Nicolae Ciucă: Componenta de înzestrare a Armatei va crește anul viitor la peste 35% din bugetul Apărării

Nicolae Ciucă: Componenta de înzestrare a Armatei va crește anul viitor la peste 35% din bugetul Apărării
Sursa FOTO: Guvernul României
Publicat: 27/10/2022, 16:52

Premierul Nicolae Ciucă a precizat, într-o conferinţă de presă susţinută, joi, la finalul vizitei oficiale de la Bruxelles, că odată cu decizia de a fi crescut bugetul pentru Apărare cu 2,5%, va creşte şi componenta de înzestrare la peste 35%. 

„Da, este foarte clar, că odată cu decizia de a creşte bugetul Apărării cu 2,5%, va creşte şi alocarea la componenta de înzestrare. Dacă până aici, din acel 2% care a fost asumat de către ţara noastră era obligativitatea ca minim 20% să fie destinat pentru înzestrare, am depăşit procentul acesta de 20% până în acest moment. Începând de anul viitor, odată cu acea creştere a bugetului, componenta de înzestrare va urca undeva la peste 35%”, a anunţat Nicolae Ciucă, într-o conferinţă de presă susţinută, joi, la finalul vizitei oficiale de la Bruxelles.

În ceea ce privește programul de achiziţie al corvetelor, premierul a explicat că din datele pe care le deţine, la ora actuală se poartă „discuţii tehnice”.

„Din păcate, de foarte mult timp acestea se derulează fără să se fi ajuns la un rezultat concret. Ne-am dorit, ne dorim în continuare ca acest program să poată să fie demarat. Este doar o chestiune tehnică la nivelul comisiilor de negociere până când părţile vor conveni să poată să semneze acest contract. Este tot ceea ce ştiu despre stadiul la care se găseşte în acest moment contractul. (…) Eu am sperat încă de acum doi ani de zile ca acest contract să poate să se semneze. Din păcate, au apărut toate aceste probleme legate de criza economică, de creştere a preţurilor la materiale şi echipamente. Presupun că cei care într-adevăr studiază în detaliu care sunt condiţiile din contract să ajungă la final la o concluzie”, a explicat premierul.

În ce privește posibilitatea ca România să vândă în viitor transportoare blindate Piranha V, care sunt produse la noi în țară, premierul a precizat că este nevoie ca Armata să fie dotată cu mai multe astfel de vehicule blindate.

„Vom fi în măsură să vindem în momentul în care ne vom fi asigurat necesarul pentru Armata Română. Adică, în acest moment, faţă de contractul-cadru, mai avem nevoie de mai multe transportoare decât au fost gândite în programul respectiv, astfel încât să ne asigurăm o capabilitate de mare unitate, tip brigadă, pe care am angajat-o la NATO şi să fie dotată cu transportoare blindate pe roţi. S-a modificat structura”, a adăugat Ciucă.

Precizările premierului vin după ce Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a aprobat, în şedinţa de marţi, actualizarea programului „Armata 2040”, pe principalele direcţii: bugetarea necesarului de personal al armatei, reconfigurarea programelor de înzestrare şi a eforturilor de refacere a stocurilor, modernizarea industriei de apărare, precum şi măsurile pentru o mai bună menţinere a personalului militar calificat.

„În contextul deciziei de alocare a 2,5% din PIB pentru Apărare, începând cu 2023, membrii CSAT au concluzionat că există toate premisele pentru realizarea unei structuri de forţe armate cu capacitate de luptă ridicată, dotate cu echipamente moderne, interoperabile cu cele ale aliaţilor, capabile de a se disloca rapid pe teritoriul naţional sau pentru sprijinirea aliaţilor noştri, auto-sustenabile şi cu mijloace de protecţie multidimensională, cu un sistem de comandă şi control flexibil şi eficient”, arată comunicatul de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
TAXA obligatorie în România. Nu poți evita plata ei, oricine ai fi
Pasca din copilărie, gust de neuitat. Care e ingredientul secret
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Telescopul Gemini a făcut o descoperire neașteptată despre stelele binare gigantice