EXCLUSIV | Ce spun românii de ordonanța care scade prețul la mâncare. ”Nu ne mai ajung banii. La început va fi bine, apoi vor găsi o idee să crească”

Publicat: 29/06/2023, 19:37
Actualizat: 29/06/2023, 19:39

Prețurile produselor alimentare de bază ar urma să scadă din 1 august, cel puțin pentru trei luni. Guvernul va discuta vineri ordonanță de urgență care va ieftini mâncarea, mai precis care va obliga procesatorii și retailerii să nu pună un adaos comercial mai mare de 20% pentru 14 grupuri de produse care includ pâinea, uleiul, zahărul, făina, carnea și unele produse lactate. 

Propunerea de reducere a prețurilor la alimente este văzută ca o gură de oxigen de unii oameni, care spun că au fost foarte afectați de scumpirile din perioada de criză.

„Trebuie, trebuie. E foarte bine. Nu se mai poate, nu ne mai ajungem cu banii. Să scadă prețurile. Vom vedea ce o mai fi și cum o mai fi. Noi sperăm să fie bine”, a spus o femeie.

„Mai plafonează, mai scad unii, mai cresc alții. Ce să facem? Asta e! E o încercare, o probă, să vedem ce se întâmplă. Bineînțeles că ajută. Cum să nu ajute? Îi ajută pe cei care au venituri mici și care au copii mulți. Dacă ești singur, te mai descurci, dar acolo unde sunt trei, patru copii, este mai greu. Pe ei să-i ajute cumva”, a adăugat o altă femeie.

„Ar fi bine ca propunerea să fie plauzibilă”

Propunerea Guvernului de a scădea pentru trei luni prețurile la unele alimente de bază este însă privită de alți oameni cu neîncredere. Ei spun că deși prețurile vor scădea la începutul aplicării măsurii, în scurt timp după, vor crește și mai mult.

„Eu sunt la o vârstă la care nu mă mai impresionează nimic. Nu mai merg la magazin, fata mea are grijă să-mi cumpere ce am nevoie. În schimb, am încredere în ce discută. Mi se par niște oameni serioși și hotărâți să facă ceva pentru pensionari.

Părerea mea este că prețurile vor crește. La început poate că va fi bine pentru noi, dar apoi vor găsi ei o idee cum să facă să crească. Au oameni deștepți, manageri care se pricep ce să facă. Eu am încredere în ideile astea de a ne ajuta”, este de părere o femeie.

Este o idee bună, dar să vedem dacă se țin de promisiune. Ar conta destul de mult, sunt peste 10 alimente. Pentru pensionarii care au pensiile mai mici, este o idee bună. Acum depinde și de cei care sunt în opoziție. Pentru început, e bine. Vor să vadă cum merge piața și dacă merge bine, s-ar putea să mărească perioada de trei luni. Eu mă descurc bine, cât de cât, dar sunt alții, săracii, care au pensiile mici și o duc de pe o zi pe alta”, a spus un bărbat.

„Eu cred că ar fi bine să fie plauzibilă și să fie mai înțelepți cu oamenii în vârstă care nu au niciun pic de ajutor. Eu cred că ar fi cazul să fie nu mai mult de 8% la alimente de bază adaosul comercial. Trebuie să fie adaos comercial,  pentru că ei împachetează, vând, aer condiționat și altele. Eu zic să fie plafonat pentru totdeauna prețul la alimentele de bază”, a spus un alt bărbat.

Analist: ”Nu știm dacă vor fi efecte pozitive sau vor semăna cu ce se întâmplă de Black Friday”

Profesorul de economie mondială Christian Năsulea este de părere că ne îndreptăm către o abordare cu mai puține consecințe negative.

„De departe, soluția cu cele mai puține efecte negative este aceea a unei limitări voluntare a adaosului, una în care magazinele practic să încerce să ofere niște alternative cu costuri mai mici pentru cumpărătorii lor, în așa fel încât să vedem niște reduceri de preț pe care să le putem măsura doar ca impact final.

În practică, niciuna dintre variantele care erau propuse de Guvern de-a lungul ultimelor săptămâni nu putea să fie implementată, deoarece monitorizarea adaosului comercial pe tot lanțul era o chestiune care suna interesant în principiu, dar care era imposibil de implementat în practică, pentru că interveneau tot felul de probleme legate de cine monitorizează, care sunt indicatorii pe care îi folosim, cum facem să determinăm ce înseamnă de fapt adaos comercial pentru produsele din lista aleasă.

