LIVE UPDATE | Război în Ucraina, ziua 361: Emmanuel Macron afirmă că vrea înfrângerea Rusiei în Ucraina, nu ZDROBIREA ei / SUA avertizează că Beijingul şi-ar putea spori sprijinul pentru Rusia

LIVE UPDATE | Război în Ucraina, ziua 361: Emmanuel Macron afirmă că vrea înfrângerea Rusiei în Ucraina, nu ZDROBIREA ei / SUA avertizează că Beijingul şi-ar putea spori sprijinul pentru Rusia
Preşedintele Volodimir Zelenski și preşedintele Franţei, Emmanuel Macron / Sursa foto: Profimedia
Publicat: 19/02/2023, 07:13
Actualizat: 19/02/2023, 12:13

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că doreşte înfrângerea Rusiei în războiul din Ucraina, avertizându-i în acelaşi timp pe cei care vor „mai presus de toate să zdrobească Rusia” că aceasta nu va fi niciodată poziţia Franţei.

Update 4: Ambasador rus: SUA încearcă să inflameze criza ucraineană cu afirmații de crime împotriva umanității

Washingtonul încearcă să demonizeze Moscova și să alimenteze criza din Ucraina cu acuzații de crime rusești împotriva umanității, a declarat duminică ambasadorul Rusiei în Statele Unite, transmite Reuters.

„Considerăm că astfel de insinuări sunt o încercare fără precedent de a demoniza Rusia în cadrul războiului hibrid declanșat împotriva noastră”, a declarat ambasadorul Anatoli Antonov într-o declarație pe platforma Telegram a ambasadei ruse.

„Nu există nicio îndoială că scopul unor astfel de atacuri din partea Washingtonului este de a-și justifica propriile acțiuni pentru a alimenta criza ucraineană”, a adăugat acesta, citat de Mediafax.

Update 3: Mihailo Podoliak: Rusia vrea să preia puterea în Moldova, dar nu cu tancuri, ci cu bandiţi

Mihailo Podoliak, consilierul preşedintelui Volodimir Zelenski, a declarat într-un interviu pentru televiziunea TV8 că „Rusia vrea să preia puterea în Moldova”, dar acest lucru nu se va întâmpla „cu tancuri”, ca în Ucraina, ci cu „bandiţi”, aluzie la o posibilă lovitură de stat.

Oficialul ucrainean a îndemnat Republica Moldova să facă „alegerea corectă”, referindu-se inclusiv la protestele anunţate pentru duminică în capitala Republicii Moldova, care au loc într-un context tensionat, pe fondul unor temeri că s-ar putea organiza o lovitură de stat în care să fie implicate forţe proruse. El s-a adresat moldovenilor şi le-a sugerat să aleagă Rusia, dacă vor să trăiască într-un „lagăr de concentrare”, sau puterea actuală, pe Maia Sandu, dacă vor o viaţă „într-o lume liberă”.

„Faceţi întotdeauna alegerea corectă. Invariabil. De ce? Pentru că, dacă te laşi prins de emoţiile greşite sau te sperii, te poţi trezi într-o ţară foarte, foarte rea. Ea poate strica viitorul multor oameni, mai ales al copiilor. Noi înţelegem foarte bine acest lucru şi Rusia a fost atât de nerăbdătoare cu noi, înţelegând că noi aici nu vom ceda niciodată sub nişte proteste, mitinguri pro-ruseşti, adică acest lucru este imposibil de imaginat aici, la Kiev, şi de aceea, Rusia a adus tancuri.

În Moldova, Rusia vrea să facă altceva, vrea să preia puterea pentru a vă face ceea ce ne-a făcut şi nouă. Numai că nu cu tancuri, ci cu bandiţi. Gândiţi-vă corect ce înseamnă un protest pro-rusesc. Pe urmă veţi fi gata să alergaţi prin lume în căutarea unei alte case? Pentru că acolo unde e Rusia, nu există Ucraina, Moldova, nu există România, nu există Bulgaria, nu există nicio ţară în afară de lumea lagărului rusesc. Unde domină şi conduc bandiţii, unde domină şi conduc condamnaţii, unde conduc militarii care jefuiesc, ucid şi violează”, a declarat Mihail Podoliak în interviul pentru jurnaliştii de la TV8, citat de News.ro.

Update 2: SUA îşi avertizează aliaţii la Conferinţa de la Munchen că Beijingul şi-ar putea spori sprijinul pentru Rusia

Statele Unite încep să observe tendinţe „îngrijorătoare” în ceea ce priveşte sprijinul Chinei pentru armata Rusiei, au declarat pentru CNN oficiali americani familiarizaţi cu aceste informaţii. De altfel, vicepreşedinta Kamala Harris a vorbit deschis despre asta, sâmbătă, la Conferinţa de Securitate de la Munchen, spunând că sprijinul Chinei pentru Rusia în războiul său din Ucraina ar recompensa agresiunea.

