VIDEO | Marcel Ciolacu îndeamnă comunitățile democratice „să susțină Ucraina și Moldova să devină parte a UE și a NATO”

Publicat: 18/05/2023, 12:23
Actualizat: 18/05/2023, 17:22

Cu ocazia celei de-a șaptea ediții a Forumului de Securitate din regiunea Mării Negre și Balcani, Marcel Ciolacu a transmis un îndemn comunității internaționale „să susțină Ucraina și Moldova să devină parte a UE și a NATO”.

„Este miza întregii comunități democratice să-și arate puterea și solidaritatea, să sprijine Ucraina și Republica Moldova să devină parte a Uniunii Europene și a NATO”, a declarat liderul PSD.

Ciolacu: „Eu sunt un om care nu uită trecutul”

Marcel Ciolacu a fost prezent la a șaptea ediție a Forumului de Securitate din regiunea Mării Negre și Balcani, prilej cu care a vorbit despre ororile războiului din Ucraina.

Eu sunt un om care nu uită trecutul. Și n-o să pot uita cât trăiesc imaginile tulburătoare pe care le-am văzut anul trecut, în Bucea sau Irpin. N-o să uit nici alte imagini, la fel de emoționante, de la începutul agresiunii ruse împotriva Ucrainei, când România și-a oferit tot sprijinul. Imagini cu mii de femei ucrainene cu copii în brațe, aflate la granițele noastre.

România i-a sprijinit pe toți, atât pe refugiații ucraineni care doreau să tranziteze țara în drum spre Occident, cât și pe cei care au ales să rămână în țara noastră.

Am susținut Ucraina din toate punctele de vedere pentru ca această țară să reziste invaziei ruse. Sunt, însă, și unii care încearcă să se racordeze cât mai atent în prezent la situațiile care evoluează atât de dinamic în jurul nostru”, a precizat Marcel Ciolacu.

Liderul PSD a amintit că România are cea mai lungă graniță cu Ucraina, inclusiv porturi vitale la Marea Neagră, dar și „un rol major în promovarea intereselor euro-atlantice în regiune”.

Iar această realitate ne arată clar că trebuie să ne asumăm cu mai multă forță acest rol-cheie.

Am început deja să reconstruim arhitectura de bază a securității Mării Negre, care trebuie edificată atât pe securitatea economică, cât și pe securitatea apărării reciproce. Am investit în modernizarea Portului Constanța, am extins liniile feroviare care conectează Ucraina cu România. Am investit masiv în drumuri, poduri și autostrăzi pentru a facilita circulația mărfurilor de la Marea Neagră către Europa. Am avansat cu proiectul Cablului Energetic Submarin al Mării Negre care ne conectează cu țările din Caucazul de Sud.

Este și momentul să învățăm din trecut, să folosim evoluțiile din prezent pentru a ne pregăti însă pentru viitor! Invazia rusă a rescris complet ecuația energetică în Europa.

Având în vedere poziția unică a României, am făcut din independența energetică și inter-conectivitate o prioritate de vârf într-un efort de a reduce dependența europeană de Rusia.

Regiunea Mării Negre devine din ce în ce mai importantă pentru stabilitatea regională și globală”, a completat viitorul premier.

Marcel Ciolacu a apreciat că „realitățile geopolitice necesită inițiative noi și îndrăznețe pentru a ne proteja valorile și interesele comune, reducând în același timp dependența noastră de petrolul și gazele rusești”.

Pentru noi, pe lângă ajutorul acordat Ucrainei, a fost esențial ca și Republica Moldova să treacă peste această iarnă și să gestioneze problemele energetice create de Rusia. Și am reușit asta împreună. Voi continua sprijinul pentru Republica Moldova pe toate planurile, pentru menținerea stabilității în această țară și a cursului actual pro-european.

Noi, românii, știm ce înseamnă să trăiești zeci de ani de cealaltă parte a Cortinei de Fier, într-o dictatură care ne-a fost impusă la începuturi de trupele sovietice.

Tocmai de aceea prețuim foarte mult libertatea și facem tot ce putem pentru ca poporul ucrainean să-și păstreze libertatea. Sunt convins că Ucraina, cu sprijinul întregii comunități libere, va reuși să respingă agresiunea rusă. Va reuși să-și șteargă lacrimile. Va reuși să-și reconstruiască țara. Noi îi vom stăm alături, onești și implicați, așa cum știu să românii să se poarte cu toți cei care, la rândul lor, îi prețuiesc și respectă”, a încheiat Ciolacu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
INTRĂ BANI mai mulți în conturi. Vestea cea mare pentru MILIOANE de români
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?