Repetenția chiar din clasa I! Propunerea controversată a unei profesoare: „Voi știți cât de mult s-au înmulțit agramații?”

Repetenția chiar din clasa I! Propunerea controversată a unei profesoare: „Voi știți cât de mult s-au înmulțit agramații?”
Foto: Facebook Mara Luana Rauca / stefanescu.luana
Publicat: 24/06/2022, 17:59

O profesoară din Capitală propune reintroducerea repetării unui an școlar încă din clasele primare, pentru a le da șansa elevilor să recupereze materia.

Un copil care nu a reușit să-și formeze competențe de limbă și comunicare până în clasa a II-a nu va mai avea altă șansă în anii următori, explică profesoara pe Facebook.

„Voi știți cât de mult s-au înmulțit agramații? Citesc tot felul de comentarii pe aici și mă ia groaza. Peste tot sunt din ce în ce mai multe persoane care nu stăpânesc normele limbii române. Aceștia ne-au fost unora elevi. O să ziceți că e doar vina noastră că s-a ajuns aici. Nu e doar a noastră.

Sunt mai mulți factori care influențează devenirea unei persoane: genetica, mediul, familia, profesorii, dar în mod special legea aia stupidă care nu ne permite să lăsăm repetenți până în clasa a II-a. O să-mi săriți în cap, dar ăsta este adevărul crud.

Acum suntem îngrijorați de coronițe în loc să ne pese de faptul că un copil, care nu a reușit să-și formeze competențe de limbă și comunicare până în clasa a II-a, nu va mai avea altă șansă în anii viitori. Repetenția nu ar trebui privită cu rușine ci doar ca o șansă de a repeta un an pe care din diverse motive l-a pierdut un elev.

Repetenția de la vârstă mică poate salva parcursul unui copil. Trebuie să renunțăm la prejudecăți și să vedem doar binele care se află în această acțiune.

Este un subiect sensibil și o problemă prea des ascunsă sub preș. E momentul să o scoatem la lumină și să o reinventăm sub o formă mai acceptabilă, dar necesară.

Propun să fie reintrodusă REPETAREA unui an școlar pentru a le fi asigurată șansa elevilor de a recupera.

Acum dați cu pietre, dar prețioase să fie!”, a scris profesoara pe Facebook.

Ce spune legea

Contactată de cei de la Educația Privată, profesoara Mara Luana Rauca a explicat că este vorba despre repetenția la clasa I.

„Conform legii, noi nu putem lăsa repetenți până la finalul clasei a II-a. Eu sunt pentru schimbarea denumirii care poate aduce prejudicii de imagine și traume copilului, dar este necesară o reînscriere la clasa I ca să recupereze ceea ce nu a reușit să asimileze în doi ani (pregătitoare și clasa I)”.

Profesoara, susținută pe Facebook

„Corect! În Germania învățământul funcționează exact așa. Nu este nicio problemă să repede copiii clasa și în fiecare an există repetenți. Dar doar în clasele I-IV. Mai departe nu e cazul (excepțiile sunt f rare) pentru că aceste măsuri funcționează. Există copii care repetă și de 2 ori o clasă. Chiar și clasa întâi. Și o fac fără complexe, pentru că aici asta nu este o rușine ci reprezintă o formă de grijă și respect pentru viitorul adult”, scrie cineva.

„Sunt total de acord! De multă vreme o tot spun, o strig chiar, disperată, dar primesc argumentele alea stupide cu dobândirea competențelor până la sfârșitul ciclului primar etc. Ce nu înțeleg nici în ruptul capului e faptul că unora le e greu să accepte că s-a greșit, că o lege trebuie schimbată dacă nu își atinge scopul, că e mai important să faci ce e mai bine pentru copii, că practica/viața îți arată foarte bine ce e corect și ce e greșit și trebuie schimbat! Of!”, este de părere un alt comentator.

„N-au curajul să facă asta, vezi doar „drama coronițelor”. Și repetenția după clasa a doua vine uneori prea târziu, dacă vezi că la sfârșit de clasa întâi nu a reușit să învețe să scrie și să citească. Pur și simplu pentru acel copil urmează un an pierdut, căci nevoile lui nu se vor regăsi în noile activități”, este de părere un alt treilea utilizator.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Nenorocirea abătută asupra României în noaptea de Înviere a șters de pe hartă un loc...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Ce trebuie să faci neapărat azi, pe 6 mai, în a doua zi de Paște....
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Doliu în lumea filmului: unul dintre îndrăgiții actori din ”Titanic” și ”Stăpânul inelelor” s-a stins...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
S-a decis plata a câte 1400 LEI de persoană în România. Banii au intrat deja...
Obicei mai puțin cunoscut de români. Ce se face în a doua zi de Paște
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O grotă subacvatică este atât de adâncă încât cercetătorii nu i-au putut găsi fundul