BBC | La ce să se aștepte OMENIREA în urma întâlnirii dintre Putin și Xi, președintele Chinei

BBC | La ce să se aștepte OMENIREA în urma întâlnirii dintre Putin și Xi, președintele Chinei
Sursă Foto - Profimedia
Publicat: 20/03/2023, 10:11

Preşedintele Chinei, Xi Jinping, va merge astăzi la Moscova pentru a se întâlni cu Vladimir Putin. Vizita de două zile este prima a liderului chinez în Rusia, de la începerea conflictului şi vine în contextul în care China se oferă să medieze pacea în Ucraina.

Ţările occidentale sunt îngrijorate însă că această călătorie înseamnă de fapt mai mult sprijin oferit de Beijing pentru Rusia.

Între timp, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională din SUA a confirmat că Biden nu va discuta telefonic cu Xi pentru moment.

Xi Jinping și Vladimir Putin vor aborda pe parcursul discuţiilor chestiunea dezvoltării în continuare a relaţiilor de parteneriat extins şi cooperare strategică între cele două ţări, a precizat Kremlinul, care a mai menţionat că vor fi semnate cu acest prilej ”un număr de documente bilaterale importante”.

China și Rusia au încheiat un parteneriat ”nelimitat” anul trecut în februarie, când Putin s-a aflat în vizită la Beijing pentru deschiderea Jocurilor olimpice de iarnă, cu doar câteva săptămâni ca Rusia să invadeze Ucraina.

Ulterior, cele două părţi au continuat să-şi reafirme forţa relaţiilor, comerţul între Rusia şi China luând avânt după invazie şi China fiind principalul cumpărător de petrol rus, o sursă-cheie de venituri pentru Moscova.

Preşedintele Vladimir Putin a lăudat duminică relaţiile ruso-chineze, ajunse la apogeu, şi a împărtăşit aşteptările ridicate pe care le are de la discuţiile cu liderul Xi Jinping, în ajunul vizitei sale în Rusia, informează AFP.

„Relaţiile ruso-chineze au atins cel mai înalt punct din istoria lor şi continuă să devină mai puternice”, a declarat Putin într-un articol publicat de Kremlin în oficiosul guvernului chinez Cotidianul Poporului.

Calitatea legăturilor dintre Moscova şi Beijing este „superioară celei a uniunilor politice şi militare din epoca Războiului Rece”, a subliniat liderul de la Kremlin.

Astfel, Steve Rosenberg, editor BBC și corespondentul chinez, Stephen McDonell s-au gândit la dialogul care va exista astăzi între cei doi.

„Imaginează-ți că esti Vladimir Putin. Ai început un război care nu a mers conform planului, ești din cap până în picioare sancționat, iar acum, Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pentru crime de război pe numele tău. În aceste momente ai nevoie de un prieten. Atunci intervine Xi Jinping”, spune Steve.

Președintele Xi l-a numit odată pe președintele Putin „cel mai bun prieten al său”, iar cei doi au multe în comun, amândoi sunt lideri și îmbrățișează ideea unei lumi lipsite de dominația SUA.

„La Moscova se așteaptă să semneze un acord privind „aprofundarea parteneriatului cuprinzător” între cele două țări.

Vizita de stat a președintelui chinez este un semn clar de sprijin pentru Rusia – și pentru președintele acesteia – într-un moment în care Kremlinul este supus unei presiuni internaționale intense. Și relația Rusiei cu China este fundamentală pentru a rezista la asta”, mai detaliază acesta.

„Putin își construiește propriul bloc. Nu mai are încredere în Occident și nu va mai avea niciodată încredere”, crede jurnalistul Dmitri Muratov, fost laureat al Premiului Nobel pentru Pace.

„Așadar, Putin caută aliați și încearcă să facă din Rusia parte dintr-o fortăreață comună cu China, precum și cu India, unele părți din America Latină și Africa. Putin își construiește lumea anti-occidentală”, continuă Steve.

„Pentru a contracara sancțiunile occidentale și pentru a susține economia rusă, Rusia a stimulat comerțul cu China, în primul rând în sectorul energetic. Așteptați-vă ca conductele de petrol, gaze și energie să fie pe ordinea de zi la discuțiile Putin-Xi.

Oficial, vizita lui Xi Jinping în Rusia este de a promova legăturile bilaterale între doi vecini și cu siguranță aceste guverne devin din ce în ce mai strânse.

După ce Xi sosește la Moscova, el și omologul său rus ar putea vorbi despre alte lucruri, dar toată atenția se va concentra asupra crizei din Ucraina”, detaliază Steve Rosenberg.

Discuția se poate îndrepta în mai multe sensuri

Deci, jurnaliștii consideră că discuția poate merge în trei sensuri.

„1. E timpul ca Putin să se gândească să se retragă.

2. Undă verde pentru a continua sau chiar a face mai multe eforturi pentru cucerirea Ucrainei.

3. Niciun răspuns care să îl ajute pe Vladimir Putin.

China vine din spatele intermedierii unui acord prin care Iranul și Arabia Saudită au restabilit relațiile diplomatice.

Primul sens, dacă presupune ca Beijingul să poată revendica din nou mantaua de pacificator global în urma acordului Iran-Arabia Saudită, aceasta ar fi o ”pană” pentru Xi.

Cel mai sumbru sens este numărul doi, unde există o legătură prin care războiul Rusiei cu Ucraina joacă un rol în strategia geopolitică a Beijingului.

Kremlinul preia Occidentul, consumă resursele NATO și, cu cât războiul durează mai mult, cu atât mai mult testează apetitul publicului occidental pentru încă mai multe conflicte dacă Armata Populară de Eliberare ar trebui să ia Taiwanul cu forța.

Sau calculul de la Beijing ar putea fi că, cu cât războiul continuă, cu atât mai puțini oameni vor dori să se implice într-un altul”, explică jurnaliștii americani, potrivit BBC.

Amyra Garey
Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Miliardarul Umar Kamani, nuntă de 25 de milioane de dolari pe Coasta de Azur. Mariah...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Care este melodia cea mai periculoasă pentru șoferi, dacă o ascultă la volan. E una...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
"Suntem o comună binecuvântată de Dumnezeu!" Fructul cu care localnicii au dat lovitura. Cu cât...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Omagiu adus lui Bernard Hill de membrii distribuţiei "Stăpânul Inelelor"
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
AJUTOR OBLIGATORIU în România. Este vestea pe care o așteptau aproape un milion de români
O bancnotă de colecție îți aduce o avere. Mulți români o mai au prin casă
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Parteneriat istoric! 300 milioane de dolari împotriva bolilor cauzate de schimbările climatice