Prima pagină » Actualitate » EXCLUSIV | Siguranța energetică a României, în pericol? Legătura dintre compania rusă Lukoil și decizia Olandei de a respinge aderarea României la Schengen / Încrengăturile au legătură cu portul Constanța

EXCLUSIV | Siguranța energetică a României, în pericol? Legătura dintre compania rusă Lukoil și decizia Olandei de a respinge aderarea României la Schengen / Încrengăturile au legătură cu portul Constanța

EXCLUSIV | Sectorul energetic al României, în pericol: Legătura dintre compania rusă Lukoil și decizia Olandei de a respinge aderarea României la Schengen / Încrengăturile au legătură cu portul Constanța

Olanda a surprins întreaga Comunitate Europeană prin votul negativ dat pe 8 decembrie 2022 privind aderarea României la Schengen. Deși oficialitățile olandeze au susținut până în ziua votului că nu se vor opune aderării țării noastre la Schengen, interese oculte au schimbat votul final acordat României.

Dacă în cazul votului negativ acordat de Austria pretextul oficial este „migrația ilegală” prin frontierele României, adevăratele motive au apărut în ultimele luni și sunt legate de OMV și gazele din Marea Neagră, fiind vizibile prin presiunile făcute până la nivel de președinte și premier, pentru că o mare parte din gazul din Marea Neagră să poată ajunge în Austria, la firma petrochimică Borealis-OMV.

Având în vedere că statul român deține 21% din Petrom-OMV prin intermediul Ministerul Energiei, presiunile OMV pentru gazele din Marea Neagră cu destinația Austria au fost vizibile și sunt la limita legii, iar refuzul autorităților române în a satisface aceste cerințe aberante au dus la votul negativ al Austriei.

Olanda, pe de altă parte, și-a schimbat subit în ziua votului promisiunea susținerii aderării României, motivând votul negativ prin faptul că țară noastră era cuplată la aderarea la Schengen de Bulgaria, lucru care are cunoscut încă de la începerea negocierilor de aderare.

România va importa gaze naturale din Azerbaidjan. Romgaz și SOCAR au semnat un contract în acest sens

Sursa foto: Shutterstock

Interesele ascunse ale Olandei

Motivele din spatele votului negativ dat de Olanda păreau a fi legate de Portul Constanța, care ar fi putut deveni un competitor al portului Rotterdam, deși volumele operate de portul olandez sunt de 60 de ori mai mari și sunt generate în principal de poziționarea strategică și infrastructură logistică de care are parte, fiind cel mai mare port din Europa. Portul Constanța este un port cu o capacitate operațională limitată, care oricum face cu greu față activităților curente, fiind sufocat în ultima perioada datorită tranzitului de mărfuri generat de conflictul din Ucraina, deci nefiind un competitor pentru Rotterdam.

Adevăratul motiv pentru care Olanda a votat împotriva aderării României la Schengen este interesul energetic în România pe care îl are firma olandeză Royal Dutch-Shell, care are sediul la Haga, în vecinătatea Guvernului Țărilor de Jos (nouă denumire a Olandei).

Shell a fost una dintre primele companii occidentale care a venit în România după Revoluția din Decembrie 1989, dar și-a vândut toate activele și a părăsit țara noastră în 2007, nedorind să rămână pe o piață mică zonală în care OMV tocmai achiziționase principala companie locală, respectiv Petrom.

Odată cu declanșarea, în februarie 2021, a războiului din Ucraina, SHELL a identificat în România noi oportunități în principal datorită poziționării lângă zona de conflict și pentru accesul facil ulterior războiului la procesul de reconstrucție al Ucrainei, dorind să folosească țară noastră în acest scop.

Sancțiunile UE față de companiile rusești, dar și sancțiunile Rusiei la adresa companiilor occidentale au consolidat „parteneriatul” ruso-olandez prezent și în relațiile LUKOIL-SHELL, generând astfel în luna mai 2022 transferul celor 400 de benzinării SHELL din Rusia către LUKOIL Rusia, tranzacție care a deschis noi scheme de evitare a sancțiunilor și embargoului petrolier care se aplică din 2023.

Cum a vândut Shell afacerile din Rusia către Lukoil

Lukoil, al doilea mare producător rusesc de petrol, a cumpărat, în mai 2022, afacerile de retail şi lubrifianţi ale Shell din Rusia.

