Șeful Statului Major General, generalul Daniel Petrescu, salută decizia CSAT privind înzestrarea Forțelor Aeriene cu AVIOANE F35

Șeful Statului Major General, generalul Daniel Petrescu, salută decizia CSAT privind înzestrarea Forțelor Aeriene cu AVIOANE F35
Sursa FOTO: Facebook
Publicat: 12/04/2023, 13:22
Actualizat: 12/04/2023, 14:04

Generalul Daniel Petrescu, șeful Statului Major General, a declarat miercuri, 12 aprilie, într-o conferință de presă organizată împreună cu preşedintele Comitetului Militar al NATO, amiralul Robert Bauer, că România a luat o opțiune fermă pentru dotarea Forțelor Aeriene cu avioane F35 de generația a cincea.

După decizia CSAT, arată Petrescu, urmează procesul de achiziție a avioanelor americane.

Generalul Petrescu: „Decizia CSAT, o veste extraordinară”

Perspectiva este ca în anul 2030 să se poată trece la noul tip de avion, afirmă șeful Statului Major General.

Decizia CSAT este o veste extraordinară pentru Forțele Aeriene, dar și pentru întreaga Armată a României. Ceea ce am prezentat în CSAT a fost concepția de realizare a capabilității de apărare antiaeriană folosind aeronave de generația a cincea. Asta înseamnă că am obținut aprobarea CSAT-ului asupra modului în care urmează să derulăm acest proces de înzestrare cu avioane F35 și faptul că avem o opțiune fermă pentru dotarea Forțelor Aeriene cu avioane de generația a cincea F35. Urmează procesul de achiziție”, a declarat generalul Petrescu.

Mai departe, arată șeful Statului Major General, urmează să fie trimisă în SUA o scrisoare privind prețul și disponibilitatea acestor aeronave și să fie fundamentate documentele de achiziție. Ulterior, se va cere aprobarea Parlamentului, după care urmează executarea contractului.

Avem experiența capacității operaționale a primei escadrile de F16 și știm că urmează o perioadă îndelungată până la operaționalizarea unei astfel de capabilități. Ceea ce ne propunem noi este să începem acum și în perspectiva anilor 2030, atunci când avioanele F16 pe care le avem în dotare își vor epuiza resursa, să putem să trecem la noul tip de avion. Despre preț, disponibilitate și așa mai departe, vom discuta în momentul în care avem răspunsul de la partea americană privind prețul și disponibilitatea”, a explicat generalul Daniel Petrescu.

Înzestrarea armatei, o prioritate

Înaltul oficial din MApN a vorbit și despre celelalte programe de înzestrare, afirmând că procentul de 2,5% din PIB alocat Armatei reprezintă „un mare sprijin” pentru realizarea capacităților de sprijin pentru apărare.

Din acest 2,5%, aproximativ 37% din întreaga sumă sunt repartizate programelor de înzestrare. Ne interesează o distribuție armonioasă între categoriile de forțe și o investiție foarte mare în zonele unde suntem cel mai vulnerabili: Marea Neagră și capabilitățile noastre pe Marea Neagră sunt în atenția Statului Major al Apărării. De curând am ieșit în Parlament cu aprobare pentru programul «Mașină de luptă a Infanteriei», pentru programul «Obuziere 155 mm», pentru programul de capabilități de apărare antiaeriană SHORAD-VSHORAD și pentru rachete pentru avioanele F16. Acestea au fost aprobate de curând de Parlament”, a afirmat generalul Daniel Petrescu.

Întrebat despre fregate, acesta a precizat că este în dezbatere și speră să fie aprobat în curând pachetul de dotări pentru Forțele Navale: „Vom proceda după lege în același timp ne interesează să dezvoltăm și alte capabilități, cum ar fi rachetele de coastă, rachete pe navele purtătoare de rachete, submarine și vânătoare de mine”.

Amiralul Robert Bauer: „Trebuie să continuăm să susţinem Ucraina”

La rândul său, amiralul Robert Bauer a spus că România şi-a demonstrat dedicarea „din prima zi în care a aderat la Alianţă”: „Aţi dovedit că înţelegeţi adevărata valoare a apărării colective”.

„România are un rol-cheie în a face ca ţările din vecinătatea sa să fie mai sigure. Susţine Georgia şi Moldova cu contribuţii financiare către fondurile NATO dedicate consolidării capabilităţilor de rezilienţă şi apărare” – amiralul Robert Bauer

Trebuie să continuăm să susţinem Ucraina atât cât este nevoie”, a susţinut înaltul oficial NATO, adăugând că, dacă Rusia va învinge, „nu se va opri” în Ucraina.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Dezastru total pentru Simona Halep! Anunț oficial de ultim moment
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Dovezile unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Aceste mașini NU mai trec ITP-ul. Șoferii nu vor mai primi drept de circulație
Toți românii folosesc expresia. Foarte puțini știu de unde provine
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Programul „Străzi deschise” weekendul 27 și 28 aprilie: Ce facem pe Calea Victoriei?