Angajații din România, DIFERENȚĂ uriașă la venituri față de cei din Danemarca, Belgia sau Luxemburg. Cât este plata pe oră în cele patru țări

Angajații din România, DIFERENȚĂ uriașă la venituri față de cei din Danemarca, Belgia sau Luxemburg. Cât este plata pe oră în cele patru țări
Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 18/04/2023, 19:33
Actualizat: 18/04/2023, 19:34

Eurostat, organismul Comisiei Europene care se ocupă cu statistica, a calculat costul mediu al forței de muncă în țările europene, pentru 2022, fiind înregistrată o ușoară creștere față de anul precedent. Datele Eurostat scot în evidență diferențe semnificative între statele europene, în ceea ce privește costul mediu orar al forței de muncă.

Astfel, Luxemburg ocupă primul loc, cu 50,7 euro brut, iar Italia –  țara unde lucrează peste un milion de români – se situează undeva la mijloc, cu un cost mediu orar de 29,4 euro, pe când România se află pe penultimul loc în clasament cu 9,5 euro, informează rotalianul.ro care citează Il Sole 24 ore.

Analiza datelor relevă discrepanțele mari între primele și ultimele poziții ale clasamentului. România se situează pe penultimul loc, cu un cost mediu orar de 9,5 euro, urmată doar de Bulgaria cu un cost de 8,2 euro. În partea de vârf a clasamentului este Luxemburg, apoi Danemarca, cu 46,8 euro, și Belgia, cu 43,5 euro.

În cadrul clasamentului Eurostat, Italia se situează puțin sub media europeană, dar costul mediu orar al forței de muncă în Italia este de cel puțin 3 ori mai mare decât în Bulgaria și România. În Germania, costul crește la 39,5 euro, iar în Franța, la 40,8 euro, în Spania, cu 23,5 euro și în Portugalia, cu 16,1 euro.

Costul muncii este compus din salarii și costuri nesalariale, precum contribuțiile sociale ale angajatorilor. Aceste costuri nesalariale reprezintă 24,8% din costul total al muncii în UE și 25,5% în zona euro. Procentele cele mai mici sunt înregistrate în Lituania și România, cu 5,4%, respectiv 5,3%. Cele mai mari procente sunt în Franța (32%), Suedia (31,9%) și Italia (27,8%).

Lucrătorii din industrie au cele mai mari costuri, cu o medie orară de 30,7 euro în UE și 36,6 euro în zona euro. Sectorul industrial este urmat de cel al construcțiilor, cu 27,3 euro și 30,8 euro. Alte sectoare costisitoare includ sectorul serviciilor, cu 30,2 euro și 33,3 euro.

Țările care au înregistrat cea mai mare creștere a costurilor muncii sunt Bulgaria (+15,3%), Ungaria (+13,9%), România (+12,2%) și Polonia (+11,7%).

Unul dintre factorii care au contribuit la această creștere ar putea fi încetarea treptată a programelor de sprijin introduse în 2020 și prelungite în 2021, menite să ajute întreprinderile și lucrătorii afectați de pandemie. Conform analizei Eurostat, eliminarea acestor măsuri de sprijin contribuie pozitiv la creșterea costului mediu orar al muncii.

Astfel, în concluzie, datele Eurostat 2022 evidențiază diferențele semnificative între statele europene în ceea ce privește costul mediu orar al muncii, cu Bulgaria pe ultimul loc, Luxemburg pe primul loc și Italia undeva la mijloc.

Aceste discrepanțe arată variația costurilor muncii în funcție de țară și sectorul de activitate, precum și efectul politicilor de sprijin guvernamentale asupra costurilor muncii în timpul pandemiei.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
BBC: „Nu a fost un eșec. A fost trădare!” Un comandant ucrainean povestește cum rușii...
Lovitură pentru Digi RCS-RDS! Toți abonații din România ar trebuie să știe acest lucru
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție absolut incendiară! Pictorial hot după ce s-a despărțit de milionar
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
VIDEO | Efecte secundare devastatoare pentru regele Charles produse de chimioterapie. Informații de impact provenite...
Mihai Leu se luptă din nou cu cancerul de colon? Fostul pugilist, internat în spital....
Un nou drog periculos descoperit în România. S-au emis alerte la nivel european, după ce...
"Este oribil acolo, să nu mergeți niciodată". Cea mai ieftină stațiune din Spania, capcană pentru...
Vești bune pentru elevi! Ministerul Educației lansează un nou tip de bursă. De ce criterii...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Avertismentul RAR pt. șoferi: Nu cumpărați aceste mașini!
Cine va fi succesorul lui Putin?
OBICEIUL sănătos prin care CÂȘTIGI ani întregi de viață!
UNGARIA a dat ordin. Șoferii români care au INTERZIS peste graniță. Se aplică din 19...
Apple și Google promit alerte de urmărire. Oricine se va putea feri de spionaj
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină...
Subiectele la Evaluare Națională 2024 clasa a 2-a pentru Română citit
Julia și Sebastian schimb acid de replici! Roberta consideră că Julia este invidioasă: „Nu putem...
Alin Oprea a izbucnit în lacrimi în momentul când a vorbit despre testamentul lăsat copiilor...
BANCUL ZILEI. - Îs supărat, mă, Vasile! - De ce, măi Ioane, că de-abia te-ai...
Iată ce poți face dacă partenerul vorbește în somn!
×