VIDEO | Dan Dungaciu: „Unul dintre marile eșecuri de politică externă ale României este că n-am reușit să impunem, în relație cu acești parteneri mai mari, linii roșii pentru Ungaria”

Publicat: 14/09/2022, 11:41
Actualizat: 14/09/2022, 13:41

Dan Dungaciu, analist de politică externă, a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. Geopoliticianul a afirmat că liderii occidentali „sunt acum puși într-un car”, care „se va duce mai departe”. Mai mult, invitatul lui Marius Tucă este de părere că unul dintre marile eșecuri de politică externă ale României este că „n-am reușit să impunem, în relație cu acești parteneri mai mari, linii roșii pentru Ungaria”.

Dan Dungaciu: Europenii n-aveau ce facă, cum s-a și vădit, mai ales nu toți gândeau la fel. Ei sunt acum puși într-un car, care se va duce, cu ei sau fără ei – și am sentimentul liderii occidentali, chiar dacă o înceapă mârâie sau nu le placă ceva, inclusiv ca urmare a presiunii electorale – se va duce și fără Occident, asta este acum schimbarea.

Schimbarea, dacă vreți, se va duce – americanii, alături de nordici, britanici, est, se va duce mai departe. Asta, însă, nu înseamnă Uniunea Europeană va rămâne foarte zdravănă din această problemă.

M. Tucă: Se va restructura? Vedem și discursurile, nenumăratele discursuri ale lui Viktor Orban legate de ce înseamnă Uniunea Europeană, opiniile separate atunci când vine vorba despre Rusia, în ceea ce privește gazul și nu numai.

Dan Dungaciu: Unul dintre marile eșecuri de politică externă ale României, inclusiv pe relația Uniunea Europeană, inclusiv pe relația cu barent strategic, este n-am reușit să impunem, în relație cu acești parteneri mai mari, linii roșii pentru Ungaria. Noi trebuia internaționalizăm sau regionalizăm chestiunea maghiară.

Noi n-am făcut asta niciodată, dintr-o mediocritate care este, de fapt, o marcă a politicii externe de multă vreme, în România. Noi am lăsat-o la nivel bilateral – și la nivel bilateral erau foarte fericiți.”

O nouă ediție Marius Tucă Show pe gândul.romiscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu a urmat cursurile Facultății de Comunicare și Relații Publice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), București, și a absolvit școala de televiziune "Academia Studiourile Buftea", secția Editorial, citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase