Președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, la podcastul ALTCEVA cu Adrian Artene: Trebuie să ne simțim români în fiecare zi, să păstrăm această convingere, care nu ne împiedică să fim europeni | VIDEO

Publicat: 01/12/2022, 15:44

Academicianul Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, a fost invitatul lui Adrian Artene la o ediție specială a podcastului ALTCEVA, difuzată joi, 1 decembrie.

Printre altele, academicianul a vorbit despre Ziua Națională. El spune că românii ar trebui să se simtă mereu români, în fiecare zi a anului.

Potrivit acestuia, fiecare român ar trebui să dea „un exemplu de românitate” și să își aprecieze valorile culturale.

Ioan Aurel Pop: Faptul că suntem români nu ne împiedică să fim europeni

În opinia lui Pop, identitatea românească nu este în contradicție cu cea europeană, ci mai degrabă cele două se completează.

„În sufletele noastre nu ar trebui să uităm niciodată că suntem români. Și totdeauna ar trebui să dăm un exemplu de românitate. Chiar și prin modul de a ne îmbrăca uneori, la sărbători, cu costum național, sau de a mânca mâncăruri care sunt pe la noi. Și de a le arăta străinilor că nu suntem barbari… Deci în sufletele noastre trebuie să avem mereu acest sentiment, chiar dacă nu simțim mereu că e sărbătoare. E greu, 365 sau 366 de zile, câte are anul, unele sunt cu necazuri și greutăți… Dar în sufletul nostru trebuie să păstrăm această convingere, care nu ne împiedică să fie europeni. Dimpotrivă”, spune academicianul.

Mai mult, acesta compară Europa cu o orchestră, în care fiecare popor își aduce contribuția pentru a crea o armonie.

„După părerea mea, ne ajută să fim europeni, pentru că Europa e formată și din români, bulgari, polonezi, unguri, francezi… Noi am împărțit-o în Orientală și Occidentală sau Europa Centrală, Europa Occidentală, Europa Sud-Estică tot din rațiuni de convenție. E ceva convențional. Dar avem un sentiment european prin faptul că suntem ceea ce suntem fiecare. Ideea de a șterge aceste lucruri pe motiv că nu se poate face globalizarea fără ele e o eroare. Eu văd Europa ca pe o orchestră simfonică în care fiecare instrument sau grup de instrumente are un rol. Popoarele romanice, să zicem că sunt suflătorii. Popoarele germanice sunt percuția. Adică într-o orchestră există armonie. Cine își închipuie că trebuie să se șteargă ideea de român, de bulgar, de sârb, acum vedeți că românii și bulgarii sunt iar oaia neagră, nu pot fi primiți în Schengen și toată lumea discută că nu suntem pregătiți, sigur că nu suntem pregătiți. Dar acolo sunt și prejudecăți foarte mari legate de noi.

Dar ideea că trebuie șterse deosebirile și mai ales limbile e o mare eroare. Și cred că unii diriguitori europeni au înțeles acest lucru. Fiecare vine cu bogăția lui și din diversitate se naște unitatea. N-a zis-o Marx, a zis-o Hegel. Deci din diversitate se naște o unitate. Și asta ar trebui să înțelegem de Ziua Națională: că dacă ne prețuim noi înșine ca români, ne va prețui și Europa, lumea întreagă. Pentru că ne vom prezenta cu demnitate. Nu înfrumusețând România și pe români, nu se poate, realitatea e mai puternică decât vorba. Ci prezentându-ne cum suntem, cu cele bune și cu cele rele. Așa ar trebui să ne gândim, cred eu, de Ziua Națională”, mai spune Ioan Aurel Pop.

Ioan-Aurel Pop este doctor în istorie și profesor al Universității „Babeș-Bolyai“ din Cluj-Napoca, specialist în istorie medievală și în evoluția instituțiilor medievale, paleografie latină și istoria Transilvaniei.

A fost profesor asociat la Universitatea din Pittsburgh (1991-1992) și profesor invitat la INALCO Paris (1998), Universitatea din Trento (2001) și Universitatea Ca’Foscari din Veneția (2003-2008).

În perioada 1993-2018 a deținut funcția de director al Centrului de Studii Transilvane al Academiei Române, iar între anii 2012-2020 a fost rector al Universității „Babeș-Bolyai“ din Cluj-Napoca.

În anul 1999 a fost ales membru corespondent al Academiei Europene de Științe, Litere și Arte din Paris, iar în anul 2013 a devenit membru al Academiei Europene de Științe și Artă din Salzburg.

Urmărește interviul integral cu acad. Ioan Aurel Pop doar pe canalul de YouTube Altceva cu Adrian Artene.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
China aplică strategia "broaştei fierte", acuză comandantul armatei americane din regiunea Indo-Pacific
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Se dau TOTAL GRATUIT, direct de la UE. Trebuie să depui cererea până pe 30...
Românii de la bloc riscă mari amenzi. Multă lume face asta când gătește, acum e...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii