Ucraina răspunde celor care critică stagnarea contraofensivei: Echivalează cu un scuipat în fața soldaților. Erdoğan merge la Soci pe 4 septembrie

Ucraina răspunde celor care critică stagnarea contraofensivei: Echivalează cu un scuipat în fața soldaților. Erdoğan merge la Soci pe 4 septembrie
Publicat: 31/08/2023, 15:49

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a avut o replică pentru cei care critică ritmul lent al contraofensivei în teren. Kuleba le-a transmis joi, la reuniunea informală a miniștrilor de Externe, din Spania „să tacă”. Tot Kuleba a cerut sisteme de apărare aeriană, pentru protejarea coridorului de tranzit pentru cereale.

The New York Times a citat, pe 22 august, oficiali americani spunând că „ucrainenii sunt prea răspândiți” și trebuie să-și consolideze puterea de luptă într-un singur loc.

Doar cu o schimbare de tactică și o mișcare dramatică se poate schimba tempo-ul contraofensivei, a spus un oficial american, pentru sursa citată.

Ministrul ucrainean de Externe a recomandat tuturor criticilor „să tacă, să vină în Ucraina și să încerce să elibereze singuri un centimetru pătrat”.

„Criticarea ritmului lent al (contraofensivei) echivalează cu… scuipat în fața soldatului ucrainean care își sacrifică viața în fiecare zi, mergând înainte și eliberând un kilometru de pământ ucrainean după altul”, a transmis Dmitro Kuleba, joi.

Ucraina cere securizarea coridorului de cereale

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a cerut miniștrilor europeni de externe, la reuniunea informală de la Toledo, să pună la dispoziție sisteme de apărare aeriană pentru a proteja navele de cereale care pleacă dintr-un port din apropierea României.

Vă rugăm să luați în considerare cum puteți contribui la securizarea coridorului de cereale în timp ce navele sunt încă în apele teritoriale ale Ucrainei. Și spunând ajutor, mă refer la sistemele de apărare aeriană, a spus Kuleba.

Reamintim că ruta maritimă alternativă menționată de Kuleba face parte dintr-un acord pentru a stimula exportul Kievului de cereale prin România, după ce Moscova a rupt acordul de transport maritim cheie care a permis trecerea în siguranță prin Marea Neagră.

Am dezvoltat ruta noastră maritimă alternativă, unde navele părăsesc porturile ucrainene și intră aproape imediat în apele teritoriale românești. Acest lucru ne va permite să exportăm și două nave au trecut deja prin acel coridor, a declarat Kuleba.

În paralel, la Bruxelles se caută soluții pentru îmbunătățirea tranzitului de cereale ucrainene. Obiectivului Comisiei Europene este ca Ucraina să poată transporta 4 milioane tone pe coridorul solidarității.

În acest sens, o echipă de experți a Comisiei Europene va vizita Constanța și Galați, în perioada 1-2 septembrie, pentru a discuta modalitățile de sporire a capacității coridorului Dunării, în special a porturilor la Dunăre, a portului Constanța și a canalului Sulina, precizează Comisia Europeană.

Ucraina își pune speranța în Erdoğan să negocieze cu Putin

Președintele Recep Tayyip Erdoğan se va întâlni cu președintele rus Vladimir Putin, pe 4 septembrie la Soci, anunță Hurriyet.

Discuțiile sunt așteptate și de partea ucraineană, care văd această întâlnire ca pe o ultimă șansă ca Rusia să reintre în Inițiativa pentru cereale, semnată pe 22 iulie 2022, la Istanbul.

Cred că septembrie va fi un moment foarte important pentru inițiativa cerealelor și formula de pace. Știm că va avea loc o întâlnire între președintele Erdoğan și președintele Putin și, practic, aceasta este aproape ultima șansă de a vedea Marea Neagră, de a vedea Rusia revenind la Inițiativa pentru cereale de la Marea Neagră.

CITEȘTE ȘI:

Experții europeni inspectează canalul Bâstroe, la finalul săptămânii. C.E. vrea soluții pentru îmbunătățirea tranzitului de cereale ucrainene

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
BBC: „Nu a fost un eșec. A fost trădare!” Un comandant ucrainean povestește cum rușii...
Desfătare într-un cadru de lux pentru Inna și Deliric! Avem imaginile din croaziera de 5...
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție absolut incendiară! Pictorial hot după ce s-a despărțit de milionar
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
Nu este un banc! Acești doi soți au găsit lampa lui Aladdin! Care au fost...
Dieta-MINUNE a Ancăi Serea! Ce mănâncă zilnic „mama eroină”, pentru a arăta impecabil după ce...
ANIMAŢIE. Mister în cazul tânărului care a oprit maşina pentru a se arunca de pe...
A murit Preotul Gheorghe! Breaking news
Cine este Andrei, bărbatul de doar 37 de ani care s-a aruncat de pe podul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Adrian Sârbu: Obiectivul unic al viitorilor europarlamentari este să-i facă pe români să se simtă...
OBICEIUL sănătos prin care CÂȘTIGI ani întregi de viață!
Klaus Iohannis se retrage. Eșec total pentru președinte
Obligațiile băncilor înainte de a demara procedura de executare silită
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
"Este oribil acolo, să nu mergeți niciodată". Cea mai ieftină stațiune din Spania, capcană pentru...
Robi și Julia, un nou schimb acid de replici în Casa Iubirii! Concurenta este revoltată...
”Vai de capul meu, a făcut de râs concursul” Saveta Bogdan, critică dur câștigătorul Eurovision...
BANCUL ZILEI. - Îs supărat, mă, Vasile! - De ce, măi Ioane, că de-abia te-ai...
Mit sau adevăr: durerile de cap cauzate de presiune înainte de o furtună sunt reale?
×