Ceea ce ne spune cartea de economie este că, într-o situație de acest gen, pentru că măsura este introdusă cu efect imediat și există puțină capacitate de adaptare a jucătorilor din piață la introducerea acestei măsuri, despre care, iată, nu aveam foarte multe informații până ieri, o să însemne că vom avea săptămâna viitoare sau vom avea oricum, pe termen scurt, niște efecte pe care le vom putea vedea destul de rapid și destul de clar, însă nu putem spune cu certitudine dacă aceste efecte vor fi pozitive pentru consumatorul final sau dacă, din contră, vom vedea niște efecte care să semene cu ceea ce se întâmplă în piață în momentul în care avem Black Friday, de exemplu”, a explicat analistul Christian Năsulea.

Ce produse alimentare vor fi mai ieftine din 1 august

Prin proiectul de ordonanță de urgenţă, Guvernul vrea reducerea adaosurilor comerciale la 14 grupe de produse agricole şi alimentare, din 1 august, pentru 3 luni:

  1. Pâine albă simplă întreagă cu gramaj cuprins între 300 grame și 500 grame, fără specialităţi.
  2. Lapte de vacă proaspăt 1 litru, cu grăsime 1,5%.
  3. Brânză telemea din lapte de vacă vrac.
  4. Iaurt simplu din lapte de vacă, 3.5% grăsime, cu maxim 200 grame.
  5. Făină albă de grâu ”000” 1 kilogram.
  6. Mălai standard 1 kilogram.
  7. Ouă de găină, calibrul M, 10 bucăți.
  8. Ulei de floarea-soarelui 1 litru.
  9. Carne proaspătă de pui; în aplicarea ordonanței de urgenţă înseamnă: pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe de pui întregi cu os şi aripi de pui, varianta standard.
  10. Carne proaspătă de porc; în aplicarea ordonanţei de urgenţă înseamnă: carne de porc de lucru, pulpă de porc.
  11. Legume proaspete vrac; în aplicarea ordonanţei de urgenţă înseamnă; roşii, ceapă, castraveţi, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca şi ardei kapia.
  12. Fructe proaspete vrac; în aplicarea ordonanței de urgenţă înseamnă: mere roșii şi mere golden, prune, pepene roşu, struguri de masă.
  13. Cartofi proaspeți albi vrac.
  14. Zahăr alb tos 1 kilogram.

CITEȘTE ȘI:

Ordonanța ieftinirii produselor alimentare de bază. Analist financiar: „Va fi loc de abuzuri, sunt prevederi neclare”- DECLARAȚII EXCLUSIVE

LISTA finală a celor 14 alimente de bază care se vor ieftini. Când vor beneficia românii de noile prețuri

Marcel Boloș, precizări despre ordonanța scăderii prețului la alimentele de bază. „La trei luni, se va face o analiză a impactului acestor măsuri”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un stâlp de fier din India stă expus la ploi, vânt și umezeală de 1600...
BREAKING | Prințul William, detalii de ultimă oră despre Kate Middleton
Simona Halep s-a dus să mănânce la Gigi. Ce prețuri a găsit la restaurant
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO Cum să irosești 3 milioane de dolari. Rușii au tras cu o rachetă Iskander...
TOP vedete în costume de baie prea mici, prea mulate sau prea transparente. GALERIE FOTO...
Mihai Albu, vești devastatoare de la medici. CANCERUL a avansat! Declarații sfâșietoare
Florin Piersic s-a ridicat în picioare după operaţia la genunchi, face glume cu medicii. Următoarele...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Accident teribil la Brașov, între Voila și Făgăraș! Un șofer a murit pe loc după...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Mărturia şocantă a lui Stormy Daniels în procesul împotriva lui Trump nu schimbă opiniile susţinătorilor...
Alertă de gradul 4 pentru 11 și 12 mai! Vine FURTUNA geomagnetică
România nu are rival. Maghiarii s-au supărat tare. Ungaria, de nerecunoscut
Cât câștigă lunar o stewardesă. Ce ajută să ai un salariu mai mare
Creatură cu cap de lup care merge în două picioare, surprinsă lângă o grădină zoologică....
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Preferințele Monicăi Tatoiu în materie de bărbați și motivul pentru care a treia căsătorie durează...
Novak Djokovic, lovit cu o sticlă în cap după victoria de la Roma. Tenismenul s-a...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
Femeile care vor să rămână însărcinate ar trebui să renunțe la vaping, arată un studiu