VIDEO | Marcel Boloș, despre noile investiții în PNRR: „Fostele amenajări de hidrocentrale şi fostele centrale hidroenergetice care au rămas pe Valea Oltului, Valea Siretului, Valea Jiului sunt luate în calcul”

Publicat: 17/08/2022, 17:55
Actualizat: 17/08/2022, 17:56

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a anunțat, miercuri, la Digi24, că fostele centrale hidroenergetice de pe Valea Oltului, Valea Siretului şi Valea Jiului ar putea fi introduse în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). De asemenea, oficialul a precizat că autorităţile intenţionează să facă investiţii și în parcuri solare şi eoliene.

„Pe lângă măsurile din această perioadă pe care le discută coaliția, cele referitoare la compensarea energiei, cât și la sursele de finanțare necesare, lucrăm, în paralel, la componenta de investiții, pentru că nu putem să stăm pasivii la această gestionare de costuri, care creează probleme populației, dar și mediului de afaceri. Avem capitolul de REPower EU, cel care urmează a fi introdus în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României, şi avem în vedere atât investiţii în energia verde.

Aici discutăm de parcuri solare şi eoline, care ar contribui la independenţa energetică a României, pe de o parte, iar pe de altă parte, fostele amenajări de hidrocentrale şi fostele centrale hidroenergetice, care au rămas pe Valea Oltului, chiar şi pe Valea Siretului, pe Valea Jiului sunt luate în calcul, pentru ca atunci când ne prezentăm la renegociere, să putem să avem proiectul închegat pentru că e o contribuţie însemnată la ceea ce înseamnă independenţa energetică”, a declarat Marcel Boloş.

Marcel Boloș a afirmat că proiectul legat de fostele centrale hidroenergetice poate fi realizat dacă este declarat de importanţă strategică naţională.

„Directiva Uniunii Europene pe probleme de mediu spune că, atunci când ai proiecte care sunt de importanţă strategică naţională, atunci urmezi procedurile de mediu şi iei măsuri ca tot ce înseamnă ecosistemul verde şi biodiversitatea să fie protejate, deci dacă ele nu sunt declarate de importanţă strategică naţională, poţi avea aceste dificultăţi şi poţi să le abandonezi datorită problemelor de mediu apărute.

Suntem într-un moment de răscruce, pentru că fără aceste investiţii pe ceea ce înseamnă investiţiile în energie, dar noi nu am acţionat nu numai pe zona aceasta a independenţei energetice la nivelul României, ci am acţionat şi pe zona aceasta a independenţei energetice, la nivelul autorităţilor locale.

Pentru prima dată, le-am creat un fond de 500 de milioane de euro, astfel încât să-i învățăm ușor-ușor cu problemele de independență energetică pentru ceea ce înseamnă serviciile publice de interes local, precum iluminatul public, transport public în comun de călători, alimentarea cu energie termică a populației, încălzirea, până la urmă, a populației.

Gândiți-vă la costurile la gigacalorie și subvențiile pe care le dau autoritățile locale, pentru ca oamenii să nu ajungă să plătească confortul termic la fel de exploziv ca prețurile la gaze naturale sau prețurile la energia electrică. Deci am încercat ușor-ușor să-i obișnuim cu aceste probleme de independență energetică”, a precizat Marcel Boloş.

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a precizat că speră ca lansarea oficială a apelului de proiecte să aibă loc în luna septembrie.

„Lucrăm, în momentul de față, la ghidul solicitantului. Sper ca în septembrie deja să avem lansarea oficială a apelului de proiecte. Este un moment de răscruce pentru primării. Mai avem în pregătire și pentru IMM-uri, exact pe aceeași problemă a independenței energetice.

Guvernul a aprobat un fond total de un miliard de euro, în paralel cu aceste măsuri pe care le-ați menționat, care sunt în fierbere, în momentul de față, dar nu este o soluție să avem numai aceste măsuri, pe moment gândite, și, în paralel, să nu avem investițiile acestea, care să preia din presiunea care se face asupra bugetului de stat și asupra bugetelor locale, în această perioadă”, a afirmat Marcel Boloş.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Nu mai trec ITP-ul! Sunt vizate mașinile mai vechi de 12 ani din România
Sebastian Bălășescu, primul proprietar român de Rolls Royce Spectre. Poartă două ceasuri, ca Maradona
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
James Clerk Maxwell, omul de știință care a demonstrat pentru prima dată legătura dintre electricitate,...