EXCLUSIV VIDEO | Care vor fi cele mai căutate meserii în următorii 10 ani? Analist: ”Pandemia ne-a învățat că nu mai putem produce tot ce ne dorim în China. Economia va intra în industrializare digitală, trebuie să învățăm noile meserii, ca să câștigăm mai mult”

Publicat: 19/01/2023, 08:00

România a avut în 2022 investiții străine de peste 9 miliarde de euro, în condițiile în care multe dintre investițiile din Ucraina și din Rusia s-au relocat și în România. Pandemia ne-a învățat că nu mai putem produce tot ceea ce ne dorim în China, dar mai ales că este nevoie să scurtăm lanțurile de producție și de distribuție, a spus analistul financiar Adrian Negrescu, într-un interviu la GÂNDUL EXCLUSIV.

Analistul a explicat că, în acești ultimi ani, mediul de business a trecut printr-un la un proces de restructurare fără precedent în ultimii 30 de ani. Companiile și-au optimizat costurile, însă, per total, românii au știut să se reinventeze din perspectiva business-ului.

Adrian Negrescu crede că economia românească va intra, volens nolens, într-un proces de industrializare digitală, ceea ce înseamna că, în următorii 5-10 ani, mare parte din forța de muncă axată acum pe zona manufacturieră va dispărea. Analistul concluzionează că o analiză corectă și realistă în piața forței de muncă ar putea fi cea mai bună strategie, ținând cont de contextul în care trăim.

„Tot mai multe companii încearcă să investească în Europa de Est”

„A fost un lucru nesperat în actualul context economic și în actualul context regional. Gândiți-vă că suntem la granița războiul din Ucraina, ai fi zis că investitorii vor evita această zonă, de teamă că se va extinde conflictul. Așa că, multe dintre investițiile din Ucraina, din Rusia s-au relocat și în România.

Pandemia ne-a învățat că nu mai putem produce tot ceea ce ne dorim în China și să aducem apoi în Europa la niște prețuri foarte bune. Trebuie să scurtăm lanțurile de producție și de distribuție, motiv pentru care, din ce în ce mai multe companii încearcă să investească în Europa de Est pentru a deschide fabrici mai aproape de consumatorii din Vest.

Un alt lucru pozitiv este că, în sfârșit, avem și noi o structură care să se ocupe de investitorii străini strategici. Această agenție (n.r. – Agenția Română pentru Investiții și Comerț Exterior) care se înființează acum și care este un lucru salutar. Pe de altă parte, această umbrelă de stabilitate despre care vorbeam, această prezență în NATO și faptul că suntem membri în UE ne-a ajutat să continuăm să construim business în România”, a explicat analistul.

„Vremurile vor fi tulburi în perioada următoare”

Pandemia și crizele au obligat multe companii să se reinventeze, să facă restructurări și au arătat că oamenii trebuie să se adapteze rapid la schimbări. Analistul estimează că vremurile tulburi vor mai dura cel puțin până în prima parte a anului 2024.

„Chiar dacă avem o creștere economică umflată de inflație și autoritățile se laudă cu acest lucru, în mediul de business, multe dintre afaceri s-au restructurat în acești ani. Am asistat la un proces de restructurare fără precedent în ultimii 30 de ani. Companiile și-au optimizat costurile și modul în care desfășoară business-urile, pentru că altfel nu poți. Românii știu să se reinventeze din perspectiva business-ului.

Să avem curajul, să nu ne fie rușine să învățăm o nouă meserie, să încercăm să câștigăm mai mult prin toate metodele pe care le avem la dispoziție, pentru că vremurile vor fi tulburi în perioada următoare. Abia prin 2024, din a doua parte a anului, s-ar putea să vedem luminița de la capătul tunelului. Dar, până atunci, este bine să ne pregătim pentru viitor.

De ce? Pentru că, inclusiv economia românească, de voie, de nevoie, va intra în acest proces de industrializare digitală. Și asta va înseamna că, în viitor, în următorii 5-10 ani, mare parte din forța de muncă axată acum pe zona asta manufacturieră va dispărea”, a spus Adrian Negrescu.

„Trebuie să ne gândim la ce se cere pe piața forței de muncă”

În opinia analistului, piața forței de muncă este în schimbare și cere meserii noi, unele pentru care de acum se caută angajați, altele care vor fi tot mai solicitate, în zona de automatizare și de digitalizare.

„Mă refer aici la zona construcțiilor – de la dulgher la instalator, meserii foarte bine plătite în momentul de față – și la zona de IT. Și nu mă refer aici neapărat la programare, ci la cursurile de controlare a unei mașini, a unui utilaj automatizat. Avem nevoie de operatori pentru industriile noi care apar în momentul de față și pentru care nu găsesc muncitori.

Să deschidem ochii în piața forței de muncă, să căutăm cursuri și să învățăm să trăim mai bine. Să privim în viitor cu curaj și cu acea nebunie pe care românii au avut-o de multe ori în istorie. Să încercăm să ne depășim condiția de oameni plătiți prost și să încercăm să ne protejăm familiile prin a ne asigura venituri mai mari.

Eu am încredere în noua generație, pentru că este o generație construită în realitățile lumii în care trăim, digitale. O generație care se adaptează mult mai ușor și nu este construită pe percepțiile greșite pe care le-am avut din comunism. Cred că au mai mult curaj decât au avut generațiile din anii ’90-2000, care din păcate au fost victimele acestei tranziții spre economia de piață”, a mai spus analistul Adrian Negrescu.

Urmăriți interviul integral:


CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | ROBOR, „patima românilor”. Analistul Adrian Negrescu: „La un credit pe 20 de ani, plătești de trei ori suma împrumutată, uriaș pentru puterea de cumpărare din România. Cei care au ales dobândă fixă sunt câștigătorii acestei perioade”

EXCLUSIV VIDEO | Ce știe OMV Petrom și nu știe statul român? Analist: ”Dacă a găsit o soluție să evite taxa, înseamnă că legea a fost făcută prost. Nu te poți juca dacă vrei să finanțezi din suprataxă toate măsurile de plafonare pe energie și pe gaze în 2023″  

EXCLUSIV VIDEO | Ce putem face pentru a câștiga mai mult pe timp de criză. Analist: „Realitatea arată că, prin inflație, veniturile scad, suntem protagoniștii unui episod din «Jocurile Foamei», ediția românească. Trebuie să avem curaj să facem schimbări”

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
TAXA obligatorie în România. Nu poți evita plata ei, oricine ai fi
Cea mai frumoasă stradă a Europei e în România. Orașul care se mândrește cu o...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Telescopul Gemini a făcut o descoperire neașteptată despre stelele binare gigantice