Un nou cadru de securitate sanitară al Uniunii Europene intră în vigoare chiar în prima zi de Crăciun. Ce măsuri se pot lua în cazul amenințărilor transfrontaliere grave

Un nou cadru de securitate sanitară al Uniunii Europene intră în vigoare chiar în prima zi de Crăciun. Ce măsuri se pot lua în cazul amenințărilor transfrontaliere grave
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 25/12/2022, 16:03

O serie de norme mai stricte pentru răspunsul Uniunii Europene la amenințările transfrontaliere grave pentru sănătatea cetățenilor săi intră în vigoare duminică, chiar în prima zi de Crăciun.

Comisia Europeană a anunțat, duminică, intrarea în vigoare a noului cadru de securitate sanitară al UE.

„Începând de astăzi, elementele constitutive ale uniunii europene a sănătății intră în vigoare în mod oficial. Printre acestea se numără, de asemenea, pe lângă o serie de norme mai stricte ale UE privind amenințările transfrontaliere grave la adresa sănătății, un mandat mai puternic acordat Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) și un nou cadru de urgență pentru contramăsurile medicale. Alături de mandatul extins al Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) și de instituirea Autorității pentru Pregătire și Răspuns în caz de Urgență Sanitară (HERA), UE dispune în prezent de instrumentele necesare pentru a se pregăti și pentru a reacționa mai eficient în cazul unei urgențe de sănătate publică”, a transmis, duminică, Comisia Europeană.

„Astăzi, după doi ani de la prezentarea viziunii noastre privind o uniune europeană puternică a sănătății, aceasta devine realitate. Pandemia de COVID-19 a arătat ce putem realiza atunci când lucrăm împreună, ca Uniune, iar în prezent dispunem de instrumentele necesare pentru a trasa un nou parcurs al pregătirii și răspunsului UE în materie de sănătate. Acțiunea rapidă și decisivă la nivelul UE reprezintă cea mai puternică armă de care dispunem pentru a ne proteja cetățenii de amenințările la adresa sănătății, iar în acest scop avem nevoie de mecanisme solide și permanente. Aș dori să le mulțumesc statelor membre și Parlamentului European pentru cooperarea și sprijinul oferite de-a lungul acestui proces”, a declarat Stella Kyriakides, comisar pentru sănătate și siguranță alimentară.

Recent, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a transmis că este îngrijorată din cauza creşterii bruşte a numărului de cazuri de COVID-19 în China, cu tot mai multe forme grave ale bolii. În acest context, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a anunţat – miercuri – că susţine Guvernul de la Beijing în eforturile sale de vaccinare a persoanelor din grupele de mare risc.

Rata de incidența cumulată la 1.000 de locuitori, calculată pe baza cazurilor pe o perioada de 14 zile pentru statele membre ale Uniunii Europene (date publicate de ECDC în data de 22 Decembrie 2022 pentru perioada 5-18 Decembrie 2022), era între 12,2 în Franța și 0,0 în Croația și Letonia, România având 0,3 la mie.

Ce prevede noul regulament

Astfel, anunță Executivul Comunitar, intrarea în vigoare a noilor norme vine în completarea capacităților de pregătire și răspuns ale uniunii europene a sănătății, creând un cadru juridic solid, menit să amelioreze capacitatea UE în domeniile vitale ale prevenirii, pregătirii, supravegherii, evaluării riscurilor, alertei timpurii și reacției.

Anunțul a fost publicat duminică și pe contul de Twitter al forului european:

Conform reprezentanților Comisiei, regulamentul privind amenințările transfrontaliere grave pentru sănătate îi oferă acum UE:

  • planificare solidă a pregătirii și un sistem de supraveghere mai integrat;
  • mai bună capacitate de evaluare cu acuratețe a riscurilor și de răspuns specific;
  • mecanisme solide pentru achiziții publice comune de contramăsuri medicale;
  • posibilitatea de a adopta măsuri comune la nivelul UE pentru a aborda viitoarele amenințări transfrontaliere la adresa sănătății.

„În prezent, un ECDC mai puternic este în măsură nu numai să emită recomandări pentru statele membre în ceea ce privește pregătirea pentru amenințările la adresa sănătății, ci și să găzduiască o nouă rețea de excelență a laboratoarelor de referință ale UE și să creeze un grup operativ al UE în domeniul sănătății pentru intervenții sanitare rapide în cazul unei epidemii majore”, anunță Comisia.

Astfel, precizează oficialii europeni, pentru a fi eficace și operațional în situații de urgență de sănătate publică, Regulamentul privind un cadru de urgență va permite de acum instituirea, în cadrul HERA, a unui Consiliu de criză sanitară. Acest consiliu va coordona rapid, la nivelul UE, furnizarea de contramăsuri medicale și accesul la acestea. Regulamentul permite, de asemenea, activarea instrumentelor „EU fab”, a planurilor de cercetare și inovare pentru situații de urgență și a accesului la finanțarea de urgență.

„Este un mod pozitiv de a încheia anul 2022 pentru cetățenii noștri și pentru uniunea europeană a sănătății. Sunt mulțumit să constat, încă o dată, că eforturile comune dau roade. Această realizare importantă demonstrează că sănătatea publică europeană a fost și va rămâne o prioritate în cadrul procesului nostru de elaborare a politicilor”, a declarat și Margaritis Schinas, vicepreședinte pentru promovarea modului nostru de viață european.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri...
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Fostul milionar din fotbalul românesc a ajuns sărac lipit pământului la 72 de ani! A...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Afacerea cu care s-au îmbogățit doi români întorși după 7 ani din Italia. Sebastian și...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
Au auzit strigăte disperate de sub pământ, iar când s-au apucat de săpat au dat...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Sedus și jefuit de iubita româncă. Metoda prin care o femeia în vârstă de 47...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Volkswagen dă startul precomenzilor lui Golf GTI. Cât costă acesta?
Rusia îşi concentrează forţele pentru o nouă invazie din nord în Ucraina. Avertisment al şefului...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
S-a decis plata a 500 LEI. Banii intră în cont: Așa cum Guvernul a promis
Alin Oprea rupe tăcerea, după 18 ani. Adevărul din spatele destrămării trupei Talisman
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Lavinia Pîrva, despre momentele dificile din mariajul cu Ștefan Bănică Jr.: ”A fost o perioadă...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
(P) Iată ce monitor gaming se caută în 2024
×