EXCLUSIV VIDEO | Ministrul Mediului, avertisment pentru Nicușor Dan: ”Bucureștiul trebuie să înțeleagă că nu este de joacă cu aceste probleme legate de poluare”

Publicat: 02/02/2023, 15:44
Actualizat: 03/02/2023, 12:01

Invitat la Gândul Exclusiv, Tánczos Barna  – ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor – a avertizat că din momentul în care a preluat mandatul nu a descoperit nicio măsură implementată în ceea ce privește combaterea poluării din Capitală și a îmbunătățirii calității aerului.

Faptul că senzorii din Capitală care oferă informații în timp real nu au fost pe ”roșu” nu s-a datorat vreunei măsuri luate de autorități, în ultimă instanță, ci doar pentru că nu a existat, foarte des, fenomenul de inversie/inversiune termică, un proces în care temperatura crește în altitudine, fiind blocată, temporar, poluarea.

Ministrul Mediului a mai precizat că se află în lucru un act normativ prin care se va stabili că – în cazul în care România va pierde procese de infringement, pe tema poluării – penalitățile vor fi plătite chiar de către comunităție generatoare de infringement, procedură de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva țărilor care nu pun în aplicare legislația UE.

Eu cred, sincer, că în București nu există nicio măsură luată. Deci singurul motiv pentru care am avut mai puține perioade cu senzorii înroșiți (n.red.  – referitor la poluarea din Capitală) este că nu am avut inversie termică atât de des.

În București, nu cunosc nicio măsură efectiv implementată în timpul mandatului meu, că nu mă uit în trecut, mai departe. În această perioadă, deși am insistat foarte mult, deși am spus care este pericolul, nu văd măsuri implementate.

Vom veni cu un act normativ, s-a stabilit în penultima – parcă – ședință de guvern, în care vom stabili că cei care plătesc penalitățile în urma unor procese de infringement pierdute de România, pe asemenea teme, vor fi comunitățile care generează infringementul și care generează procesul respectiv. Pe românește, dacă –  din cauza Bucureștiului – România va pierde la Curte pentru nerespectarea regulamentului și directivelor pe calitatea aerului, Bucureștiul să fie cel care va suporta”, a declarat ministrul Tánczos Barna la Gândul Exclusiv.

”Vom ajunge la proces și, dacă nu avem măsuri de îmbunătățire a calității aerului, România va pierde procesul”

Tánczos Barna a mai transmis, concret, că nu este corect ca localități unde nu se pune problema poluării să fie obligate la plata unei amenzi care este generată de București.

În același timp, ministrul Mediului a insistat în a spune că Primăria Generală a Capitalei trebuie să înțeleagă că ”nu este de joacă” pe o astfel de temă a poluării, existând riscul ca România să piardă viitoare procese dacă nu vor fi implementate măsuri pentru îmbunătățirea calității aerului.

Nu mi se pare corect ca un sat din vârful munților Carpați, unde aerul este curat, unde nu se pune problema calității aerului și care nu contribuie la poluarea din București, să plătească din impozitele și taxele plătite amenda generată de București.

Bucureștiul trebuie să înțeleagă – administrația publică, Primăria Generală – că nu este de joacă cu aceste probleme. Vom ajunge la proces și, dacă nu avem măsuri de îmbunătățire a calității aerului, România va pierde procesul”, a avertizat Tánczos Barna, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Interviul integral aici:


Citește și:

EXCLUSIV VIDEO | Cum pot fi prevenite dezastrele naturale în România. Specialist: ”Doar prin amenajări hidrotehnice, este un alt proiect care o să dureze zeci de ani”

EXCLUSIV VIDEO | Specialist în energie: ”România a pierdut startul la cărbune în urmă cu 10-15 ani, nu ieri, nu alaltăieri”

EXCLUSIV VIDEO | Independența energetică a României. Expert: ”Va fi o luptă destul de dificilă, România trebuie să găsească o soluție pentru următorii 10 ani, dacă ne vom ține de treabă”

EXCLUSIV VIDEO | Specialist în energie: ”Mixul energetic, gândit bine, înseamnă 7-10 ani. Insecuritate și prețuri mai ridicate”

Bogdan Pavel
Senior editor Are o experiență de aproape trei decenii în mass media românească, în care a ocupat, pe rând, aproape toate funcțiile într-o mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Semnul de circulație pe care șoferii SUNT OBLIGAȚI să îl cunoască. Foarte puțini îl recunosc,...
Mare problemă pe litoralul românesc. Deschiderea sezonului, în pericol
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Ce origine preistorică are cafeaua, una dintre cele mai consumate băuturi din lume?