VIDEO | Daniel David, despre învățământul superior din România: „Politicile educaționale din țară sunt impredictibile și nu susțin cu adevărat, pe termen lung, excelența. Sistemul nostru este prea fragmentat”

Publicat: 22/08/2022, 23:01

Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai (UBB), a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. Psihologul a vorbit despre performanța obținută de UBB, fiind singura universitate din țară inclusă în prestigiosul clasament Shanghai al universităților lumii. Invitatul lui Marius Tucă este de părere că sistemul de învățământ superior din România „este prea fragmentat”, și „funcționează într-o logică colectivistă”, după reforma din 1948, atunci când vechile universități ale marilor orașe „au fost sparte în mai multe universități”.

„Înotdeauna când vorbim de ranking-uri, trebuie ținem minte ești primul sau ești acolo pe baza unor criterii. Cu siguranță, fiind acolo înseamnă am făcut lucrurile bine prin prisma acelor criterii, care înseamnă, în primul rând, publicații internaționale, publicații de top, citări și așa mai departe. Aș spune, însă, că, uitându-mă la acel ranking, pe de-o parte, sigur, apare o stare de bucurie suntem acolo, dar apare și o stare de tristețe din mai multe motive, și-anume, unu: suntem de mai mulți ani în acest ranking.

Adevărul este nu știu cât vom putea sta acolo, deoarece politicile educaționale din țară sunt impredictibile și nu susțin cu adevărat, pe termen lung, excelența; doi: uit cu îngrijorare la țările din jurul nostru, care au avut o traiectorie similară nouă – au trecut printr-o perioadă comunistă, când învățământul a fost serios afectat. Ungaria are patru universități, Polonia cred vreo unsprezece – multe, mult mai bine situate decât noi.

Și alte universități din România, mai ales din cele trei mari centre academice, Cluj, Iași și București sunt aproape de noi. Noi am reușit intrăm și stăm acolo de șapte ani, suntem primii în țară, dar diferența nu e atât de mare față de alte universități din cele trei mari centre istorice. Așa vom vedea ce se va întâmpla în următorii ani”, a afirmat Daniel David.

Daniel David a vorbit și despre modalitățile prin care statul ar putea contribui la includerea cât mai multor universități din România în prestigioasele clasamente academice ale lumii.

„În primul rând, ar trebui regândit complet sistemul de învățământ superior din România. Noi încă lucrăm pe reforma din 1948, când vechile universități din Cluj, din Iași, din București, au fost sparte în mai multe universități, li s-au luat institutele de cercetare și au fost duse într-o zonă independentă de universități. Încă noi nu ne-am revenit după perioada respectivă și construim pe aceeași logică. Altfel spus, sistemul nostru este prea fragmentat, sistemul de învățământ superior este prea fragmentat, funcționează într-o logică colectivistă.

Noi trebuie ne concentrăm resursele academice și după ce le-am concentrat, le diferențiem. Țara asta are nevoie și de universități naționale, care se pot bate în competiția internațională, dar e nevoie și de universități regionale și chiar universități locale, care n-au de ce intre în competiție cu Harvard-ul și cu Cambridge-ul, ci trebuie servească autoritățile locale și regionale, formeze resursa umană necesară într-o anumită zonă a țării, facă cercetările de interes pentru o anumită zonă a țării și așa mai departe.

Noi încă n-am ajuns la acest nivel, trăim în logica colectivistă, în care încercăm îi frânăm pe cei din față, ca fie ajunși de cei mai noi, ca nu fie foarte mari diferențe, în loc creăm traiectorii diferite, pentru universități diferite. N-ai cum compari, oricât te dai peste cap, o universitate făcută după Revoluție, cu o universitate din Cluj sau din București, care au sute de ani de istorie. Dacă le pui în aceeași competiție, faci o nedreptate tuturor”, a precizat Daniel David.

Întrebat care ar fi soluția cea mai bună în ceea ce privește institutele de cercetări din România, rectorul Universității Babeș-Bolyai (UBB) este de părere că „ar trebui avem o rețea de institute naționale în domenii strategice pentru țară”.

E clar avem prea multe (n.r – institute naționale). Noi ar trebui avem o rețea de institute naționale în domenii strategice pentru țară, definim care sunt domeniile strategice, avem acolo 10-20 de institute strategice, foarte bine finanțate. Avem vreo 40 și ceva de institute naționale – nu mai vorbesc de cele din zona academiei – unele pro-finanțate, oamenii se tem nu o să-și ia salariul de pe-o lună, pe alta.

Eu face o rețea puternică în zone de interes național pentru România, iar pe celelalte le-aș da două opțiuni, că întotdeauna trebuie lași oamenilor libertăți – unu: ori intri în zona universităților și construiți împreună ceva puternic, ori te descurci singur pe piață, dar nu mai primești ajutor de la stat.

E o soluție care salvează și universitățile, adică devin mai puternice, institutele care rămân în zone strategice sunt puternice și bine finanțate. Este un win-win, nu știu de ce ne temem”, a afirmat Daniel David.

O nouă ediție Marius Tucă Show pe gândul.romiscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
OBLIGATORIU pentru proprietarii de apartamente. Legea e pentru toată lumea
Cum și-a cucerit Shakira noul iubit. Ce a declarat actorul din Emily in Paris despre...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Care sunt cele mai curate aeroporturi din lume? Doar unul este în Europa!