VIDEO Generalul (r) Virgil Bălăceanu: „Parteneriatul strategic cu SUA și Turcia este foarte important pentru România în cazul în care țara noastră va fi atacată”

Publicat: 09/08/2022, 23:24

Parteneriatul strategic cu SUA și Turcia are o importanță majoră pentru România în cazul în care țara noastră va fi atacată, pentru că chiar dacă nu se întrunesc condițiile pentru aplicarea Articolului 5, funcționează acel principiu al apărării care devine tot apărare colectivă a coaliției de voință, spune Generalul (r) Virgil Bălăceanu, invitatul lui Marius Tucă la ediția specială, transmisă live de Gândul.

Întrebat cu ce ar participa România în cazul unui conflict militar, generalul (r) Virgil Bălăceanu spune: „România trebuie aplice articolul 3 pentru tratatul de la Washington are cele 3 articole.

Articolul 3 care consideră în primul rând apărarea este națională, deci fiecare stat membru NATO trebuie își asigure capacitățile proprii de apărare. Articolul 4 care cere consultări între membri, pentru  sunt mai mulți membri NATO într-o anumită zonă, care poate reprezinte zona de invazie – vezi spațiu extins al Mării Negre, iar pe de altă parte este articolul 5 cel al apărării colective.

Dincolo de ceea ce înseamnă dislocarea forțelor NATO, momentul critic este cel al consensului, pentru nu se pot disloca forțele NATO decât printr-un consens al celor 30 de state membre NATO. Aici lucrurile pot pară simple, dar ele devin și complicate. Vedem cazul Ungariei, care defectează în Uniunea Europeană poate defecteze și în NATO.

Interesant este polonezii, de exemplu, în strategia de securitate națională, din 2014 ei vorbeau de operația de apărare, operația de apărare împotriva amenințării Federației Ruse. Dar pe de altă parte, strategia respectivă prevedea un lucru foarte interesant ca Polonia fie în măsură execute apărarea teritoriului său chiar în condițiile în care la nivel NATO nu se realizează consens.

Adică acel articol 5 nu funcționează, nu funcționează. Și în acest lucru trebuie ne dea de gândit, pentru nimic nu este de monolit. Dar dacă nu funcționează articolul 5, funcționează acel principiu al apărării care devine tot apărare colectivă a coaliției de voință.

Dacă un stat alături de alte state puternice în NATO decid intervină pentru apărarea unui alt stat nu mai e nevoie de articolul 5, nu mai este nevoie de consens.

De aici trebuie plecăm de la ideea o garanție de apărare, securitate a României, dincolo de ceea ce înseamnă întărirea apărării proprii și pregătirea apărării teritoriale a României în contextul apărării colective, parteneriatul strategic cu Statele Unite este foarte important, iar legat de articolul 4 parteneriatul strategic cu Turcia este foarte important pentru România”, a declarat generalul Virgil Bălăceanu.

Află totul despre războiul din Ucraina doar la Marius Tucă Show pe gândul.romiscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Interdicție în România, din aprilie. E ILEGAL peste tot. Te lasă fără bani și fără...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Trei femei au fost diagnosticate cu HIV după ce și-au făcut tratamente faciale