LIVE TEXT | Război în Ucraina, ziua 244: Statele Unite ar putea livra Ucrainei sisteme antiaeriene avansate de tip HAWK / Președintele german, vizită-surpriză la Kiev

LIVE TEXT | Război în Ucraina, ziua 244: Statele Unite ar putea livra Ucrainei sisteme antiaeriene avansate de tip HAWK / Președintele german, vizită-surpriză la Kiev
Publicat: 25/10/2022, 15:50
Actualizat: 25/10/2022, 16:11

Ziua 244 de război în Ucraina. Administraţia Joe Biden a avertizat, luni seară, Rusia că vor apărea „consecinţe” dacă armata rusă va utiliza bombe radiologice sau nucleare în conflictul militar cu Ucraina. „Vor fi consecinţe indiferent dacă utilizează o bombă radiologică sau o bombă nucleară. Am fost foarte clari asupra acestui lucru”, a declarat Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat de la Washington.

Citește și Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul

Cele mai importante evenimente ale zilei

UPDATE ora 16:10 – Cum se vede războiul prin ochii unui român care luptă acolo din primele zile

Îl cheamă Octavian Magas și luptă încă din primele zile în războiul din Ucraina. Este etnic român din regiunea Cernăuți și spune că încă din prima zi a invaziei ruse s-a dus să se înroleze. Nu l-a luat nimeni cu arcanul, ci numai mintea și sufletul său l-au împins să plece pe front. Este convins că, de n-ar fi el și ceilalți militari care țin piept rușilor, Putin ar pornit cu Armata Roșie să invadeze toată Europa.

Cum se vede războiul prin ochii unui român care luptă acolo din primele zile. „Rusia vrea să șteargă Ucraina de pe fața Pământului și să folosească acest teritoriu pustiit ca un cap de pod pentru invadarea restului Europei”
Cum se vede războiul prin ochii unui român care luptă acolo din primele zile. „Rusia vrea să șteargă Ucraina de pe fața Pământului și să folosească acest teritoriu pustiit ca un cap de pod pentru invadarea restului Europei” / Sursa FOTO: veridica.ro

UPDATE ora 15:30 – Statele Unite ar putea livra Ucrainei sisteme antiaeriene avansate de tip HAWK

Statele Unite analizează posibilitatea de a livra Ucrainei sisteme antiaeriene de tip HAWK, din stocurile militare americane, pentru a îmbunătăţi contracararea atacurilor ruse cu drone şi rachete de croazieră, afirmă oficiali americani citaţi de agenţia Reuters, citată de Mediafax.

Sistemele de interceptare HAWK sunt mai eficiente decât actualele echipamente Stinger, cu rază de acţiune mai mică, livrate deja de Statele Unite Ucrainei în contextul invaziei militare ruse.

Conform oficialilor citaţi, Administraţia Joe Biden intenţionează să recurgă la Autoritatea prezidenţială pentru a livra Ucrainei sisteme HAWK prin procedură rapidă.

Sistemele antiaeriene HAWK se bazează pe tehnologie din perioada Războiului din Vietnam, dar au fost modernizate în mai multe rânduri. Aceste sisteme sunt predecesorul bateriilor antibalistice Patriot, produse de grupul Raytheon Technologies, dar pe care Washingtonul refuză să le ofere Ucrainei.

Preşedintele Biden a afirmat recent că Statele Unite vor livra Ucrainei sisteme antiaeriene avansate, în contextul recentelor atacuri masive cu drone şi rachete ale armatei ruse.

UPDATE ora 14:30 – Ramzan Kadîrov crede că răspunsul Rusiei după ultimele bombardamente ucrainene este „prea slab”

Liderul Ceceniei, Ramzan Kadîrov, s-a declarat nemulțumit de răspunsul Rusiei față de ultimele bombardamente ale Armatei ucrainene asupra forțelor ruse.

Potrivit acestuia, răspunsul Rusiei este unul foarte slab, iar soluția potrivită ar fi ștergerea orașelor ucrainene de pe fața pământului.

Unul dintre cei mai apropiați aliați ai lui Vladimir Putin, Kadîrov a mai criticat și anterior forțele ruse pentru că acestea nu ar răspunde proporțional atacurilor ucrainene. Citește mai mult…

UPDATE ora 12:00 – Şapte morţi şi trei răniţi în oraşul ucrainean Bahmut din Doneţk, „cel mai dificil” punct pentru forţele ucrainene, spune Zelenski

Armata rusă îşi continuă ofensiva în oraşul Bahmut, în estul Ucrainei, în regiunea Doneţk, anexată de Moscova în septembrie, oraş în care şapte civili au fost ucişi, iar alţi trei răniţi, luni seara, relatează AFP, citată de News.ro.

Alte trei corpuri au fost descoperite în două localităţi din Doneţk, a anunţat într-o postare pe Telegram guvernatorul ucrainean al Doneţkului, Pavlo Kirilenko.

Armata rusă se află în retragere peste tot, însă acest orăşel, care avea 70.000 de locuitori înainte de război, a devenit, potrivit preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, ”cel mai dificil” punct pentru forţele ucrainene, care rămân, în acest sector, în defensivă.

Sursa: AP Photo / Mediafax Foto

UPDATE ora 11:00 – Președintele german vizitează Ucraina pentru prima dată de la invazia Rusiei

Președintele german Frank-Walter Steinmeier a sosit marți în Ucraina pentru prima vizită după invazia Rusiei, aceasta fiind prima sa deplasare în această țară de la începutul războiului, potrivit CNN, citat de Mediafax.

Purtătorul de cuvânt al lui Steinmeier, Cerstin Gammelin, a transmis pe Twitter că președintele a „sosit în Ucraina cu un dublu mesaj”.

