Ministrul Sănătății CRITICĂ „relaţia” dintre români şi medicamente. „O folosim ineficient, pentru că, de multe ori, tratăm infecţii virale” Ce spune despre screeningul pacientului la internare, pentru depistarea purtătorilor de bacterii

Ministrul Sănătății CRITICĂ „relaţia” dintre români şi medicamente. O folosim ineficient, pentru că, de multe ori, tratăm infecţii virale Ce spune despre screeningul pacientului la internare, pentru depistarea purtătorilor de bacterii
Sursă Foto - Jurnalul.ro
Publicat: 04/02/2023, 12:56
Actualizat: 04/02/2023, 13:05

„România se află, în mod constant, alături de ţări precum Grecia, Italia şi Cipru, pe primele locuri la nivel european în ceea ce priveşte consumul de antibiotice.” Este afirmația făcută de Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, acesta explicând că, de multe ori, românii tratează virozele cu antibiotice, care sunt, de fapt, destinate infecţiilor bacteriene, iar astfel de dezvoltă rezistenţa bacteriilor la tratament. Ministrul Rafila punctează că „relaţia” dintre români şi medicamente poate fi îmbunătăţită printr-o mai bună informare și comunicare. 

„Suntem pe primele locuri (la consumul de antibiotice – n.r.) de mai mulţi ani. Am avut doar un singur an, cred că 2017, când am scăzut puţin, am ajuns pe locul patru şi ulterior am revenit; pe locul doi, de obicei, suntem, împreună cu alte ţări din sudul continentului şi mă refer aici la Grecia, Cipru, Italia. E clar că aceste substanţe, antibioticele care ar trebui să trateze exclusiv infecţiile bacteriene, sunt folosite cu foarte mult entuziasm în sudul continentului.

Avem o situaţie care nu e paradoxală, e raţională, până la urmă, pentru că în nordul continentului unde consumurile sunt foarte mici, sunt de câteva ori mai mici decât în sudul continentului, nu prea există bacterii rezistente la antibiotice, în timp ce la noi, sau în Grecia, sau în Cipru, sau chiar în Italia, bacteriile multirezistente sunt prezente peste tot. Nu există rezistenţă la antibiotice fără consum de antibiotice”, a declarat Alexandru Rafila sâmbătă, în emisiunea „Insider Politic” difuzată de Prima Tv.

„Sau mai mult, ele sunt păstrate necorespunzător – de obicei în baie, să ştiţi, sunt păstrate, unde e cald şi umed”

Ministrul Rafila atrage atenţia şi asupra modului de păstrare a antibioticelor, care duce de multe ori  la degradarea calităţii lor.

„În mod normal, farmaciile nu ar trebui să elibereze, din câte ştiu eu lucrul ăsta s-a mai îmbunătăţit, s-a reglementat, deci farmaciile eliberează cu mare greutate sau nu eliberează antibiotice. Dar, de exemplu dacă noi cumpărăm o cantitate de antibiotice pe care nu o folosim integral, mai rămâne în casă şi atunci o folosim.

Cum o folosim? O folosim total ineficient, pentru că de multe ori tratăm infecţii virale. Sau mai mult, ele sunt păstrate necorespunzător – de obicei în baie, să ştiţi, sunt păstrate, unde e cald şi umed – şi din cauza asta eficacitatea lor scade”, adaugă Alexandru Rafila, potrivit sursei citate.

Ministrul Sănătății a deschis și un subiect extrem de discutat și anume faptul că România are o problemă privind circulaţia bacteriilor multirezistente, inclusiv în spital. În acest context, acesta  a anunţat că Ministerul Sănătăţii a dezvoltat „un program ambiţios” care va fi extins la nivel naţional, care să permită screeningul pacientului la internare astfel încât purtătorii de bacterii multirezistente să nu fie puşi în saloane alături de pacienţi cărora aceştia le pot transmite bacteriile.

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Devine obligatoriu în toată România. Decizia UE impune un permis unic
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Zeci de experţi în Inteligenţă Artificială de la Google, recrutați de Apple