Oficialii americani cu care a vorbit CNN au spus că există semne că Beijingul vrea să „se strecoare” până la limita de a oferi ajutor militar letal Rusiei, fără a fi prins. Oficialii nu au vrut să descrie în detaliu ce informaţii au SUA pentru a sugera o schimbare recentă în poziţia Chinei, dar au fost suficient de îngrijoraţi încât să împărtăşească informaţiile în ultimele zile cu aliaţii şi cu partenerii de la Conferinţa de Securitate de la Munchen, relatează CNN, citat de News.ro.

Acelaşi surse au spus că secretarul de stat Antony Blinken va ridica această problemă dacă se va întâlni cu omologul său chinez Wang Yi sâmbătă, în marja conferinţei, ceea ce s-a şi întâmplat.

Update 1: Preşedintele Belarusului s-a întâlnit la Moscova cu Vladimir Putin

Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său din Belarus Aleksandr Lukaşenko au discutat la Moscova despre cooperarea dintre cele două ţări în materie de economie şi securitate, potrivit informaţiilor difuzate de agenţiile de presă ruseşti, informează dpa.

Preşedintele Lukaşenko a subliniat cooperarea bilaterală în domeniul tehnologiei, afirmând că aceasta anihilează sancţiunile occidentale.

Vladimir Putin și Alexandr Lukașenko | Foto – Profimedia Images

Președintele francez pledează pentru o revenire la negocieri

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că doreşte înfrângerea Rusiei în războiul din Ucraina, avertizându-i în acelaşi timp pe cei care vor „mai presus de toate să zdrobească Rusia” că aceasta nu va fi niciodată poziţia Franţei.

„Vreau înfrângerea Rusiei în Ucraina şi vreau ca Ucraina să îşi poată apăra poziţia, dar sunt convins că până la urmă nu se va încheia pe cale militară”, a spus şeful statului francez într-un interviu acordat ziarelor Journal du Dimanche, Le Figaro şi France Inter, care a fost publicat sâmbătă seara.

„Nu cred, ca unii, că Rusia ar trebui să fie total învinsă, atacată pe teritoriul său. Aceşti observatori doresc mai presus de toate să zdrobească Rusia. Aceasta nu a fost şi nu va fi niciodată poziţia Franţei”, a adăugat el, citat de Agerpres.

În interviul acordat vineri seară în avionul care îl aducea înapoi din Germania, unde a participat la conferinţa anuală de securitate de la Munchen, preşedintele francez îşi reafirmă dorinţa de a promova un rezultat negociat.

În discursul susţinut la Munchen, preşedintele Emmanuel Macron estimase deja că Rusia ar urma să eşueze în Ucraina. Dar unii observatori i-au reproşat că nu a mers atât de departe încât să evoce o înfrângere necesară a Moscovei.

Ce s-a întâmplat în ultimele zile în conflictul militar din Ucraina

Război în Ucraina, ziua 360: Volodimir Zelenski: Este necesară crearea unei coaliţii a avioanelor pentru Ucraina, pentru securitatea globală

Război în Ucraina, ziua 359: Xi Jinping ar urma să țină un „discurs de pace” la împlinirea unui an de la începutul războiului din Ucraina

Război în Ucraina, ziua 357: Uniunea Europeană încearcă să folosească fondurile ruseşti îngheţate pentru a reconstrui Ucraina. Sunt luate în calcul noi sancţiuni împotriva Moscovei

Război în Ucraina, ziua 356: Trei avioane militare rusești, interceptate în apropiere de Polonia / Miniștrii apărării din NATO se întâlnesc la Bruxelles

Război în Ucraina, ziua 355: Fondatorul grupului Wagner spune că mercenarii au cucerit satul Krasna Hora, la nord de orașul Bakhmut

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
De ce a fost eliminată Ștefania Ștefan. Acuzații dure la adresa Pro TV după ultimul...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Criminalul de 16 ani din Crângași avea porecla "Beleaua" și era în atenția poliției. Ce...
Ea este noua iubită a lui CRBL! Și-a găsit alinarea în brațele unei puștoaice, după...
Mihai Albu, noi detalii ÎNFIORĂTOARE despre lupta cu cancerul de prostată: „A fost o operație...
Vremea 20 mai - 17 iunie 2024. Val de ploi, vijelii și grindină în mai...
El este bărbatul ucis cu sânge rece în Crângași! Cei doi ucigași l-au snopit în...
Cum se modifică alocațiile pentru copii! Schimbări importante în lege
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Experiment pentru MODIFICAREA climei, oprit ÎN ULTIMA CLIPĂ!
NOILE REGULI pentru cei care au centrale termice de APARTAMENT. Ordinul de la UE a...
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"Cumva bănuiam ceva". Anca Dumitra, declarații despre sarcină. Emoțiile prin care trece în această perioadă
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Iată ce se întâmplă în creierul tău dacă îți place să citești ficțiune
×