SUA limitează participarea Ungariei la programul de scutire a vizelor Visa Waiver. Măsura se aplică pentru pașapoartele emise în perioada 2011 – 2020

SUA limitează participarea Ungariei la programul de scutire a vizelor Visa Waiver. Măsura se aplică pentru pașapoartele emise în perioada 2011 - 2020
Publicat: 01/08/2023, 12:41

Participarea Ungariei la programul american de scutire a vizelor Visa Waiver a fost limitată, marți, pe fondul preocupărilor legate de securitate în ceea ce privește noile pașapoarte. Măsura luată de Statele Unite se aplică în cazul pașapoartelor emise între 2011 și 2020 cetățenilor din România, Slovacia și Ucraina, care au primit cetățenia statului maghiar.

Prin intermediul programului Visa Waiver, cetățenii din 40 de țări participante pot să călătorească pe teritoriul american, în termen de maximum 90 de zile, pentru turism, afaceri sau tranzit, fără a fi necesară obținerea unei vize. Pentru ca acest lucru să fie posibil, călătorii au nevoie doar de un sistem electronic de autorizare a călătoriilor (ESTA).

Statele Unite au luat, marți, decizia de a reduce valabilitatea ESTA pentru deținătorii de pașapoarte maghiare, de la doi ani, la un an. De asemenea, sistemul electronic de autorizare a călătoriilor va fi valabil doar pentru o singură utilizare.

Ungaria este singura țară afectată de măsura luată de Statele Unite, din cele 40 de state care participă la programul american, ca răspuns la preocupările legate de securitate.

Premierul maghiar Viktor Orban a pus în aplicare, în 2010, o schimbare majoră de politică prin care a acordat cetățenie etnicilor maghiari din străinătate, printre care și România, Slovacia și Ucraina. Potrivit criticilor guvernului lui Orban, premierul maghiar a pus în practică această mișcare controversată cu scopul de a-și spori perspectivele electorale.

Într-o declarație anterioară anunțului făcut de SUA, ambasadorul Statelor Unite la Budapesta, David Pressman, a declarat că „există sute de mii de pașapoarte care au fost emise de guvernul Ungariei ca parte a programului de naturalizare simplificată, fără a exista mecanisme stricte de verificare a identității”.

„Aceasta este o zi cu adevărat nefericită. Acesta nu este rezultatul pe care Statele Unite l-au căutat sau îl caută”, a adăugat David Pressman.

Relația Ungariei cu partenerii occidentali s-a deteriorat masiv, un exemplu în acest sens fiind frustrarea profundă a aliaților NATO ai Budapestei privind lipsa ratificării cererii Suediei de a adera la alianță, de către Parlamentul Ungariei.

În 2017, Statele Unite ale Americii au făcut ca statutul Ungariei în cadrul programului de scutire de vize să devină provizoriu. Totodată, și preocupările legate de securitate au determinat autoritățile americane să îi facă neeligibili pe maghiarii născuți în afara țării, începând cu 2020.

În urma deciziei actuale, toți deținătorii de pașapoarte maghiare vor fi afectați. „Este vorba despre o alegere. Până acum, guvernul ungar a ales să nu abordeze această preocupare de securitate, ceea ce a determinat Statele Unite să răspundă”, a precizat ambasadorul Statelor Unite la Budapesta, potrivit Politico.

Sursa foto: Profimedia


CITEȘTE ȘI:

Frontul antivize USA. Serviciile Secrete, Internele, Externele și Justiția fac echipă pentru eliminarea vizelor americane pentru români

UE, luată cu asalt de migranți. CIFRA record de cereri de azil atinsă în 2022

Documentul fără de care nu poți trece granița. Mii de români au fost nevoiți să își ANULEZE vacanțele

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Din ce face bani presupusul iubit al Simonei Halep? Are 57 de ani şi o...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un bărbat dispărut fără urmă în 1998 a fost găsit sechestrat în grajdul vecinului său
Se iubește cu Simona Halep!? 'Regele mezelurilor' din România rupe tăcerea, după ce s-a detonat...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
Supărat că i-au prins mama drogată la volan, un tânăr a vrut să se răzbune...
El este bărbatul ucis cu sânge rece în Crângași! Cei doi ucigași l-au snopit în...
Jennifer Lopez și Ben Affleck în pragul divorțului? Actorul s-ar fi mutat deja din vila...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Cât costă cel mai ieftin Duster 2024? Mai e SUV-ul MULT-IUBIT de români?
Volkswagen renunţă la planul de a trece la maşini complet electrice. Gigantul german este surprins...
Descoperire IMPORTANTĂ făcută de astronomii din ROMÂNIA! Este de valoare mondială
Doliu național! S-a stins marele ANTRENOR al României. Legendă a sportului mondial
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"M-am trezit chemată la criminalistică, înțelegeți ce spun?". Claudia Pătrășcanu reacționează după ce fosta ei...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
(P) 8 Sfaturi pentru achiziţionarea primului tău apartament
×