Comisia Europeană propune tăierea masivă a fondurilor UE pentru Ungaria din cauza încălcării principiilor statului de drept. Declarațiile oficialilor de la Bruxelles

Comisia Europeană propune tăierea masivă a fondurilor UE pentru Ungaria din cauza încălcării principiilor statului de drept. Declarațiile oficialilor de la Bruxelles
Parlamentul de la Budapesta / Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 18/09/2022, 15:27

Comisia Europeană a propus Consiliului UE, duminică, tăierea a 65% din fondurile europene aferente Ungariei, pentru a asigura protecția bugetului UE și a intereselor financiare ale UE împotriva încălcării principiilor statului de drept în Ungaria. „Decizia de astăzi este o demonstrație clară a hotărârii Comisiei de a proteja bugetul UE și de a folosi toate instrumentele pe care le avem la dispoziție pentru a asigura acest obiectiv important”, a declarat comisarul Johannes Hahn responsabil pentru buget și administrație.

Fondurile europene ale Ungariei pentru cele mai mari programe operaționale din cadrul politicii de coeziune ar urma să fie reduse cu 7,5 miliarde de euro, aproximativ două treimi din totalul angajamentelor, până în 2027, dacă propunerea Comisiei adresată Consiliului se va concretiza.

Consiliului European este un factor decizional esențial al UE, format din șefii de stat sau de guvern ai celor 27 de state membre ale UE, președintele Consiliului European și cel al Comisiei Europene. Acesta negociază și adoptă acte legislative în majoritatea cazurilor împreună cu Parlamentul European, cum este și cazul adoptării bugetului UE.

Traseul deciziei

Decizia de duminică se bazează pe un dialog intens între Comisie și autoritățile ungare din ultimele luni, care a determinat Ungaria să propună o serie de măsuri de remediere pentru a răspunde preocupărilor identificate de Comisie atunci când procesul a fost lansat oficial, în 27 aprilie, se arată în comunicatul de duminică al Executivului comunitar.

Acesta vine după scrisoarea pe care Comisia a trimis-o Ungariei, în care au fost prezentate măsurile pe care intenționează să le propună Consiliului, precum și măsurile de remediere prezentate de Ungaria în scrisoarea din 22 august, completate de clarificări suplimentare într-o scrisoare din 13 septembrie.

„Comisia a evaluat în detaliu răspunsul Ungariei, analizând în special dacă măsurile de remediere vizează rezolvarea adecvată a constatărilor inițiale ale Comisiei. Pentru ca măsurile să fie calificate drept adecvate, acestea ar trebui să pună capăt încălcărilor principiilor statului de drept și/sau riscurilor pe care le creează pentru UE și pentru interesele financiare ale Uniunii”, se arată în comunicat.

Comisarul Johannes Hahn responsabil pentru buget și administrație, a detaliat duminică neregulile descoperite în cazul Ungariei:

  • nereguli sistematice și deficiențe și deficiențe în achizițiile publice;
  • insuficiențe în abordarea conflictelor de interese și preocupărilor publice cu privire la trusturile de interese;
  • deficiențe în desfășurarea efectivă a investigațiilor și a urmăririlor penale în cazurile care implică fonduri ale Uniunii;
  • și deficiențe în cadrul anticorupție.

Concluzia Comisiei este că măsurile de remediere propuse ar putea, în principiu, să rezolve problemele în cauză, dacă sunt detaliate corect în legi și norme relevante și sunt puse în aplicare în conformitate.

„Până la îndeplinirea pașilor-cheie de implementare, Comisia consideră că în această etapă rămâne în vigoare un risc pentru buget. Așa se explică decizia de astăzi și măsurile propuse, care iau în considerare și acțiunea de remediere pe care a prezentat-o Ungaria”, au transmis reprezentanții CE.

În această etapă, Comisia propune următoarele măsuri:

  • suspendarea a 65% din angajamentele pentru trei programe operaționale în cadrul politicii de coeziune
  • interdicția de a încheia angajamente legale cu trusturile de interes public pentru programele implementate în management direct și indirect
Johannes Hahn, comisarul european responsabil pentru buget şi administraţie / Sursa: Comisia Europeană
Johannes Hahn, comisarul european responsabil pentru buget şi administraţie / Sursa: Comisia Europeană

„Obiectivul nostru final în cadrul acestui mecanism este ca bugetul să nu mai fie în pericol și sperăm să realizăm acest lucru cât mai curând posibil prin reformele adecvate din Ungaria. Astăzi, arătăm puterea acestui nou instrument de protecție de a rezolva problemele: am văzut o mișcare semnificativă la nivelul angajamentelor de reformă. În același timp, propunerea noastră către Consiliu este, în egală măsură, o expresie că vom suspenda fonduri pentru a proteja bugetul dacă nu vor fi aplicate soluțiile promise”, a conchis comisarul Johannes Hahn, în discurcul publicat de Comisie.

Ce prevede procedura

Începând din acest moment, Consiliul are la dispoziție o lună pentru a decide dacă adoptă astfel de măsuri, cu majoritate calificată. Această perioadă poate fi prelungită cu maximum două luni în circumstanțe excepționale.

„Între timp, Comisia va monitoriza situația și va informa Consiliul cu privire la orice element relevant care ar putea avea un efect asupra evaluării sale actuale. Ungaria s-a angajat să informeze pe deplin Comisia cu privire la îndeplinirea etapelor cheie de implementare până la 19 noiembrie”, a transmis Comisia.

Regulamentul privind un regim general de condiționalitate pentru protecția bugetului Uniunii asigură protecția bugetului UE în cazurile în care încălcarea principiilor statului de drept afectează sau riscă să afecteze în mod grav buna gestiune financiară a acesteia sau protecția intereselor financiare ale UE într-un mod suficient de direct. Se aplică din ianuarie 2021. De atunci, Comisia monitorizează situația din țările UE și colectează informații relevante.

Pe 2 martie 2022, Comisia Europeană și-a adoptat orientările privind regimul general de condiționalitate. Orientările explică în detaliu modul în care Comisia va aplica regulamentul, inclusiv modul în care vor fi protejate drepturile beneficiarilor finali și ale beneficiarilor finanțării UE.

Procedura în cazul Ungariei este prima în baza acestui regulamentului. Comisia continuă să monitorizeze informațiile din toate sursele relevante, pentru a identifica posibile încălcări relevante ale principiilor statului de drept, conform informării Comisiei.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
EXCLUSIV: Cât timp trebuie să fierbi ouăle de Paște ca să nu le crape coaja....
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
S-a dat lege în România. Închisoare cu executare. Și nu există excepții!
Hal de spital. După ce le-a fost dat alt copil de la maternitate, doctorul le-a...
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern