Transgaz a semnat un nou acord pentru Coridorul Vertical. Proiectul va juca un rol cheie în securitatea și independența energetică a Europei de Sud-Est

Publicat: 01/12/2022, 13:14

Conducerea operatorului român de transport al gazelor naturale, Transgaz, a semnat joi, chiar de Ziua Națională, un nou acord, pentru actualizarea întelegerii dintre Grecia, Bulgaria, România și Ungaria privind Coridorul Vertical, respectiv realizarea unui coridor sud-nord al gazelor naturale.

Societatea Națională de Transport Gaze Naturale Trasgaz a semnat joi, 1 decembrie, de Ziua Națională a României, la Atena, în marja celei de-a 22-a reuniuni a Summitului World LNG, nou Memorandum de Înțelegere (MoU) privind Coridorul Vertical, care, ca noutate față de versiunea precedentă ce expiră în această lună, include ca parte semnatară și compania Gastrade din Grecia, proprietarul, dezvoltatorul și viitorul operator al terminalului offshore de GNL din nordul Greciei, de la Alexandroupolis, au anunțat reprezentanții operatorului național de transport.

„Transgaz a crezut întotdeauna în sinergia Operatorilor de Sistem Tehnic din Grecia, Bulgaria, România, Ungaria”

„Transgaz a fost un susținător constant, vocal și solid al Coridorului Vertical. Am dovedit acest lucru, onorându-ne angajamentele și cultivând spiritul de dialog. În același timp, Transgaz a crezut întotdeauna în sinergia Operatorilor de Sistem Tehnic din Grecia, Bulgaria, România, Ungaria, care pot crea împreună un impact semnificativ în sporirea securității energetice nu numai a țărilor de origine a fiecărui OTS, dar și a regiunii și chiar a Uniunii Europene. O dezvoltare coordonată a sistemelor acestor țări și o dezvoltare coordonată a capacităților de interconectare pot transforma regiunea și Europa în ceea ce privește securitatea aprovizionării cu gaze și ne permit să devenim un pol de dezvoltare economică pentru Europa”, a transmis directorul general al Transgaz, Ion Sterian.

Noul MoU privind Coridorul Vertical a fost semnat din partea SNTGN Transgaz SA de directorul general Ion Sterian, din partea Bulgartransgaz, de directorul executiv Vladimir Malinov, din partea FGSZ, de János Fehér, membru al Bordului, din partea DESFA, de directorul general Maria Ritta Galli, din partea ICGB, de directorul executiv Georgios Satlas, și directorul executiv Teodora Georgieva. Din partea companiei Gastrade din Grecia, MoU a fost semnat de Konstantions Sifnaios, vicepreședinte și director general.

Memorandumul de Înțelegere privind Coridorul Vertical a fost semnat inițial, în anul 2019, între operatorii de sistem din România – SNTGN TRANSGAZ, Bulgaria – BULGARTRANSGAZ, Ungaria – FGSZ, Grecia – DESFA, precum și ICGB – compania care operează interconectorul Grecia-Bulgaria – IGB, după ce în anul 2016, în cadrul reuniunii CESEC de la Budapesta, ministerele de resort din Grecia, Bulgaria, România și Ungaria au semnat o declarație comună a miniștrilor energiei pentru gazele naturale „Coridorul Vertical”.

„Prin MoU, părțile semnatare conveneau asupra colaborării în vederea realizării unui coridor sud-nord al gazelor naturale, denumit Coridorul Vertical, care să interconecteze rețelele din Grecia, Bulgaria, România și Ungaria, permițând curgerea bidirecțională a gazelor naturale. Pentru realizarea acestui obiectiv, companiile stabileau să ia în considerare cerințele tehnice sub forma unor noi conducte, interconectări sau dezvoltări ale rețelelor naționale, să armonizeze dezvoltările planificate în regiune, luând în considerare așteptările CESEC și să depună eforturi rezonabile în realizarea unui parteneriat  neexclusiv pe termen lung, fiind dispuse să coopereze reciproc în perioada de pregătire a dezvoltărilor în sistemele de conducte GR-BG-RO-HU”, se arată în comunicatul companiei.

Potrivit companiei, un alt element foarte important al Memorandumului este prevederea potrivit căreia, acest MOU servește ca bază pentru o cooperare viitoare mai intensă în ceea ce privește analiza posibilității de construire a infrastructurii gaziere necesare în scopul transportului gazelor naturale către țările tranzitate și dincolo de ele, înspre piața UE din Grecia, via Bulgaria, România către Ungaria și vice-versa.

În noul MOU privind Coridorul Vertical semnat la Atena este prevăzut că părțile vor putea analiza implicarea unor state non-UE în cazul în care această abordare este relevantă pentru implementarea Coridorului Vertical vizat și își exprimă angajamentul de a promova proiecte PCI și alte proiecte necesare, împreună sau individual, care consolidează în mare măsură realizarea Coridorului Vertical, inclusiv fără a se limita la proiectele fiecărui semnatar în parte. Documentul actualizat prevede că semnatarii intenționează să armonizeze dezvoltările planificate în regiune, luând în considerare așteptările CESEC și strategiile și politicile relevante la nivelul UE și aspectele regionale.

Memorandumul de înțelegere privind Coridorul Vertical de gaze va fi valabil 3 ani de la data semnării, cu posibilitate de extindere automată cu încă un an.

  • Bulgartransgaz este proprietarul și operatorul independent de sistem al rețelei de transport al gazelor naturale din Republica Bulgaria și este, în această calitate, responsabilă pentru controlul și gestionarea rețelei, întreținerea, dezvoltarea, construirea și conectarea sa la alte rețele de transport gaze naturale;
  • DESFA este proprietarul și operatorul de sistem al rețelei de transport al gazelor naturale și al terminalului GNL Revithoussa (denumit în continuare Sistemul național de gaze naturale – SNGN) din Republica Elenă și este, în această calitate, responsabilă pentru controlul și gestionarea SNGN, întreținerea, dezvoltarea, construirea și conectarea sa la alte rețele de transport gaze naturale și instalații de GNL;
  • FGSZ este proprietarul și operatorul de sistem al rețelei de transport gaze natural din Republica Ungaria și este, în această calitate, responsabilă pentru controlul și gestionarea rețelei, întreținerea, dezvoltarea, construirea și conectarea sa la alte rețele de transport gaze naturale;
  • Transgaz este operatorul de sistem al rețelei de transport al gazelor naturale din România și este, în această calitate, responsabilă pentru controlul și gestionarea rețelei, întreținerea, dezvoltarea, construirea și conectarea sa la alte rețele de transport gaze naturale;
  • ICGB este proprietarul și operatorul independent al sistemului de transport al gazoductului de interconectare Grecia-Bulgaria (IGB), care conectează gazoductul Trans Adriatic Pipeline (TAP), precum și rețeaua de transport de gaze naturale din Grecia, în apropiere de orașul Komotini, cu rețeaua de transport bulgară, în apropiere de orașul Stara Zagora și, în această calitate, este responsabil pentru gestionarea, exploatarea și întreținerea gazoductului IGB;
  • Gastrade este proprietarul, dezvoltatorul și viitorul operator al terminalului offshore de GNL din nordul Greciei, Alexandroupolis, un sistem independent de gaze naturale din Republica Elenă, care va fi conectat la sistemul național de transport de gaze naturale din Grecia, operat de DESFA și, în această calitate, este responsabil pentru construcția și punerea în funcțiune, dezvoltarea, exploatarea, gestionarea și întreținerea acestuia. Gastrade are drept obiectiv dezvoltarea, operarea și gestionarea sistemelor moderne de gaze naturale într-un mod sigur, fiabil, respectând mediul și drepturile omului, fiind prima companie din Grecia care a primit o licență ca operator de sistem independent. Pe 3 mai, 2022 Gastrade a lansat unitatea flotantă de stocare și regazificare a GNL la Alexandroupolis, Grecia.

„Proiectul urmează să devină o nouă poartă energetică și să joace un rol cheie în securitatea și independența energetică a Greciei și a Europei de Sud-Est. Gastrade va contribui decisiv la tranziția energetică fără probleme a acestei regiuni. Unitatea flotantă de stocare și regazificare de la Alexandroupolis urmează să înceapă operațiunile până la sfârșitul anului 2023. Capacitatea sa de regazificare contractată a atins deja până la 60% din capacitatea sa tehnică de 5,5 miliarde mc pe an”, a transmis Transgaz.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
În ce stare se află Florin Piersic după ce ar fi contactat o bacterie nosocomială!...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
OBLIGAȚIE totală pentru toți cei care au CONT LA BANCĂ. Regulile au venit direct de...
Reghe și cei doi băieței: Liam și Landon. Fotografie în premieră
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Opere pierdute ale Fraților Grimm, redescoperite în colecția unei biblioteci din Polonia