Prima pagină » Actualitate » VIDEO | Cum îi influențează pe copii supraexpunerea la social media. Psiholog: „Copilul devine mai irascibil, nu prea se mai poate negocia cu el. Unii copii încep să nu mai dorească ca părintele să vadă conținutul pe care ei îl postează”

VIDEO | Cum îi influențează pe copii supraexpunerea la social media. Psiholog: „Copilul devine mai irascibil, nu prea se mai poate negocia cu el. Unii copii încep să nu mai dorească ca părintele să vadă conținutul pe care ei îl postează”

Andreea Neagu, psiholog de copii și familii și terapeut prin joc, a vorbit, miercuri, la Neatza cu Răzvan și Dani, despre efectele nocive ale supraexpunerii copiilor la social media. Specialistul a explicat că dacă un copil are acces total la platformele de socializare, poate da de conținut neprotejat și de oameni care ar putea să îl atragă în diverse situații riscante.

„Din păcate, vârsta a scăzut foarte mult, atât a copiilor care își fac contul de social media, cât și a părinților care le fac conturi foarte devreme. Și aici cred că realitatea e următoare: e nevoie de un echilibru, un balans. Apropo de copilul care în timpul săptămânii, totuși, își vede de viața de zi cu zi și are contact cu natura, cu alți oameni, iar o zi pe săptămână – două zile, se expune la social media.

Cred că aici este provocarea foarte mare a părinților, a copiilor din ziua de astăzi – să nu se ducă în niște extreme, adică nici să nu stăm deloc fără social media, pentru că nu se mai poate trăi în generațiile actuale fără a avea un cont, fără a fi expus, dar nici să nu stăm tot timpul, să fie fără limită. Cred că riscurile acestea încep să se vadă mai ales la copii școlari, atunci când ei depind de comunicarea cu colegii de clasă.

Poate un coleg vine cu telefonul la școală și arată postarea de pe TikTok, încep să facă competiție între ei, competiția fiind o nevoie de vârstă, la vârsta școlarității, și, atunci, au nevoie să se identifice cu ceilalți”, a afirmat Andreea Neagu.

Andreea Neagu a precizat că în momentul în care copilul are o dependență de platformele sociale, el începe să devină irascibil și nu mai comunică eficient cu părinții.

„Riscul este dacă am acces total, postez absolut orice vreau, n-am limitări pe TikTok, pe Instagram – pe Facebook mai puțin stau copiii foarte mici – pot să dau de conținut neprotejat, conținut riscant, pe lângă faptul că pot să dau de oameni care ar putea să mă atragă în tot felul de situații riscante.

Sunt hunterii de copii online peste tot și, atunci, pe lângă acest fapt, pot să devin dependent de ecran. Până la urmă, stăm pe un gadget ca să ajungem la social media și știm că gadget-urile sunt construite pentru a ne face dependenți – știm și noi, adulții, că avem uneori dificultăți cu asta. Asta înseamnă că toată această dependență, supraexpunerea, poate să înceapă să ne afecteze și starea emoțională.

Ce se plâng părinți este că copilul devine mai irascibil, nu prea se mai poate negocia cu el, stau tot timpul să se lupte, fac lupte de putere pe timpul petrecut pe telefon, pe social media. Unii copii încep să nu mai dorească ca părintele să vadă conținutul pe care ei îl postează”, a precizat Andreea Neagu.

Psihologul a menționat că părinții trebuie să petreacă mai mult timp cu copilul lor, deoarece gadgeturile „deconectează de lumea reală”.

„Soluția principală este reconectarea în familie. Copiii și părinții ajung în extreme când se deconectează, nu mai petrec timp împreună, nu mai au ritualurile acelea zilnice de familie, mâncat împreună, făcutul de curat prin casă împreună.

Știm ce vieți extreme ducem, mai ales în orașele mari și, atunci, timpul acesta de reconectare este esențial și pe lângă reconectare, dacă puteți, facem și activități de joacă împreună. La vârstele foarte mici vorbim despre jocuri pe covor cu copilul, cu jucării, cu căsuța de păpuși, cu tot felul de miniaturi, de plușuri.

Ideal e ca jocul ăla să fie într-un timp în care gadgeturile sunt undeva puse deoparte, ale tuturor din familie. Chiar există pe la americani conceptul acesta, cutia de gadget-uri, și o punem acolo. E nevoie de foarte multă prezență. Gadgetul îmi cere contactul vizual aici, mă deconectează de lumea reală”, a menționat Andreea Neagu.

Andreea Neagu a explicat că este important ca părinții să controleze conturile de social media ale copiilor, deoarece ei „nu au funcțiile mentale executive să planifice, să analizeze”.

