Prima pagină » Actualitate » EXCLUSIV | Numărul de accidente a crescut alarmant pe pârtiile din țară. Președintele Salvamont România: „Sezonul de iarnă a debutat foarte târziu și nu au mers pârtiile de schi, însă a fost o încărcătură mare de oameni”

EXCLUSIV | Numărul de accidente a crescut alarmant pe pârtiile din țară. Președintele Salvamont România: „Sezonul de iarnă a debutat foarte târziu și nu au mers pârtiile de schi, însă a fost o încărcătură mare de oameni”

EXCLUSIV | Numărul de accidente a crescut alarmant pe pârtiile din țară. Președintele Salvamont România: „Sezonul de iarnă a debutat foarte târziu și nu au mers pârtiile de schi, însă a fost o încărcătură mare de oameni”

Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România (Salvamont) susține că acest sezon de iarnă a debutat „în forță”, cu un număr îngrijorător de accidentări pe domeniile de practicare a sporturilor de iarnă. Salvamontiștii spun că acest lucru se întâmplă din cauza numărului mare de oameni pe pârtii, în contextul în care, până acum o săptămână, nu a fost zăpadă, iar pârtiile nu au putut funcționa.

Salvamont România a anunțat că, în ultimele 24 de ore, la Dispeceratul Național s-au primit 20 de apeluri, prin care se solicita intervenția de urgență a salvamontiștilor. În cazul acestor intervenții au fost salvate 20 persoane, 11 dintre acestea fiind predate la Serviciul de Ambulanță sau SMURD, pentru transport la spital.

Președintele Asociației Naționale a Salvatorilor Montani din România, Sabin Cornoiu, a declarat, pentru Gândul, că, până în acest moment, cele mai multe accidentări au avut loc în Sinaia, Rânca și Straja, stațiunile cu cele mai aglomerate pârtii de schi, din acest sezon de iarnă.

„Am avut și 20, 30, 40 de accidente pe zi – în total, 605 cazuri, până astăzi. Este o cifră mult mai mică, prin comparație cu anul trecut, dar nu datorită responsabilizării oamenilor, ci din cauza faptului că până acum o săptămână n-au funcționat pârtiile de schi, că n-a fost zăpadă. În mod normal, într-o lună ca ianuarie, înregistram dublu, pentru că sezonul de iarnă a debutat foarte târziu și nu au mers pârtiile de schi, însă a fost o încărcătură mare de oameni pe pârtii.

În țară sunt atâtea pârtii, sunt câteva zeci de mii de oameni, deci este imens. În Poiană a mai mers, dar în Sinaia, în Rânca sau în Straja sunt cam 3.000 – 4.000 de schiori pe zi. A fost un an atipic, pentru că în Valea Prahovei n-a mers decât Sinaia, acum merg și restul pârtiilor. În Sinaia, Straja și Rânca a fost foarte aglomerat, acestea au fost topurile și acolo au avut loc și cele mai multe accidentări”, a afirmat Sabin Cornoiu.

„Oamenii nu și-au adaptat foarte bine viteza de coborâre la primele ture”

Sabin Cornoiu a precizat că multe dintre accidentele de pe pârtiile de schi au loc din neatenția oamenilor, dar și din cauză că aceștia nu țin cont de recomandările oferite de specialiștii în practicarea sporturilor de iarnă.

„În primul rând, ce am constatat anul acesta, a fost gradul de încărcare mare a pârtiilor – funcționând puține pârtii, au fost mulți oameni pe ele. În al doilea rând, oamenii nu și-au adaptat foarte bine viteza de coborâre la primele ture, pentru că atunci când faci primele coborâri din sezon nu mai ai aptitudinile pe care le-ai avut la finalul sezonului trecut. În schimb, ei ar vrea să schieze la fel de repede, la fel de performant și, neadaptându-și viteza și nefiind atenți și neavând toate abilitățile necesare, de aici apar și evenimentele.

După aceea, nereglarea corespunzătoare a legăturii pe schi, pentru că ei nu țin cont că, de la un an la altul, li s-a schimbat greutatea corpului și, atunci, trebuia reglată și acea legătură. Majoritatea cazurilor de accidentări au fost pe pârtiile de schi, cam 10% din cazuri au fost în afara pârtiilor de schi”, a precizat președintele Asociației Naționale a Salvatorilor Montani din România.

Salvamontiștii le recomandă oamenilor să nu intre în panică

Salvamont România a prezentat o serie de măsuri pe care turiștii ar trebui să le întreprindă dacă sunt martori la accidentele de pe pârtii, îndemnându-i pe oameni la prudență și responsabilitate.