„Achiziţia afacerii de o calitate extrem de ridicată a Shell din Rusia se integrează foarte bine în strategia Lukoil de dezvoltare a canalelor sale de vânzări prioritare, inclusiv pe segmentul de retail, precum şi în domeniul lubrifianţi”, spunea, la acel moment, Maxim Donde, vicepreşedinte Lukoil.

Cele două companii nu făcut publică valoarea tranzacţiei.

„Conform acordului, peste 350 dintre angajaţii Shell Neft vor fi transferaţi către Lukoil”, a informat Shell.

Shell a înregistrat deprecieri de active de 3,9 miliarde de dolari după impozitare în urma suspendării operaţiunilor din Rusia, din cauza războiului din Ucraina.

LUKOIL HOLDING BV OLANDA este în centrul investigațiilor într-un dosar cu prejudiciu de două miliarde de euro

LUKOIL deține în România 300 de benzinării prin SC Lukoil România SRL – RO10547022 și Rafinăria Petrotel LUKOIL SA – RO1350659, pe care SHELL le-ar dori mutate în portofoliul propriu (similar mișcării LUKOIL – SHELL Rusia), dar problemele legale pe care LUKOIL le are în România sunt un impediment major. 

După cum se știe, dosarul „LUKOIL” a apărut în anul 2014, fiind dosarul cu cel mai mare prejudiciu din istoria României, aproximativ 2 miliarde de euro, ceea ce a dus la un sechestru pus pe bunuri în valoare de 1,2 miliarde de euro.

„Tribunalul Prahova a decis menţinerea sechestrului asigurător pe acţiunile Petrotel-Lukoil deţinute de Lukoil Holdings BV Olanda, dar şi pe mai multe conturi ale companiei olandeze, până la concurenţa sumei totale de aproape 1,2 mld. euro. Decizia a fost luată pe dată de 18 februarie şi prelungeşte astfel unul dintre cele mai mari dosare de evaziune fiscală şi spălare de bani din România, care datează încă din 2015. Acţiunile asupra cărora a fost pus sechestrul nu pot fi înstrăinate.” (Sursa: AICI)

După cum se vede și din comunicatul Tribunalului Prahova, LUKOIL HOLDING BV OLANDA este în centrul investigațiilor acestui dosar cu prejudiciu de miliarde de EURO, pe care statul olandez dorește să-l închidă și să-l mușamalizeze, dând astfel cale liberă transferului activelor LUKOIL din România către Compania olandeză SHELL (Mai multe detalii AICI)

Faptele descrise în dosarul LUKOIL sunt foarte grave, iar prejudiciul este imens, fiind de datoria autorităților române să judece acest dosar corect și să recupereze prejudiciul pe care Rafinăria Petrotel Lukoil SA l-a generat în România, o mare parte din prejudiciu regăsindu-se în investițiile și activele LUKOIL România, firma către care Rafinăria Lukoil a livrat cea mai mare parte a produselor obținute la prețuri sub costul de producție (lucru ilegal, generator de evaziune fiscală cu prejudiciu direct la Bugetul de Stat).

După deschiderea procesului, profitul a fost mutat pe Lukoil România SRL, unde nu există sechestru

O simplă analiză a datelor bilanțurilor anuale depuse la Administrațiile Fiscale din România de către cele două firme Lukoil arată clar că odată cu deschiderea procesului LUKOIL practicile evazioniste ale Rafinăriei au fost diminuate, iar profitul anilor ulterior dosarului a fost mutat pe Lukoil România SRL, firma pe care momentan nu este instituit sechestru, dar asupra căreia planează suspiciuni de complicitate în dosar:

Cifre Lukoil, 2008-2021

Ruşii de la Lukoil caută să vândă businessul din România

Shell ar urma să preia lanţul de benzinăîrii deţinut în România de Lukoil.

Gigantul energetic Shell ar putea reveni în retailul de combustibili din România, prin preluarea lanţului de benzinării Lukoil, potrivit ZF.

Ruşii de la Lukoil vor să vândă businessul din România, compus din lanţul de benzinării şi rafinăria de la Ploieşti, conform surselor citate. Printre cei interesaţi de benzinării ar fi Shell.

Compania anglo-olandeză a mai deţinut un lanţ de benzinării în România, pe care l-a vândut companiei maghiare Mol, la finalul anului 2004.

Surse din piaţa de profil afirmau atunci că valoarea tranzacţiei depăşea 50 de milioane de euro şi că integrarea celor 56 de staţii Shell în reţeaua Mol urma să se finalizeze până la jumătatea anului 2005.