„Pe lângă realitatea asta fantastică și supra-bombastică, perfectă, în joc ne vedem față în față, ne conectăm, ne atingem. Atingerea începe să fie din ce în ce mai scăzută în relațiile interumane și la vârstele acestea mici putem face asta. Iar la vârstele mai mari, referindu-mă la școlaritatea mică, copiii de școală, putem să facem board-game-uri, jocuri de masă, cu reguli.

Pe lângă asta, responsabilizarea adulților – copiii nu au funcțiile mentale executive să planifice, să analizeze și, atunci, părintele are nevoie să controleze contul copilului, să știe parola, să el să dea accept potențialilor prieteni pe Instagram, dacă cineva îmi scrie, părintele să fie cel care răspunde.

Adică eu să gestionez relaționarea potențial periculoasă. Studiile zic că undeva pe la 13 ani copilul ar trebui să aibă acces la social media, să-și facă cont singur, să-l poată gestiona”, a explicat Andreea Neagu.

Citește și

Mediafax
Există posibilitatea ca TVA să crească din nou? Răspunsul premierului Bolojan
Digi24
Horațiu Moldovan, președintele CNAS, despre cei care plătesc asigurare, dar care nu beneficiază de tratamente: E ca RCA la mașină
Cancan.ro
BREAKING | O jucătoare de tenis a fost împușcată mortal de propriul tată. Avea doar 25 de ani
Prosport.ro
L-a părăsit când el era plecat de acasă. N-a avut nicio remușcare
Adevarul
Câți bani i s-au cerut șpagă lui Gigi Becali pentru a intra la facultate. „Plâng singur în mașină și mă gândesc”
Mediafax
Bolojan, realist în privința deficitului bugetar: 'Nu va putea coborî la 7% în 2025'
Click
Nutriționiștii avertizează, după decesul lui Mihai Leu. Cum prevenim cancerul de colon, care sunt alimentele-otravă? Trucul lui Dorel Vișan: „Bei cana asta, pe parcursul zilei, puțin câte puțin”
Wowbiz
Mama tinerei ucisă în Mureș face declarații tulburătoare! Modul înfiorător în care Anda a fost lăsată fără viață de bărbatul de care încerca să scape de luni întregi: „L-am implorat să se oprească”. Criminalul, dat în urmărire națională
Antena 3
Supermodelul Brooks Nader s-a dus la cină cu Lauren Sanchez îmbrăcată într-o bluză complet transparentă, fără sutien
Digi24
Statele Unite au un plan de a crește milioane de muște și de a le arunca din avioane. Iată de ce
Cancan.ro
Mihaela și soțul ei au lucrat 16 ani în Italia, timp în care au trimis 235.000 € părinților soțului. Ce au făcut socrii cu banii
Ce se întâmplă doctore
2000 lei în plus pentru pensionarii care au aceste diagnostice! Lista completă a candidaților eligibili
observatornews.ro
Ce ne aşteaptă de la 1 august, când cresc accizele şi TVA. Analist economic: "Inflaţia va exploda"
StirileKanalD
VIDEO Primul caz de malarie luat din România. Pacientul, internat la Spitalul Victor Babeș
KanalD
Un motociclist de 32 de ani a murit în urma unui accident rutier, în Cluj! Un adolescent a fost a fost transportat la spital
Ciao.ro
Divele din România care au atras toate privirile cu cele mai îndrăznețe ţinute! Imagini de colecție
Promotor.ro
Bigster-ul pe care românii nu îl primesc! Are sistem audio Harman Kardon și piele albatră - FOTO
Descopera.ro
Ruinele unui templu vechi de 1.400 de ani dezvăluie MISTERELE unei CIVILIZAȚII enigmatice
Capital.ro
Putin a dat ordin. Cutremur la nivel mondial: Soarta Rusiei depinde de un singur lucru
Evz.ro
Cum va fi vremea în august, pe litoral. Accuwather a publicat prognoza așteptată
A1
Imaginile momentului de la Insula Iubirii sezonul 9. Tot ce trebuie să știi despre cele 5 cupluri
Stirile Kanal D
VIDEO Ea este Luiza, mămica de 24 de ani care a murit după ce a născut prin cezariană. Și-a ținut băiețelul în brațe și s-a stins. Mai avea două fetițe gemene acasă: "Când a operat-o, i l-a dat de l-a văzut și l-a pupat"
Kfetele
Ce mesaj îndurerat a transmis mama Luizei Bănulescu, tânără care s-a stins din viață după operația de cezariană?
RadioImpuls
HOROSCOPUL săptămânii 14-20 iulie 2025. Necazurile se țin lanț pentru o zodie! Mercur Retrograd îi transformă viața într-un adevărat coșmar. Va vărsa lacrimi amare si va avea nevoie de ajutor!
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. Bulă se întoarce trist dintr-o țară exotică: – Am vrut fată, nu băiat!
Descopera.ro
Viața a existat în Oceanul Arctic chiar și în erele glaciare, a descoperit o echipă internațională de cercetători