VIDEO | Bogdan Teodorescu: „Viktor Orban nu e un personaj care trebuie înjurat, este un personaj care trebuie deconstruit. Trebuie să-i explici cetățeanului unde greșește, să ieși cu o contraofertă”

Publicat: 09/08/2022, 02:15
Actualizat: 09/08/2022, 02:16

Bogdan Teodorescu, analist politic, a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. Politologul a vorbit despre mesajele publice transmise de liderii lumii, făcând referire, în special, la discursurile recente ale premierului Ungariei, Viktor Orban. Invitatul lui Marius Tucă susține că „aceste mesaje, chiar dacă în sine sunt și valoroase, în sens comunicațional și aplaudate și poate utile popoarelor țărilor respective, nu este obligatoriu să ne fie utile și nouă”.

„Noi suntem în partea cealaltă, noi suntem consumatori de bani ai forțelor armate americane, ce-și mențin aici niște soldați, niște scuturi, niște sisteme de apărare. Suntem într-o zonă foarte complicată și foarte fluidă, în care personaje care spun lucruri care ne plac, în primă fază, nu e obligatorie să ne vrea neapărat binele, iar personaje care sunt, probabil, antipatice prin multe puncte de vedere, ne asigură, la finalul zilei, un tip de securitate. A fost bine că România n-a reacționat, în primă fază, după momentul de la stadion, care a avut elementele lui de provocare – Ținutul Secuiesc, echipa.

Putea să existe o reacție disproporționată a majorității românești, care ne-ar fi costat. Pe de altă parte, cred că este o greșeală că de la cel mai înalt nivel al societății românești nu s-a ieșit cu o contra-explicație a discursului lui Orban. Ideea nu este să începi să-l înjuri pe Orban, fiindcă Orban nu e un personaj care trebuie înjurat, este un personaj care trebuie deconstruit, ceea ce e cu totul altceva.

Tu trebuie să-i explici cetățeanului unde greșește, nu spui: ‘Orban trebuie izolat, îi dăm afară pe ăia de la guvernare’ – nu ăsta e subiectul. Subiectul este tu ai informații clare, o parte din cetățenii României au apreciat textul lui Orban și refer la cetățeni români, nu reprezenți ai minorității maghiare. În condițiile în care tu consideri acest lucru e în neregulă, trebuie ieși cu o contraofertă, care explice de ce discursul lui Orban nu e corect, dacă tu crezi ca nu e corect, și cum ne afectează pe noi, dacă tu, ca lider al acestei țări, crezi ne afectează”, a afirmat Bogdan Teodorescu.

Bogdan Teodorescu este de părere că lipsa comunicării politice din România i-ar putea determina pe unii cetățenii i se ralieze lui Orban, fiindcă identifică în el un lider care spune niște lucruri”.

„Lăsarea aceasta, permanentă bălteală a comunicării românești, pe care am văzut-o dezastruoasă în timpul pandemiei, pe care o vedem dezastruoasă în războiul din Ucraina – această incapacitate de la nivel înalt de a i se explica direct cetățeanului care e îngrijorat, cum arată situația, cum îl afectează pe el – costă extrem de mult România.

De aceea, românii, inclusiv cei care poate au reținere în legătură cu celelalte politici a lui Orban, s-ar putea i se ralieze lui Orban, fiindcă identifică în el un lider care spune niște lucruri, care preocupă. ne uităm în ultimii doi ani de zile – ne amintim un discurs memorabil al cuiva? Acest discurs e de reamintit. Hai ne amintim un discurs major al politicului românesc în ultimii doi ani”, a precizat Bogdan Teodorescu.

Analistul politic a dat și câteva exemple de foști lideri politici din România care au avut, de-a lungul timpului, discursuri memorabile, conținând lucruri care pot fi puse în niște cărți”.

„În fața acestui termen, ieșirea lui Iohannis a fost cea mai conformă cu statura și normalitatea acestui moment. Vă reamintesc România a avut un Crin Antonescu, apropo de discurs, România a avut un Năstase, apropo de discurs, a avut un Iliescu, apropo de discurs – ne place sau ne place. A avut lideri politici importanți, care știau spună lucruri – Ponta, Constantinescu a avut discursuri interesante.

Deci am avut lideri politici care spuneau lucruri care pot fi puse în niște cărți. Mihai Răzvan Ungureanu, cu toate bubele lui, a avut discursuri care contau, în care el răspundea unor probleme, dileme, presiuni ale cetățeanului român. Noi nu mai avem așa ceva”, a menționat Bogdan Teodorescu.

O nouă ediție Marius Tucă Show pe gândul.romiscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Ce trebuie să faci neapărat azi, pe 6 mai, în a doua zi de Paște....
FOTO. Cum s-a lăsat pozată Simona Halep de Paște, la câteva ore după ce a...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Locul din România în care oamenii s-au întors în timp, în 1888. Cel mai ciudat...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
El este Cristian, polițistul care și-a pierdut viața într-un accident de motocicletă la Galați: „Doi...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
INTERZIS pe tot teritoriul României. Legea pe care niciun român nu o va încălca
Buletinele vor fi înlocuite de noua carte de identitate pe model european
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a trăit Mahmud Eyvazov 152 de ani? „Secretul meu este munca”