EXCLUSIV. Operațiunea „Meduza”. Ce s-a găsit la percheziții în casele copiilor de bani gata din rețeaua de trafic de droguri în licee

Publicat: 23/03/2023, 18:36
Actualizat: 23/03/2023, 18:45

Procurorii DIICOT au descoperit diferite cantități de canabis, cocaină și ketamină, precum și comprimate de medicamente în urma perchezițiilor efectuate luni, 20 martie în așa-numita „Operațiune Meduza”, care a vizat o rețea de trafic de droguri de risc în liceele bucureștene. GÂNDUL a intrat în posesia referatului cu propunerea de luare a măsurii arestării preventive, în care anchetatorii dau detalii despre stupefiantele găsite la copiii de bani gata, care se numără printre cele 22 de persoane (elevi și studenți) din rețea.

Două persoane din cele șapte reținute în acest caz au fost arestate preventiv pentru 30 de zile, miercuri, 22 martie, după ce au apărut în fața judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Bucureşti. Celelalte cinci au fost eliberate, fiind cercetate sub control judiciar. Procurorii DIICOT, care coordonează ancheta, au contestat decizia și cer măsura arestării și pentru aceștia.

GÂNDUL a relatat, la acel moment, că printre cei reținuți se află fiul unui secretar de stat din Ministerul Afacerilor Externe (MAE) și băiatul unei consiliere din cadrul Secretariatului General al Guvernului (SGG).

Surse judiciare au declarat, pentru Gândul, că cei mai mulți dintre suspecți provin din familii înstărite. Aceștia ar fi fost, inițial, clienții grupărilor de trafic de droguri, după care ar fi devenit dealeri și ar fi început să comercializeze stupefiante pe străzile din centrul orașului, din zona Unirii, Universitate, Piața Romană etc, dar și în liceele de top situate în aceste zone.

Ce au găsit procurorii la percheziții

Potrivit surselor GÂNDUL, inculpatul I 7 din referatul procurorilor este fiul consilierei din cadrul SGG,  iar I 10,  fiul secretarului de stat din MAE.

„La numitul I 7 … au fost găsite : un borcan din sticlă transparent ce conținea o pungă din material plastic ce conține fragmente vegetale, două folii din material plastic ce conțin fragmente vegetale și alte fragmente vegetale neîmpachetate, aflate pe fundul borcanului, un grinder metalic cu urme de materie vegetală, un recipient din plastic inscripționat „Vitamina …” ce conține fragmente vegetale, un recipient metalic inscripționat „…” ce prezintă urme de materie, un cântar de mare precizie cu urme de materie, sigilate cu sigiliul … Din raportul preliminar de constatare tehnico-științifică nr. …,a rezultat că proba nr. 1 consta în cantitatea de 46,13 grame cannabis,iar proba nr. 2, consta în cantitatea de 0,69 grame cannabis, substanță aflată pe Tabelul-Anexă III din Legea 143/2000. Din probe a rezultat că sus numitul a deținut drogurile mai sus menționate în vederea traficării”, au reținut procurorii DIICOT în referat.

Astfel, C.C.M. a fost reținut pentru săvâșirea infracțiunilor de aderare și sprijinire a unui grup infracțional organizat și trafic de droguri de risc, potrivit procurorilor.

Din informațiile administrate de anchetatori mai rezultă că fiul secretarului de stat din MAE ar fi fost cooptat în gruparea infracțională ulterior constituirii acesteia, la începutul anului 2022, fiind implicat în transportul, distribuția drogurilor și relația dintre unii din membrii grupului.

„Grupul infracțional organizat a acționat coordonat de la începutul anului 2022. Rolul de lider i-a revenit lui I 1 zis ………, care deținea asupra numiților I 2 și I 9, I 10 …. ( minor în vârstă de 17 ani), I 4 zis………sau “…….” ,I 3 , un ascendent considerabil, astfel cum rezultă din ……… Astfel, sus numitul coordona vânzările de droguri către diferiți clienți , controla activitățile celorlalți membri ai grupului și asigura aprovizionarea din diferite surse”, detaliază anchetatorii în referatul cu propunerea de arestare preventivă.

Procurorii DIICOT: Inculpații, deși provin din familii de bună condiție socială, au ales să adopte un comportament de sfidare a normelor legale

Procurorii DIICOT mai menționează că inculpații, „deși provin din familii de bună condiție socială și au posibilități materiale rezonabile, au ales să adopte un comportament de sfidare a normelor legale și de conviețuire socială și sa transforme consumul și traficul de droguri într-un mod de viață”.

„De asemenea, analizând structura grupului infracțional organizat investigat în prezenta cauză, se constată propagarea unei mentalități în virtutea căreia acceptarea socială, în anturaj, este condiționată de apetența și disponibilitatea de a comite infracțiuni la regimul drogurilor și de a intra într-o anumită stare de spirit pe fondul consumului de droguri. Acest fapt a fost posibil prin stabilirea unei ierarhii în cadrul grupului, în baza căreia inc. I 1 ,indicat de toți ceilalți ca lider, decidea cine face parte sau nu din grup și care și este rangul in ierarhie, precum și cărora dintre membrii grupului li se permitea să vândă droguri și la ce scară. Aceste este de altfel și contextul în care inc. I 7 a aderat la grup spre finele anului 2022,cu rolul de furnizor/distribuitor de droguri, la momentul în care inc. I 5 ,temându-se de organele de poliție, a redus activitatea de trafic de droguri. Astfel, desfașurându-și activitatea în mod constant, inculpații au ajuns să capete notorietate în rândurile consumatorilor de droguri adolescenți și tineri, ceea ce le aducea, pe lângă o validare socială în mediul lor, și posibilitatea unor venituri consistente. Structura și evoluția în timp a grupului infracțional organizat este clar ilustrată de harta relațională pe care o atașăm dosarului cauzei”, se mai menționează în referatul prezentat de procurorii DIICOT în instanță.

Comunicatul inițial al DIICOT

„La data de 20 martie, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Structura Centrală au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a şapte inculpaţi şi luarea măsurii controlului judiciar pentru 60 de zile faţă de trei inculpaţi, dintre care unul minor, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de droguri de risc şi mare risc şi deţinere de droguri de risc şi de mare risc”, a informat, marţi, DIICOT.

Polițiștii au ridicat, în urma perchezițiilor efectuate, cantităţile de aproximativ 300 de grame de canabis, două grame de cocaină, cinci grame de ketamină şi comprimate din categoria benzodiazepinelor, cinci mărunţitoare mecanice, patru cântare electronice de mare precizie, mai multe telefoane mobile cu cartele SIM şi suma de 4.700 de lei, despre care există bănuiala rezonabilă că ar proveni din activităţi de trafic de droguri.

Potrivit unor surse este vorba despre Liceul Teoretic Bulgar ”Hristo Botev” și Liceul Teoretic ”Traian”. Printre cei vizați de DIICOT se află și alți copii ai unor funcționari din instituții ale statului.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Hammer time”: O bombă de fabricație franceză lansată de ucraineni distruge o clădire plină de...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Capcana STB pentru șoferii nesimțiți. Nimeni nu mai scapă
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Tatăl lui Mirel Dragomir, despre crima sângeroasă comisă de fiul său: "Nu pot să-l privesc...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Test de cultură generală. Care a fost prima țară care a trecut la ora de...