totodată, în urma propunerilor societății civile, s-a introdus implicarea DNSC în asigurarea securității cibernetice. ADR, SRI, STS și DNSC își exercită atribuții clar și expres partajate, doar în limita legilor lor de organizare și funcționare, cu scopul de a asigura integritatea infrastructurii Cloud și a siguranței datelor cetățenilor.

Astfel, proiectul de Ordonanță de urgență clarifică regimul proprietății cu privire la echipamentele și soluțiile IT la nivel guvernamental, în sensul respectării drepturilor de proprietate intelectuală și a garantării unui echilibru just între interesul mediului privat și interesul public al statului român.

Ministerul dă asigurări că proiect de ordonanţă de urgenţă nu prevede dreptul unei autorităţi implicate de a desfăşura activităţi de restrângere a exerciţiului unor drepturi şi libertăţi fundamentale. Orice restrângere a exerciţiului unor drepturi şi libertăţi fundamentale se poate face doar în temeiul legislaţiei aflată deja în vigoare şi care nu are nicio legătură cu activitatea Cloud-ului Guvernamental, mai scrie în comunicat.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
BREAKING | Medicul care l-a operat de urgență pe Florin Piersic, în ziua de Paște,...
FOTO. Serena Williams și Maria Sharapova, rivalele Simonei Halep, apariții fenomenale la MET Gala! Imagini...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Meteorologii Accuweather anunță o vară ciudată în România. Temperaturi anormale în București
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Meteorologii anunţă o "schimbare majoră" a vremii. Vom avea fenomene extreme în ţară toată săptămâna
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Accident sau sinucidere? Un bărbat a decedat în a treia zi de Paște, după ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Adevărul despre FIOROȘII T-REX! S-a aflat ABIA ACUM
BANCNOTELE cu care nu mai poți plăti. Decizia ESTE FINALĂ. Avertisment pentru cei cu bani...
Scandal uriaș la Eurovision. Fanii au fost oripilați
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Pepe, mesaj cu subînțeles pentru Raluca Pastramă? Artistul stârnește controverse cu noua piesă „Pasăre de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Grădina Zoologică din Sibiu a primit noi locatari: o gazelă Oryx, un urs brun și...