ROMÂNIA și alte patru țări europene cer soluții pentru problemele provocate de importurile ieftine de alimente din Ucraina

ROMÂNIA și alte patru țări europene cer soluții pentru problemele provocate de importurile ieftine de alimente din Ucraina
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 01/04/2023, 09:24

Polonia, România, Ungaria, Bulgaria şi Slovacia i-au transmis o scrisoare comună președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, prin care îi solicită soluții pentru problemele cu care se confruntă fermierii din aceste țări ca urmare a creșterii importurilor de produse alimentare ieftine din Ucraina.

Premierii celor cinci țări susțin că ar putea fi nevoie de reintroducerea de taxe vamale pentru importurile de produse agricole ucrainene, în cazul în care afluxul de produse din Ucraina pe piețele Uniunii Europene nu poate fi oprit prin alte mijloace.

În document se arată că pe piețele europene, creșterea importurilor de produse alimentare din Ucraina, inclusiv cereale, semințe oleaginoase, ouă, carne și zahăr, este una „fără precedent”, notează Reuters.

Ucraina, unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume, și-a închis porturile de la Marea Neagră în urma invaziei Rusiei din februarie 2022 și a găsit rute alternative pentru a-și exporta produsele, prin Polonia și România, state membre UE.

Însă blocajele logistice survenite pe parcurs au dus la situația în care cantități mari de cereale ucrainene, care sunt mai ieftine decât cele produse în UE, au ajuns în statele central-europene, ducând la o scădere bruscă a prețurilor și afectând vânzările fermierilor locali.

Ce cer oficialii din cele cinci state europene

În scrisoare, premierii celor cinci țări solicită o serie de măsuri pentru a limita denaturările pieței cauzate de importurile ucrainene. Ei atrag atenția că dacă acestea nu vor avea succes, ar trebui reintroduse tarifele și cotele tarifare.

„Să susținem Ucraina, dar să o facem cu înțelepciune și, mai presus de toate, să punem pe primul loc interesul țării și al fermierilor polonezi”, a spus premierul polonez Mateusz Morawiecki pe Twitter.

Printre măsurile propuse în scrisoare se numără și o colaborare între UE și Programul Alimentar Mondial pentru a se asigura că cerealele ucrainene nu ajung pe piețele UE.

De asemenea, oficialii au reiterat solicitările pentru mai multe fonduri pentru a ajuta fermierii și pentru o dezvoltare mai rapidă a infrastructurii de transport, pentru a înlesni transportul mărfurilor din Ucraina.

Ei au cerut, de asemenea, modificări ale legilor privind importurile agricole care să contribuie la reglementarea volumului și direcției fluxului de produse agricole, mai notează sursa citată.

Miercuri, premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a cerut Comisiei Europene să limiteze exporturile de cereale ucrainene, argumentând că este destabilizată piaţa poloneză. „Cerem Comisiei Europene să recurgă la toate reglementările posibile – cote şi taxe vamale – pentru a limita sau a bloca intrarea de grâu ucrainean în Polonia ca destinaţie finală”, a declarat premierul Mateusz Morawiecki. Premierul polonez a argumentat că cerealele transferate de Ucraina printr-un mecanism instituit de Uniunea Europeană în contextul invaziei militare ruse „destabilizează” piaţa poloneză.

Fermierii polonezi organizează frecvent acţiuni de protest faţă de aducerea cerealelor ucrainene, care rămân mult timp pe teritoriul Poloniei înainte de a fi transferate în alte ţări, ceea ce afectează stocurile locale şi generează scăderi de preţuri. De asemenea, fermierii bulgari au organizat proteste ca reacţie la criza generată de volumul masiv de cereale ucrainene, notează MEDIAFAX.

Și fermierii din Bulgaria au protestat din cauza faptului că importurile de cereale ucrainene sunt scutite de taxe vamale, existând blocaje la graniţa cu România ca urmare a acestor manifestații de protest.

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
BBC: „Nu a fost un eșec. A fost trădare!” Un comandant ucrainean povestește cum rușii...
Nu este un banc! Acești doi soți au găsit lampa lui Aladdin! Care au fost...
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție absolut incendiară! Pictorial hot după ce s-a despărțit de milionar
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
Tragedie în mijlocul petrecerii! Au sărbătorit eliberarea inculpaților în cazul de la Padina, iar un...
Dieta-MINUNE a Ancăi Serea! Ce mănâncă zilnic „mama eroină”, pentru a arăta impecabil după ce...
Leguma cu care culegătorii au dat lovitura în această perioadă. E la discreţie şi ia...
A murit Preotul Gheorghe! Breaking news
Cine este Andrei, bărbatul de doar 37 de ani care s-a aruncat de pe podul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă noul Hyundai i20 în România. Bate Dacia la preț?
Chişinăul sfidează Moscova printr-un acord de securitate cu UE. R. Moldova va fi inclusă în...
OBICEIUL sănătos prin care CÂȘTIGI ani întregi de viață!
TAXA care DISPARE definitiv din România. Iohannis a promulgat legea marți, 14 mai
Filmul care face furori pe Netflix. Povestea e inspirată din realitate
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
"Este oribil acolo, să nu mergeți niciodată". Cea mai ieftină stațiune din Spania, capcană pentru...
Robi și Julia, un nou schimb acid de replici în Casa Iubirii! Concurenta este revoltată...
”Vai de capul meu, a făcut de râs concursul” Saveta Bogdan, critică dur câștigătorul Eurovision...
BANCUL ZILEI. - Îs supărat, mă, Vasile! - De ce, măi Ioane, că de-abia te-ai...
Mit sau adevăr: durerile de cap cauzate de presiune înainte de o furtună sunt reale?
×