Prăbușirea giganților IT din America duce la concedieri masive

Prăbușirea giganților IT din America duce la concedieri masive
Prăbușirea giganților IT din America duce la concedieri masive / Sursa FOTO: factsmatter.me
Publicat: 21/01/2023, 13:21

Un val de reduceri de personal se observă în industria IT din State. După concedierile din vară, a urmat lovitura de baros aplicată de Microsoft: 10.000 de angajați vor fi disponibilizați!x

Big Tech își face curățenie în ogradă sau urmează o mega-criză fără precedent, pe care liderii pieței IT o anticipează? Aceasta este dilema asupra căreia se apleacă, în prezent, presa de specialitate din State.

Amazon concediază 18.000 de oameni

La fel ca Google, care a anunțat recent suprimarea a 12.000 de locuri de muncă, și gigantul comerţului Amazon, unul dintre cei mai importanți jucători din piață, a anunțat la data de 5 ianuarie că va reduce cu „puţin peste 18.000” de locuri de muncă în întreaga lume, inclusiv în Europa, schema de personal a companiei. Planul de concedieri urmează să vizeze în principal magazinele administrate de grup şi resursele umane.

În timpul pandemiei Covid-19, pentru a face faţă exploziei de cereri de comenzi online, grupul american a recrutat masiv de pe piața muncii. Astfel s-a ajuns la o dublare a numărului de personal – în septembrie 2022, Amazon avea 1,54 milioane de angajaţi!

Meta (compania-mamă care deține Facebook, Instagram şi WhatsApp) a anunţat că pune pe liber până la 11.000 de angajați, adică aproximativ 13% din forţa de muncă totală. Acesta este primul plan social din istoria grupului.

În septembrie, compania avea aproximativ 87.000 de angajaţi în întreaga lume, dar ultimele date financiare publicate (aferente celui de-al treilea trimestru din 2022) arată că Meta a înregistrat performanţe financiare dezamăgitoare. Concret, se observă o scădere bruscă a cifrei de afaceri şi a profitului, plus o stagnare a numărului de utilizatori.

Microsoft urmează același drum

Și Microsoft, alt gigant informatic american, urmează același drum. Invocând incertitudinea economică şi schimbările de priorităţi ale clienţilor, compania a anunţat, la 18 ianuarie, că va concedia aproximativ 10.000 de angajaţi până la sfârşitul lunii martie. Asta înseamnă aproape 5% din cei 221.000 de angajaţi.

Firma Redwood (statul Washington) a efectuat deja două serii de concedieri: una în iulie 2022, care a afectat mai puţin de 1% din forţa de muncă, şi a doua în octombrie, care a vizat 1.000 de persoane.

Cumpărată recent de Elon Musk, Twitter a început disponibilizări în masă la începutul lui noiembrie 2022 – peste 3000 de angajați (din cei 7.500) au fost dați afară de Musk. Pentru a-şi finanţa preluarea companiei (preț de achiziție: 44 de miliarde de dolari), Elon Musk a îndatorat puternic Twitter, a cărei balanță financiară și așa era fragilă (deficit puternic în primele două trimestre ale anului 2022).

În fine, ultimul nume mare din lista Big Tech care dă afară oameni este Evan Spiegel, şeful Snap, compania-mamă a cunoscutei aplicaţii de mesagerie Snapchat. El a anunțat încă din august o restructurare care va duce la suprimarea a aproximativ 20% din forța de muncă, adică a peste 1.200 de angajaţi.

Snapchat, deși are din ce în ce mai mulţi utilizatori, se află în dificultate pentru că generează venituri tot mai mici. Grupul nu a obținut niciodată un profit net anual, potrivit datelor fiscale făcute publice.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Șoferii vor fi înregistrați. A intrat în vigoare din martie 2024. E imposibil să scapi
Fraude la cumpărăturile online. Cum trebuie să ne protejăm datele
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto