Ioan Aurel Pop, președinte al Consiliului de Conducere al CNATDCU, susține desființarea comisiei care evalua plagiatele, pe care o consideră „anacronică”

Ioan Aurel Pop, președinte al Consiliului de Conducere al CNATDCU, susține desființarea comisiei care evalua plagiatele, pe care o consideră „anacronică”
Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române | Sursa: CRISTIAN RADU NEMA / MEDIAFAX FOTO
Publicat: 22/07/2022, 21:15
Actualizat: 22/07/2022, 21:27

Președintele Consiliului de Conducere al CNATDCU, Ioan Aurel Pop, care conduce și Academia Română, a transmis un mesaj pe un grup de WhatsApp al rectorilor, prin care susține desființarea comisiei care evalua plagiatele.

„Dragi colegi, CNATDCU este o instituție anacronică și sunt de acord că trebuie desființată. Pentru plagiate, avem comisiile de etică de la toate nivelele. Îmi cer scuze că intervin din afară, nemaifiind rector. Spor în toate! IAPop”, este mesajul acedemicianului, fost rector al Universității Babeș Bolyai, postat pe un grup de WhatsApp, în care sunt peste 100 de persoane, rectori din toată țara, precum și foști miniștri ai Educației.

Reacția președintelui Academiei Române vine în contextul în care ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, a anunțat reorganizarea CNATDCU. Ministrul a explicat, la TVR Info, de ce a fost schimbată denumirea Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) și în ce constau prevederile noii Legi a învățământului superior:

„Pentru că în orice stat în care există un sistem performant de educație, acordarea titlului de doctor este prerogativ al universității. În orice stat cu sistem avansat de educație. Universitățile acordă titluri de licență, masterat și doctorat. Pe de altă parte, universitățile sunt cele care organizează admiterea, organizează înmatricularea studenților doctoranzi. Organizează și asigură procesul de pregătire doctorală. Universitățile stabilesc condițiile de susținere. Universitățile asigură îndrumarea, susținerea și notarea examenelor și referatelor. Iar la finalul pregătirii doctorale, tot universitățile asigură și asumă susținerea tezei de doctorat. Este firesc și imperios necesar ca toate instituțiile de învățământ superior să-și asume responsabilitatea acordării titlului de doctor”, a afirmat Sorin Cîmpeanu.

În prezent, România este singura țară din Uniunea Europeană (UE) în care universitațile nu acordă titlul de doctor.

De asemenea, el a precizat că verificarea plagiatului în lucrările de doctorat va fi făcută de Comisia Naţională de Etică a Titlurilor Universitare (CNETU). Lucru confirmat, ulterior, și de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, csre a declarat că noile legi ale Educației desființează CNATDCU, dar se înființează CNETU, care îi va prelua atribuțiile și va avea în responsabilitate situațiile de plagiat sau alte tipuri de nereguli privind încălcări ale eticii.

Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), sub numele de „Comisia superioară de diplome”, a fost introdusă pentru controlul politic al sistemului de învățământ în anul 1950, după reforma din 1948, de către comisarii sovietici și a fost perfecționat în epoca Ceaușescu, de către pro-ruși, cu același scop, și anume controlul politic, mai precizează sursa citată.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Alex şi-a investit toate economiile într-un proiect unic în lume. A vândut kurtos pe Transalpina...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A murit una dintre cele mai mari voci din România. Moartea sa a îngrozit toată...
Friptură de miel cu sos de portocale și rozmarin. Deliciul ideal pentru masa de Paști
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
China a lansat o misiune istorică pe fața nevăzută a Lunii