Specialiștii le recomandă oamenilor să nu intre în panică, să protejeze victima prin marcarea locului accidentului cu ajutorul unei perechi de schiuri amplasate în „X”, la 4-5 metri în amonte și să anunțe de urgență echipa Salvamont aflată pe domeniul schiabil.

De asemenea, experții spun că este important ca persoana accidentată să nu fie mișcată în nicio poziție, decât dacă se află sub influența directă a unui factor de risc care îi pune viața în pericol sau îi provoacă afecțiuni medicale imediate. Dacă victima este inconștientă, acesteia i se poate acorda primul ajutor, urmând, însă, indicațiile primite la telefon din partea dispeceratului medical.

Salvamontiștii precizează că echipele Salvamont sunt singurele structuri care dețin competența legală, personal pregătit profesional și atestat pentru a interveni în soluționarea accidentelor montane în care sunt implicate persoane cu afecțiuni medicale sau traumatice.


CITEȘTE ȘI:

Un nou cod galben de viscol și vânt puternic în mai multe județe din țară. Harta zonelor afectate

EXCLUSIV | Primarul din Călinești Oaș deszăpezește personal drumurile comunei, cu utilajele administrației locale. Dinu Birtoc: „O fac din plăcere”

A murit încercând să salveze alte vieți! Cine este bărbatul care a căzut în gol de pe un viaduct al autostrăzii A1

Citește și

Mediafax
Se interzic centralele de apartament? Ministrul Mediului vine cu explicații
Digi24
Ce a pățit CEO-ul Astronomer după ce aventura sa cu șefa de la HR a fost dezvăluită la un concert Coldplay
Cancan.ro
O martoră la prăbușirea lui Felix Baumgartner rupe tăcerea! Cum l-a văzut în aer și ce s-a întâmplat în doar câteva secunde
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
Adevarul
Gata de inaugurare: ultimele detalii pregătite la un important tronson din Autostrada Moldovei
Mediafax
Ce a pățit CEO-ul american Andy Byron după concertul Coldplay, unde a fost surprins cu amanta
Click
Povestea băuturii frappe. Cum s-a inventat cafeaua simbol a Greciei dintr-o greșeală
Wowbiz
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Antena 3
Ilie Bolojan îi trimite pe demnitari la autobuz. „Cine nu are permis, să meargă cu transportul în comun”
Digi24
Tehnologia secretă a unuia dintre cele mai avansate avioane, în pericol: un F-35 al Marii Britanii este blocat în India de o lună
Cancan.ro
Presa austriacă, nemiloasă cu Felix Baumgartner după moartea sa! Ce au publicat despre regretatul iubit al Mihaelei Rădulescu
Ce se întâmplă doctore
O mai recunoști? Pe vremuri făcea furori la tv, dar acum a intrat într-un con de umbră. Mulți nu-și dau seama cine e și ce s-a ales de ea
observatornews.ro
Greşeala pe care o fac tot mai mulţi şoferi fără să-şi dea seama. Amenda sare de 600 de lei
StirileKanalD
Nu scăpăm de valul de căldură! ANM: Cod galben de caniculă în mai multe județe
KanalD
Schimbare totală în sistemul de burse! Câți bani vor încasa elevii
Ciao.ro
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Promotor.ro
Am testat în România cel mai așteptat SUV VW. Vei uita de Touareg - VIDEO
Descopera.ro
Capcanele pe care Hitler și Stalin și le-au întins reciproc
Capital.ro
Anunț pentru cei care trebuie sa schimbe permisul de conducere. Schimbare din luna august
Evz.ro
Previziuni speciale: ce aduce opoziția Lunii cu Marte pentru zodiile cu cel mai mare succes azi
A1
Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea iubitului ei, Felix Baumgartner. Ce mesaj dureros a publicat în mediul online
Stirile Kanal D
O nouă pistă în căutarea lui Emil Gânj. Criminalul s-a întâlnit cu un cioban și i-a furat mâncarea
Kfetele
Mihaela Rădulescu, o nouă declarație cutremurătoare de dragoste și doliu pentru Felix Baumgartner: "A murit făcând ceea ce iubea cel mai mult! Sunt pierdută fără el!"
RadioImpuls
Dezvăluirea Manuelei a zguduit emisiunea. Andreea Mantea: "De ce zici așa încet? Te temi de ceea ce zici, nici tu nu te crezi?". Concurenta din Casa Iubirii nu s-a abținut și a recunoscut. Veronica intervine: "Te dai mare îngeraș aici"
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Dumnezeule, cât ești de frumoasă! Vrei să fii iubita mea?
Descopera.ro
Au trecut 49 de ani de la amartizare, momentul în care omenirea a luat contact cu Planeta Roşie