Înmatricularea mașinii în România, în 2023, o misiune nici ușoară, dar nici imposibilă. Acte, etape și taxe

Înmatricularea mașinii în România, în 2023, o misiune nici ușoară, dar nici imposibilă. Acte, etape și taxe
Publicat: 25/02/2023, 10:00

Vânzare-cumpărare și înmatriculare a unei mașini în Estonia, timp estimat: 20 de minute, Germania: poate și două ore, România: 30 de zile. Am putea face un clasament european complet, dar ar fi identic cu cele ale calității serviciilor publice, accesului la școală sau consumului de pastă de dinți.

Deși campioană europeană și balcanică la viteza net-ului, România este încă la coada digitalizării serviciilor publice. Abia începând cu acest an al mileniului trei dispare nemuritorul dosar cu șină. Dar nu chiar fără să opună rezistență. Legea care aruncă la coș hârțogăraia din instituțiile publice va intra în vigoare abia peste cel puțin cinci luni de la publicarea acestui articol.

În ceea ce privește înmatriculările mașinilor, lucrurile s-au mai simplificat în ultimii ani, cel puțin în Capitală. Fie și numai pentru posibilitatea programării online, ceea ce te scutește de zeci de kilometri de parcurs prin oraș, în cazul Bucureștilor.

Acte necesare pentru înmatriculare

Digitalizarea 2023, cu toată tehnica de pe lume, tot înseamnă că trebuie să adunați un teanc de documente. Cam la fel de gros în toate cazurile, dacă autoturismul este nou sau second hand, dacă este cumpărat din România sau din străinătate.

De subliniat, autoturismul este considerat nou dacă are mai puțin de șase luni de la prima înmatriculare sau sub 6.000 de kilometri rulați.

Iată cam cu ce trebuie să vă prezentați la serviciul înmatriculări:

1) Cererea solicitantului, descarcă de AICI.

2) Certificat de atestare fiscală emis de organul fiscal competent teritorial, în cazul schimbării: a) domiciliului; b) sediului; c) reședinței în cazul persoanelor fizice cu domiciliul în străinătate.

3) Certificatul de înmatriculare în original.

4) Plăcuțele cu numărul de înmatriculare și dovada de plată a contravalorii celor noi și, după caz, a tarifului legal de atribuire a unei combinații preferențiale a numărului de înmatriculare – în cazul solicitării atribuirii unui alt număr de înmatriculare. Plata se face prin internet banking, virament bancar, mandat poștal în contul trezoreriei statului sau numerar la ghișeu odată cu depunerea documentelor (selfpay).

5) Copia contractului de asigurare de răspundere civilă auto obligatorie pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi de tramvaie (RCA), încheiat pe numele proprietarului vehiculului, în termenul de valabilitate al acestuia.

6) Dovada achitării contravalorii certificatului de înmatriculare – 49 lei (pentru modalitățile de plată consultați secțiunea taxe și tarife).

7) Actul de identitate al solicitantului, în original.

În situația în care în certificatul de înmatriculare urmează a fi înscrisă şi o altă persoană, se vor prezenta actul de identitate sau, după caz, documente care să ateste dobândirea personalității juridice, denumirea şi sediul, în copie, precum şi documentul care să ateste dreptul legal în virtutea căruia persoana poate folosi vehiculul, în original şi în copie.

8) În cazul persoanelor juridice, vor fi depuse documentele care să ateste dobândirea personalității juridice, denumirea şi sediul, în copie (de exemplu: certificat constatator eliberat de Oficiul Național al Registrului Comerțului), precum și împuternicirea reprezentatului legal al acestora; delegaţie.

9) Procură specială autentificată de notarul public, în cazul în care documentele se depun de o altă persoană decât titularul.

Taxe de înmatriculare

Pentru obținerea certificatului de înmatriculare trebuie să achitați 49 de lei, iar pentru autorizația de circulație provizorie, 13 lei.

Sumele se încasează la BCR, CEC Bank și rețeaua de Stații de Plata SelfPay. Terminalele de plată sunt amplasate în unitățile BCR, CEC Bank și în rețeaua de Stații de Plată SelfPay situate în supermarket-uri, mall-uri, magazine de proximitate, universități.

Pentru plata tarifelor se utilizează următoarele mijloacele de plată: virament, mijloace de plată online, Sistemul național electronic de plată online (S.N.E.P) – ghișeul.ro, POS-uri instalate de către RA-APPS la sediile serviciilor publice emitente – în curs de operaționalizare, mandat poștal, alte mijloace de plată prevăzute de lege.

Plata acestor taxe nu mai poate fi achitată în numerar la ghișeele serviciilor publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor, odată cu depunerea documentelor!

Înmatriculări Bulgaria

Din cauza taxelor de mediu/poluare din România care, atunci când nu sunt împovărătoare, sunt ilegale, iar când sunt legale, urmează să fie modificate, românii din proximitatea vecinilor de peste Dunăre, de la Călărași la Calafat, își înmatriculează hârburile în Bulgaria. Hârburile, pentru că fericiții posesori de Mercedes electric au alte probleme decât cele legate de taxa de poluare.

Numărul mașinilor înmatriculate în Bulgaria a explodat în ultimii ani, ca și afacerea în sine. Ajunge să dați o simplă căutare înmatriculări în Bulgaria și veți primi un potop de oferte. Tarifele diferă, dar una peste alta, cu vreo 500 de euro puteți deveni fericitul posesor al unei plăcuțe cu litere chirilice.


CITEȘTE ȘI: 

EXCLUSIV – Șefii de la Permise și Înmatriculări, anchetați după ce și-ar fi aranjat propriile examene auto. Ofițerii DGA au ridicat documente

Un român a condus 5 ani cu permis fals după ce l-a cumpărat din Polonia cu 700 de euro

Cum procedezi când vrei să cumperi o mașină la mâna a doua?

Rene Pârșan
Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un român căutat de poliție a stat ascuns în Italia până când soția l-a dat...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
La ce oră ajunge Lumina Sfântă în România! Va fi adusă de la Ierusalim în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Ungurii au fost umiliți. Românii au câștigat procesul
Eurovision 2024. Trei țări au șanse mari să câștige concursul muzical
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Henric al VIII-lea, regele care și-a ucis două neveste