Noul an școlar. Care sunt bolile contagioase care se răspândesc în colectivități: „Nu tratați copiii după ureche sau cu antibiotice fără consult medical”

Noul an școlar. Care sunt bolile contagioase care se răspândesc în colectivități: „Nu tratați copiii după ureche sau cu antibiotice fără consult medical”
Publicat: 03/09/2022, 12:29

La începutul noului an școlar, specialiștii ieșeni recomandă părinților să îi învețe pe copiii să respecte regulile de igienă pentru a reduce transmiterea virusurilor și să fie atenți la simptomele bolilor contagioase care apar odată cu revenirea copiilor în colectivități. Specialiștii de la Spitalul de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași spun că cele mai răspândite boli infecto-contagioase la care ne putem aștepta odată cu începerea anului școlar sunt hepatita A, herpangina, scarlatina, precum și virozele respiratorii.

Hepatita virală de tip A sau „boala mâinilor murdare” este o boală acută infecțioasă care se transmite prin ingerarea virusului de pe alimente, obiecte contaminate sau de la persoane deja infectate cu care intrăm în contact. Formele acestei boli pot varia de la îmbolnăvirea ușoară care durează câteva săptămâni până la forme mai grave care pot dura și câteva luni. „Copiii până în 6 ani pot fi asimptomatici. Peste această vârstă simptomele sunt: oboseală, greață vărsături, dureri abdominale, urină închisă la culoare, îngălbenirea tegumentelor și a albului ochiului. Hepatita se tratează în regim de izolare în cadrul spitalului”, a explicat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase. Herpangina este o boală infecțioasă determinată de o igienă precară, cei mai afectați fiind copiii cu vârsta între 1 an și 10 ani. Simptomele includ febră, durere în gât, stare generală proastă, inflamarea ganglionilor limfatici și ulcerații în interiorul gurii.

Masca de protecție, recomandată în interior

O altă boală care se răspândește cu ușurință în colectivități este scarlatina, care se manifestă cu febră, frisoane, dureri în gât, dificultăți la înghițire, dureri de cap și dureri abdominale. Se transmite prin picături de salivă ale persoanei infectate care vorbește, strănută, tușește, dar și de pe obiectele contaminate. Cu foarte mare ușurință se transmit în colectivitate și virozele respiratorii. Medicii reamintesc că cei mici nu trebuie să fie tratați „după ureche” și nici cu antibiotice, ci este nevoie să ținem cont de recomandările medicului de familie sau ale celui specialist.

Pentru că încă există cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, medicii infecționiști recomandă în continuare purtarea «»măștilor de protecție în spațiile închise. „Bineînțeles că părinții sunt cei care vor decide acest lucru, însă cu siguranță cei câștigați în această situație vor fi bunicii care în multe cazuri au grijă de nepoței după ce vin de la școală sau grădiniță. Reamintim faptul că în acest val de COVID categoria vulnerabilă principală la acestă patologie o reprezintă persoanele în vârstă ale căror comorbidități sunt agravate de acest virus”, au mai precizat specialiștii de la Spitalul de Boli Infecțioase.

Regulile de igienă limitează riscul de a contacta boala

Pentru a limita răspândirea acestor boli contagioase, este necesară respectarea regulilor de igienă, spălarea pe mâini cu apă și săpun fiind cea mai cea mai bună metodă pentru a diminua riscul de contactare a bolilor. „Este necesară și aerisirea frecventă a sălilor de clasă (păstrarea ferestrelor deschise ori de câte ori este posibil sau aerisirea cel puțin 10 minute după fiecare oră de curs), curățenia și dezinfecția suprafețelor și obiectelor din unitățile de învățământ înaintea începerii cursurilor, precum și evitarea schimburilor de obiecte personale”, au precizat reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Iași.

De asemenea, medicii spun că atât preșcolarii cât și școlarii trebuie să evite să împartă mâncarea, având în vedere că virusurile se transmit și prin alimente contaminate. Totodată, recomandă ca părinții să evite să pună în pachetul copiilor mâncare de tip fast food, gustări nesănătoase sau produse perisabile. „Copilul are nevoie de alimente sănătoase, nutritive care să îl ajute în procesul și efortul de învățare și care de asemenea contribuie la protejarea sistemului imunitar”, a explicat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase.

Copiii cu simptome de viroze respiratorii trebuie să rămână acasă până află cauza

Specialiștii recomandă ca în cazul în care copilul prezintă simptome de boală ca febră, cefalee, rinoree, stare generală influențată, dureri musculare, erupții cutanate, dureri abdominale sau senzație de greață, să informeze medicul de familie și să țină copilul acasă până se știe care este cauza acestor simptome.

„Recomandăm purtarea măștii în spațiile închise aglomerate, slab ventilate, respectarea distanțării fizice de minim 1,5 metri în timpul cursurilor, dacă e posibil. De asemenea, este necesară realizarea zilnică la prima oră de curs, de către cadrul didactic, a unei inspecții vizuale a elevilor prezenți în clasă cu scopul identificării unui eventual elevul bolnav care prezintă semne de febră/boală infecto-contagioasă (față congestionată, tuse, etc). În cazul identificării unui elev cu semne de boală transmisibilă respiratorie, se recomandă izolarea lui față de restul clasei și informarea părinților în vederea îndrumării către un medic și asigurarea tratamentului specific”, au mai precizat reprezentații DSP Iași.

Atât infecția cu SARS-CoV-2, cât și gripa sunt viroze respiratorii care pot produce complicații în special la persoanele care suferă și de alte afecțiuni, de aceea este necesar să respectăm regulile.

Mădălina Olariu
Mădălina Olariu a absolvit licența și masteratul în Jurnalism și Științe ale Comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Gigi Becali a donat 25.000.000 de euro. Dezvăluirea a venit chiar înainte de Înviere
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
OBLIGATORIU pentru cei care au casă la curte. Toți proprietarii trebuie să facă asta
Mihai Neşu, adevărul despre divorţ. Cine a decis, de fapt, separarea, după accident
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Cristina Șișcanu, motivul pentru care nu gătește nimic pentru masa de Paște. Cum își petrece...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Alessandro Volta, inventatorul bateriei electrice