„Mesajul meu pentru poporul ucrainean este: Vă puteți baza pe Germania! Vom continua să sprijinim Ucraina: militar, politic, financiar și umanitar”, a declarat președintele, citat de AFP. „Să nu uităm niciodată ce înseamnă acest război pentru oamenii de aici! Cu toate greutățile pe care războiul le aduce și pentru noi, în Germania, să privim pentru un moment prin ochii ucrainenilor”.

Aceasta este prima vizită a lui Steinmeier în Ucraina, de la începutul războiului, după două încercări eșuate, mai întâi în aprilie, când nu a fost invitat din cauza legăturilor sale cu Rusia și apoi săptămâna trecută, când călătoria sa a fost anulată din motive de securitate.

Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier efectuează o vizită-surpriză în Ucraina / Sursa foto: Twitter
Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier efectuează o vizită-surpriză în Ucraina / Sursa foto: Twitter

UPDATE ora 10:00– Principalul suspect în doborârea avionului MH17 vrea să revină în Ucraina. Zelenski a ordonat prinderea lui Igor Girkin, zis „Strelkov”

A condus trupele pro-ruse din Donețk și este principalul suspect în doborârea avionului MH17, zbor în urma căruia 295 de pasageri și membri ai echipajului au murit. Acum, Igor Girkin, zis „Strelkov”, vrea să se întoarcă în Ucraina și să lupte pe front.

Președintele Volodimir Zelenski a ordonat prinderea lui cu orice preț, punctează presa de la Kiev.

(Citește continuarea aici…)

Principalul suspect în doborârea avionului MH17 vrea să revină în Ucraina. Zelenski a ordonat prinderea lui Igor Girkin, zis „Strelkov”

UPDATE ora 09:00 – Exportul de cereale din Ucraina, blocat de Rusia! Ce pretenții are Moscova

Exportul de cereale din Ucraina a fost blocat de Rusia, la ordinul președintelui Vladimir Putin. Potrivit ministrului de Externe, Serghei Lavrov, Moscova are pretenția să știe care este destinația fiecărei nave încărcate cu cereale și dacă, într-adevăr, grânele ajung în țările nevoiașe, așa cum s-a stabilit în vară.

UPDATE ora 08:00 – SUA avertizează Rusia că vor exista „consecinţe” dacă lansează atacuri radiologice sau nucleare

Administraţia Joe Biden a avertizat, luni seară, Rusia că vor apărea „consecinţe” dacă armata rusă va utiliza bombe radiologice sau nucleare în conflictul militar cu Ucraina, informează agenţia Reuters, citată de Mediafax.

„Vor fi consecinţe indiferent dacă utilizează o bombă radiologică sau o bombă nucleară. Am fost foarte clari asupra acestui lucru”, a declarat Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat de la Washington.

Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a discutat, luni, cu secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, şi cu Ben Wallace, ministrul Apărării în exerciţiu din Marea Britanie, şi a cerut Rusiei să evite acţiunile de escaladare a conflictului cu Ucraina. „Am vorbit cu secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, şi cu ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, despre acuzaţiile false ale Rusiei că Ucraina se pregăteşte să utilizeze o bombă radiologică pe propriul teritoriu. Aliaţii din cadrul NATO resping aceste acuzaţii. Rusia nu trebuie să folosească aceste acuzaţii ca pretext pentru escaladarea conflictului. Rămânem constanţi în susţinerea Ucrainei”, a declarat Jens Stoltenberg, luni seară, prin Twitter.

„Noi suntem îngrijoraţi că aceste acuzaţii se înscriu într-un model pe care noi l-am observat în trecut din partea Rusiei în Siria, dar şi la începutul războiului sau chiar înainte de începerea războiului, în februarie. Rusia îi acuză pe alţii că fac ceea ce intenţionează să facă ei. Rusia nu ar trebui să lanseze acuzaţii false sau să utilizeze pretexte pentru a escalada şi mai mult conflictul din Ucraina”, afirmase Jens Stoltenberg anterior, într-un interviu acordat site-ului Politico.eu.

Vezi cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina:

Război în Ucraina, ziua 243: Kievul estimează costul reconstrucției naționale postbelice la aproape 750 de miliarde de dolari

Război în Ucraina, ziua 242. Autorităţile regionale proruse le cer civililor să părăsească „imediat“ Hersonul

Război în Ucraina, ziua 241. SUA solicită ONU o anchetă cu privire la dronele iraniene folosite de Rusia în Ucraina

Război în Ucraina, ziua 240. Statele Unite acuză Iranul că ar fi trimis specialiști în Crimeea

Război în Ucraina, ziua 239. Forțele ucrainene avansează spre Herson

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Starea de sănătate a Prințesei Kate Middleton s-a înrăutățit?! Gestul disperat al Prințului William
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Cât costă sicriul în care a fost depus trupul neînsuflețit al lui Costel Corduneanu. 'Stăpânul...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Filmul exploziei care a devastat, azi noapte, un bloc din Craiova: Țipete de groază și...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO de la priveghi
De ce trebuie să țină cont seniorii atunci când vine vorba de majorarea pensiilor. Află...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Studiu: Aproape jumătate dintre români preferă să aibă în case între 22 şi 24°C
A fost SPART codul celui mai TEMUT criminal în serie din istoria Americii
Anunț pentru cei care primesc PENSIA PRIN POȘTĂ. Este informația momentului pentru milioane de pensionari
Vica Blochina, în pragul sinuciderii. Ce a făcut fiul ei cu Pițurcă
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
"A tăiat acea bucată de intestin, de 12 centimetri, unde se afla tumora". Dan Ciotoi,...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Un râs îngropat alături de patru câini, datând din Epoca Romană, îi nedumerește pe arheologi