Prima pagină » Știri politice » Ședința CSAT: Au fost aprobate propunerile Ministerului Energiei privind îmbunătățirea rezilienței energetice a României

Ședința CSAT: Au fost aprobate propunerile Ministerului Energiei privind îmbunătățirea rezilienței energetice a României

Ședința CSAT: Au fost aprobate propunerile Ministerului Energiei privind îmbunătățirea rezilienței energetice a României

Marți, 25 octombrie, a avut loc, la Palatul Cotroceni, ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, condusă de președintele României, Klaus Iohannis. Membrii CSAT au precizat că obiectivul prioritar al României rămâne cel de întărire a securității și a apărării naționale. Un alt punct pe ordinea de zi a ședinței l-a reprezentat îmbunătățirea rezilienței energetice a României. De asemenea, s-a discutat despre introducerea reactoarelor nucleare de generația a IV-a sau realizarea unei structuri de forțe armate cu capacitate de luptă ridicată.

În cadrul ședinței, principalul punct pe agendă l-a constituit analiza războiului din Ucraina și implicațiile sale pentru România, transmite Administraţia Prezidenţială:
„Consecințele conflictului declanșat de către Federația Rusă împotriva unui stat suveran se resimt și la nivelul regiunii extinse a Mării Negre, fiind afectate statele din regiune, dar și securitatea euroatlantică și globală în ansamblul său.”

În cadrul ședinței de astăzi, membrii Consiliului au discutat despre sprijinul pe care România îl va acorda în continuare Ucrainei.

De asemenea, au fost analizate propunerile de contracarare a potențialelor amenințări, astfel încât să fie menținută pacea în regiunea Mării Negre și să fie evitată extinderea conflictului.

Aceste propuneri vizează, în principal, implementarea tuturor deciziilor adoptate la Summitul NATO de la Madrid, întărirea forțelor armate, creșterea numărului exercițiilor Aliate pe teritoriul României, intensificarea dialogului cu Turcia, Bulgaria și Georgia privind securitatea Mării Negre, precum și valorificarea oportunităților în domeniul economic și al interconectivității din regiunea extinsă a Mării Negre.

Obiectivul prioritar al României rămâne cel de întărire a securității și a apărării naționale, reamintesc membrii CSAT.

Un alt punct pe ordinea de zi a ședinței l-a reprezentat evaluarea oportunităților de conectivitate din regiune în sectorul energetic și în cel al transporturilor.

Îmbunătățirea rezilienței energetice a României

Membrii Consiliului au analizat şi aprobat propunerile Ministerului Energiei privind îmbunătățirea rezilienței energetice a României, astfel încât populația să fie protejată și să fie asigurată continuitatea în aprovizionare cu energie electrică și cu gaze naturale, în condițiile unor prețuri care să nu-i împovăreze pe cetățeni.

Stimularea investițiilor pe termen scurt și mediu în dezvoltarea producției de gaze naturale, atât onshore, cât și offshore, utilizarea, pe termen scurt, a tuturor resurselor energetice pe bază de cărbune pentru a traversa această criză energetică, creșterea capacității de extracție din depozitele subterane de înmagazinare a gazelor naturale, precum și concretizarea dialogului cu partenerii externi pentru a asigura accesul la surse alternative de gaze naturale din Azerbaidjan, Emiratele Arabe Unite, Statele Unite ale Americii și Arabia Saudită sunt alte subiecte abordate în cadrul ședinței de astăzi.

Introducerea reactoarelor nucleare de generația a IV-a

În același timp, membrii Consiliului au concluzionat că, pe termen mediu, sunt foarte importante atât introducerea reactoarelor nucleare de generația a IV-a, mici și modulare, cât și consolidarea infrastructurii de transport a energiei electrice și a gazelor naturale.

Totodată, a fost discutată în cadrul CSAT implementarea sancțiunilor internaționale, din perspectiva intereselor României, cu accent pe măsurile restrictive adoptate împotriva Federației Ruse și a Republicii Belarus.

Pachete de măsuri restrictive împotriva Rusiei

În contextul agresiunii ilegale și nejustificate a Rusiei împotriva Ucrainei, au fost adoptate, până în prezent, 8 pachete de măsuri restrictive împotriva Rusiei. Acestea cuprind sancțiuni țintite împotriva a 1.236 de persoane și 115 entități, precum și măsuri sectoriale în domeniile financiar-bancar, energie, transporturi, apărare, materii prime și alte bunuri relevante, media.

Un alt punct pe ordinea de zi a ședinței Consiliului l-a constituit analiza măsurilor privind modernizarea Armatei României. Programul „Armata 2040” urmărește dezvoltarea unor capabilități militare naționale care să asigure îndeplinirea de către statul român a obligației constituționale de apărare a integrității teritoriale a României.

