Plajele de pe litoralul sudic al Mării Negre, blocate de munți de alge. Turiștii sunt nemulțumiți și reclamă mirosul insuportabil

Plajele de pe litoralul sudic al Mării Negre, blocate de munți de alge. Turiștii sunt nemulțumiți și reclamă mirosul insuportabil
Sursa foto: Facebook/Apele Romane Dobrogea-Litoral
Publicat: 13/07/2022, 18:55

Turiștii care au ales să își petreacă concediile pe litoralul românesc din zona sudică se lovesc încă o problemă. Algele, care formează o pătură inestetică și care sub soarele arzător emană un miros greu de suportat. 

Weekendul trecut pe partea sudică a litoralului românesc a bătut un vânt puternic, fapt ce a făcut ca algele care sunt pe fundul mării să fie desprinse și aduse la mal. Golfurile din stațiunile Jupiter, Saturn, Venus sau Cap Aurora s-au umplut de plantele marine.

Cea mai mare cantitate de alge a fost semnalată pe plaja din stațiunea Saturn, luni dimineață, când turiștii de acolo au sunat la Apele Române.

Turiștii reclamă faptul că aceste alge emană un miros greu de suportat și le strică vacanța. Oamenii abia puteau intra în apa mării.

Dacă cei mici au luat-o ca pe o joacă, adulţii au fost dezamăgiţi şi furioşi că nu a intervenit nimeni. ”Să ştiţi că nu e normal, am plătit nişte bani să avem nişte condiţii, la hotel de patru stele”, se plânge un bărbat. ”Muşte, miros … (Hotelul a răspuns) că nu e datoria lui, că e datoria Apelor Române. Dar nu vine nimeni. Banii noi i-am plătit”, adaugă el.

”E un disconfort, totuşi”, spune o femeie. ”Și un miros. Sper din tot sufletul ca mâine să fie curat”. ”E ultimul an în care mai vin în România, sunt dezamăgit total”, declară un bărbat. ”Nu ştim ce să facem, stăm cu copiii aici, în infecţiile astea, nu mi se pare normal”.

Autoritățile și reprezentanții Apelor Marine le adună în fiecare seară cu utilaje speciale, dar a doua zi dimineață sunt la loc.

„Încercăm să gestionăm dezvoltarea fenomenului algal, prezent în ultimele zile pe litoralul românesc cu preponderență în zona de sud a țărmului românesc. Echipele Sistemului de Gospodărirea Apelor Constanța din cadrul Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral (A.B.A.D.L) vor fi prezente seară de seară, acolo unde este nevoie”, au transmis reprezentanţii de la Apele Române Dobrogea-Litoral.

Fenomenul infloririi algale se repetă an de an din cauza temperaturilor caniculare. Algele se formează la adâncimi mici, au nevoie de căldură și soare. Plajele potrivite pentru ele sunt cele din sudul litoralului, Saturn, Olimp, chiar și Eforie.

Înflorirea algală poate fi atenuată doar dacă depozitele se colectează zilnic şi mai ales dacă vântul îşi schimbă direcţia şi duce curenţii de apă spre larg. Recordul de alge a fost înregistrat în urmă cu 10 ani, când de pe plajele litoralului au fost adunate aproape 50.000 de tone de plante marine, potrivit Antena 3.

Ce soluții există pentru limitarea acestui fenomen

Reprezentanții Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral au reluat în acest an documentarea în ceea ce privește găsirea unor metode cât mai eficiente de a face față fenomenelor algale cu care se confruntă în fiecare an. Specialistul pe probleme de ingineria mediului din cadrul A.B.A. Dobrogea-Litoral, Nicușor Buzgaru ne descrie cele două tipuri de sisteme de retenție a algelor cu ajutorul plaselor (fixe și mobile) ce se folosesc în toată lumea.

Sistemele fixe sunt constituite din plase prinse de suporți ficși (pot fi piloni înfipți în plaja submersă sau sisteme fixe de ancorare) și sunt utilizate mai rar, fiind dificil și laborios de amplasat, fiind folosite cu precădere împotriva rechinilor și meduzelor.

Cele mai utilizate sunt sistemele mobile ,care sunt asemănătoare barajelor plutitoare folosite pentru depoluări, care se montează transversal, pe direcția curentului predominant, ca algele să fie conduse către mal, de unde pot fi adunate.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Florin Piersic, internat în stare gravă la Terapie Intensivă! Infecția s-a extins, iar actorul ar...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Digi RCS-RDS, cadou de Paște pentru toți abonații din România: toate facturile la jumătate de...
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
ANIMAŢIE. Accidentul teribil din Mangalia. Şoferul a murit, iar pasagerul şi-a pierdut o mână: "Mamă,...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Sicriu în formă de mașină, trandafiri albi și dedicații pe bandă rulantă! Imaginile durerii de...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
TOŢI cei cu TELEFOANE mobile sunt obligați să respecte din 29 aprilie. Guvernul a dat...
Codul Muncii modificat oficial. Noi obligații pentru angajatori
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Regele Charles a vizitat un centru de tratare a cancerului din Londra