VIDEO | Românii, tot mai speriați de facturile mari la energie (REPORTAJ)

Publicat: 06/09/2022, 19:00
Actualizat: 07/09/2022, 18:28

Oamenii sunt tot mai speriați de facturile mari la energie. Chiar dacă singura posibilitate ar fi să economisească pentru a reduce costurile, această soluție pare a fi destul de greu de realizat. „Ce economie să faci, domne, să mi se strice mâncarea? Eu am ladă, am frigider…”.

Ne așteaptă o iarnă cu multe neajunsuri și cu prețuri ridicate. Nu doar că o să plătim mai mult la alimentele de bază, ci și la energia electrică. Și asta pentru că a scăzut și prețul de compensare al facturilor la energia electrică, iar o parte din cetățeni sunt nevoiți să plătească mai mult la facturi.

Mai exact, o reducere cu 15%, de la 300 kWh la 255 kWh, iar asta înseamnă că în această schemă de plafonare se vor încadra mai puțini consumatori. Noul prag impus va afecta un număr important de gospodării.

„Păi bine nu o să se întâmple, numai rău. Deci mergem din ce în ce mai rău din cauza politicii proaste pe care o avem”, susține un bărbat care este deranjat de prețul mare pe care îl plătește pe facturile la energie.

Consumatorii cu facturi de până la 100 de kW pe lună vor plăti un preț de maximum 68 de bani / kilowatt. Pentru un consum între 100 și 255 de kW prețul este de 80 de bani.

Orice trece de acest consum se va plăti la prețul pieței, în timp ce spitalele, școlile și instituțiile de servicii sociale vor plăti un preț de 1 leu / kW.

Restul instituțiilor publice, IMM-urile și firmele din industria alimentară vor avea factura plafonată la maxim 1 leu/ kwh pentru 85% din consumul mediu lunar realizat în 2021.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, anunță că această măsură vine tocmai pentru a stimula consumatorii să economisească mai multă energie electrică.

„Ce economie să faci, domne, să mi se strice mâncarea? Eu am ladă, am frigider…”, spune un bărbat.

„Nu am cum să fac economie. Pentru mașină de spălat, pentru un aragaz..asta…câteva becuri… N-am cum să fac economie la asta. Acum depinde și de soție cum folosește și ea curentul. În permanență e cineva acasă, deci unele camere sunt întunecoase și trebuie să ai o lumină aprinsă”, a adăugat un alt bărbat.

Potrivit unei analize realizate de Asociația energia Inteligentă, dacă pe data de 31 august 2022 cea mai mică ofertă vândută consumatorilor casnici era de 1,58 lei/kWh pe data de 3 septembrie 2022 cea mai mică ofertă era de 1,79 lei/kWh.

Mai exact, o creștere de 12,5%, iar furnizorul care oferea 1,58 lei/kWh în 31 august 2022, oferă astăzi 2,93 lei/kWh, o creștere de 85%.

Astfel, câteva sute de mii de consumatori casnici care plăteau până pe 3 august 2022, un preț de 1 leu/kWh, vor plăti de la 1 septembrie 2022, cel puțin dublu pentru același kWh, potrivit calculelor asociației.

„Pe partea de energie electrică, o să fie un număr de câteva sute de mii de consumatori casnici care vor achita prețul pieței, ceea ce înseamnă o creștere substanțială “, a anunțat Dumitru Chisăliță, președintele Asocieției Energia Inteligentă.

Mai mult, aceasta anunță că dacă va fi o iarnă ușoară, ordonanța pe energie va proteja o parte din consumatorii casnici care nu depășesc limita de 255 kWh, însă le va crea mai multe neplăceri celor care, din diverse motive, depășesc această limită impusă de autorități.

„Va crea și anumite disconforturi pentru consumatorii casnici care consumă mai multă energie electrică, iar această energie o consumă mai mult din diverse situații, unii fiind puși în această situație pentru că se încălzesc cu energie electrică sau își prepară apa caldă din energie electrică, fapt ce determină să spunem, această situație de a avea un consum ridicat de energie”, a adăugat Dumitru Chisăliță.

De aceeași părere este și Silvia Vlăsceanu, director executiv al asociației HENRO care susține că vor fi afectați cei care, după noile modificări aduse ordonanței, vor fi nevoiți să plătească prețul pieței.

„Deci de la 300 kWh/lună se scade acest plafon de consum la 255kWh/lună, rămân descoperiți cei care au peste 255, până acum doar cei peste 300 plăteau prețul pieței”, a anunțat Silvia Vlăsceanu, director executiv HENRO.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
S-A DAT ORDIN în Ungaria. Viktor Orban a luat deja decizia: Situaţia este înfricoşătoare
Exclusiv: Valentina Borcea și Cristian Boureanu, împreună în instanță. Cine i-a dat în judecată pe...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cercetătorii sugerează să încercăm experiențe noi atunci când simțim că timpul ne scapă printre degete