Efecte grave asupra siguranței energetice a României

Prin această tranzacție de preluare a activităților LUKOIL din România, SHELL va obține și accesul mult dorit și la Portul Constanța, pentru că LUKOIL are în derulare contracte de închiriere și operaționale cu Oil Terminal Constanța, cu care Lukoil a semnat și în 2023 un contract de 56 milioane de lei, devenind cel mai mare client al Portului OTC.

SHELL dorește ca cea mai mare parte a operațiunilor viitoare din Oil Terminal Constanța să fie dirijate către Ucraina, păstrând doar strictul necesar aprovizionării benzinăriilor din România, generând astfel o penurie de produse pe piață internă, generatoare de profit imediat.

Subiectul este unul de interes major, cu efecte grave asupra siguranței energetice a României, fiind de datoria autorităților să stopeze până la judecarea finală a dosarului Lukoil orice tranzacție a activelor LUKOIL din România către SHELL, având în vederea implicarea firmei LUKOIL HOLDING BV OLANDA în prejudiciul de 2 miliarde de euro.

Citește și

Mediafax
Se interzic centralele de apartament? Ministrul Mediului vine cu explicații
Digi24
Ce a pățit CEO-ul Astronomer după ce aventura sa cu șefa de la HR a fost dezvăluită la un concert Coldplay
Cancan.ro
Ce ar fi zis Felix Baumgartner înainte să zboare cu parapanta. Iubitul Mihaelei Rădulescu a prevestit tragedia?!
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
Adevarul
De ce este benzina mai ieftină în Ucraina decât în România? Lecția economică a ucrainenilor pentru români
Mediafax
Ce a pățit CEO-ul american Andy Byron după concertul Coldplay, unde a fost surprins cu amanta
Click
Emoționant! Ce a postat Mihaela Rădulescu cu puțin timp înainte ca Felix Baumgartner să își piardă viața. Ultimele cuvinte scrise de celebrul parașutist
Wowbiz
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Antena 3
Ilie Bolojan îi trimite pe demnitari la autobuz. „Cine nu are permis, să meargă cu transportul în comun”
Digi24
Tehnologia secretă a unuia dintre cele mai avansate avioane, în pericol: un F-35 al Marii Britanii este blocat în India de o lună
Cancan.ro
O martoră la prăbușirea lui Felix Baumgartner rupe tăcerea! Cum l-a văzut în aer și ce s-a întâmplat în doar câteva secunde
Ce se întâmplă doctore
O mai recunoști? Pe vremuri făcea furori la tv, dar acum a intrat într-un con de umbră. Mulți nu-și dau seama cine e și ce s-a ales de ea
observatornews.ro
A apărut o nouă ipoteză în cazul morţii lui Felix Baumgartner. Ce s-ar fi întâmplat în timpul zborului
StirileKanalD
Nu scăpăm de valul de căldură! ANM: Cod galben de caniculă în mai multe județe
KanalD
„A murit făcând ceea ce iubea cel mai mult”. Mesajul emoționant transmis de Mihaela Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner. Vedeta este în stare de șoc
Ciao.ro
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Promotor.ro
Am testat în România cel mai așteptat SUV VW. Vei uita de Touareg - VIDEO
Descopera.ro
Inteligența artificială ar putea pilota o NAVĂ SPAȚIALĂ mai bine decât credeam
Capital.ro
Veste tristă pentru Elena Udrea? A aflat exact după ce a ieșit din închisoare
Evz.ro
România, afectată de climă. Fenomene extreme des întâlnite
A1
Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea iubitului ei, Felix Baumgartner. Ce mesaj dureros a publicat în mediul online
Stirile Kanal D
O nouă pistă în căutarea lui Emil Gânj. Criminalul s-a întâlnit cu un cioban și i-a furat mâncarea
Kfetele
Mihaela Rădulescu, o nouă declarație cutremurătoare de dragoste și doliu pentru Felix Baumgartner: "A murit făcând ceea ce iubea cel mai mult! Sunt pierdută fără el!"
RadioImpuls
Dezvăluirea Manuelei a zguduit emisiunea. Andreea Mantea: "De ce zici așa încet? Te temi de ceea ce zici, nici tu nu te crezi?". Concurenta din Casa Iubirii nu s-a abținut și a recunoscut. Veronica intervine: "Te dai mare îngeraș aici"
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Dumnezeule, cât ești de frumoasă! Vrei să fii iubita mea?
Descopera.ro
Cercetătorii au reușit să crească vase de sânge reale în organe create în laborator