Modernizarea Armatei României

În contextul deciziei de alocare a 2,5% din PIB pentru Apărare, începând cu 2023, membrii CSAT au stabilit că există toate premisele pentru realizarea unei structuri de forțe armate cu capacitate de luptă ridicată, dotate cu echipamente moderne, interoperabile cu cele ale aliaților, capabile de a se disloca rapid pe teritoriul național sau pentru sprijinirea aliaților noștri, auto-sustenabile și cu mijloace de protecție multidimensională, cu un sistem de comandă și control flexibil și eficient.

În acest sens, membrii Consiliului au aprobat actualizarea programului „Armata 2040”, pe principalele direcții: bugetarea necesarului de personal al armatei, reconfigurarea programelor de înzestrare și a eforturilor de refacere a stocurilor, modernizarea industriei de apărare, precum și măsurile pentru o mai bună menținere a personalului militar calificat.

Citește și

Mediafax
Restructurări masive la Guvern. Ilie Bolojan vrea reducerea cu 30-40% a personalului administrativ
Digi24
Dorința lui Traian Băsescu s-a îndeplinit, avertizează Adrian Năstase. Ce sugerează fostul premier PSD
Cancan.ro
Meteorologii BBC Weather anunță o schimbare radicală a vremii în România. Ce se întâmplă vineri, după 6 zile consecutive de caniculă
Prosport.ro
Gabriela Ruse a renunțat la inhibiții şi a postat imagini cu ea în costum de baie din vacanță
Adevarul
Președintele Nicușor Dan, surprins la „low cost” de o româncă. Unde a zburat șeful statului
Mediafax
România, campioana migrației în UE: 3,1 milioane de români trăiesc în afara țării
Click
Scandal în muzica populară! Ce acuzații îi aduce Gheorghe Turda solistului-miner Radu Ille: „ E un Neica-Nimeni, îmi cântă piesele la caterincă. I-am dat un picior în fund!”
Wowbiz
Mama Andei, tânăra ucisă și incendiată de Emil Gânj, primește amenințări halucinante de pe un cont cu numele criminalului din Mureș. Femeia se teme că va sfârși la fel ca fiica ei: „Îmi e foarte frică”
Antena 3
Scandal sexual la nivel înalt la Moscova. Maria a zburat cu un avion militar pentru o escapadă de weekend cu „omul ei de la Kremlin”
Digi24
Trump a încurajat Ucraina să atace adânc în teritoriul rus: „Volodimir, poți să lovești Moscova, Sankt Petersburg?”
Cancan.ro
Pilotul Air India ar fi prăbușit intenționat aeronava cu 260 de pasageri la bord. Care este motivul descoperit abia acum
Ce se întâmplă doctore
Cine o mai recunoaște? S-a iubit și cu Florin Călinescu în tinerețe. Imagini nemaivăzute cu celebra femeie de afaceri
observatornews.ro
Ce factură la curent a primit ministrul Energiei? Bogdan Ivan răspunde întrebărilor de pe observatornews.ro
StirileKanalD
VIDEO „Ne dă în cap și pleacă!” Emil Gânj a amenințat familia Andei. Criminalul din Mureș a băgat frica în localnici: „A spus că mai are încă două persoane de achitat”
KanalD
Președintele Nicușor Dan, surprins într-un zbor “low cost”. Cine se afla lângă el: „A făcut o aroganță”
Ciao.ro
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Promotor.ro
EXCLUSIV. Service-urile auto se pregătesc de schimbări radicale! Ce îi așteaptă pe șoferi după noile taxe impuse de Guvern
Descopera.ro
Incredibil! Ce făceau NEANDERTHALIENII cu OASELE de leu de peșteră?
Capital.ro
Decizia luată de judecători. Călin Georgescu a făcut anunțul la ieșirea din instanță
Evz.ro
Cât te costă vacanța în Albania. Avantaje și dezavantaje
A1
În ce stare se află tânărul de 15 ani care a sărit de pe scena „Beach, Please”, la îndemnul unui rapper! Mesajul lui Selly
Stirile Kanal D
Pe Notino.ro, Summer Black Friday 2025 vine cu reduceri de până la 33%
Kfetele
O bătrână de 84 de ani, la mila spitalului, după ce a fost abandonată de cei 9 copii
RadioImpuls
Coșmarul trăit în tăcere de Adriana Ochișanu: "Îmi era rușine de părinți, de ce va zice lumea?". Detalii TULBURĂTOARE despre comportamentul fostului ei soț, Corneliu Botgros
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Dacă ai activitatea sexuală prea exagerată poți face cearcăne?
Descopera.ro
Alimentele ultraprocesate cresc riscul de boli cronice, chiar și în cantități moderate