Camera Reprezentanților a respins un buget temporar / Statele Unite riscă BLOCAJ instituțional în lipsa unei soluții rapide

Camera Reprezentanților a respins un buget temporar / Statele Unite riscă BLOCAJ instituțional în lipsa unei soluții rapide
Publicat: 29/09/2023, 22:22
Actualizat: 29/09/2023, 22:22

Politicieni republicani dintr-un grup considerat radical au respins, vineri, un proiect care prevedea finanțarea temporară a agențiilor guvernamentale, ceea ce va conduce, în lipsa unei soluții de ultim moment, la suspendarea parțială a activităților instituțiilor începând de duminică.

Camera Reprezentanților a respins, cu un raport de voturi de 232 la 198, o inițiativă legislativă în sensul finanțării agențiilor guvernamentale timp de 30 de zile, printr-un buget temporar, pentru a le oferi liderilor politici timp suplimentar de negocieri și a evita un blocaj instituțional. Proiectul respins prevedea reduceri de cheltuieli și restricții suplimentare la frontiere și în materie de imigrație, priorități ale Partidului Republican care au șanse mici de a fi adoptate de Senatul SUA, aflat sub controlul Partidului Democrat, al președintelui Joseph Biden.

”Nu s-a încheiat încă, am alte idei”, a declarat, potrivit agenției Reuters, politicianul republican Kevin McCarthy, președintele Camerei Reprezentanților, după votul împotriva proiectului.

Între timp, Senatul de la Washington avansează un proiect de lege asupra cărora au convenit atât republicanii, cât și democrații, în scopul finanțării temporare a agențiilor guvernamentale până pe 17 noiembrie.

Numeroase agenții guvernamentale din SUA își vor limita activitățile de la 1 octombrie, afectând aproximativ patru milioane de angajați ai instituțiilor federale, în cazul în care Congresul nu reușește să adopte un buget care să fie promulgat imediat de președintele Biden.

Janet Yellen avertizează asupra efectelor crizei politice

Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a avertizat, vineri, că un blocaj instituțional generat de lipsa bugetului ar avea efecte economice grave și ar submina progresele de până acum.

”Eșecul republicanilor din Camera Reprezentanților de a acționa responsabil ar afecta familiile americane și ar cauza perturbări economice care ar putea submina progresele pe care le facem. Suspendarea activităților instituțiilor ar avea impact asupra funcțiilor-cheie ale agențiilor guvernamentale – de la creditele pentru fermieri și pentru companii mici, la alimentație, inspecțiile pentru siguranța la locul de muncă și programele pentru copii. Și vor fi amânate planuri de majore de îmbunătățire a infrastructurii”, a afirmat Janet Yellen.

Președintele Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy, a depus eforturi intense pentru evitarea scenariului blocării activităților guvernamentale, ajungând la un acord cu președintele Joseph Biden în primăvară. Dar unii congresmeni republicani au amenințat cu demiterea lui Kevin McCarthy dacă nu susține reduceri bugetare ample, care vor fi respinse de Senat, aflat sub controlul Partidului Democrat.

În cazul suspendării activităților agențiilor guvernamentale din cauza blocajului bugetar, sute de mii de angajați federali vor intra în șomaj tehnic, iar activitățile altora vor fi restrânse temporar.

Congresul SUA alocă fonduri pentru 438 de agenții guvernamentale înaintea începerii fiecărui an fiscal, pe 1 octombrie. În lipsa finanțării, activitățile guvernamentale sunt restrânse ori limitate. De obicei, Congresul depășește termenul-limită privind adoptarea bugetului, dar alocă fonduri temporare, pentru a evita perturbarea activităților guvernamentale. Dar Kevin McCarthy nu a reușit să obțină susținere pentru un buget temporar, întrucât unii congresmeni republicani considerați radicali se opun.

Congresmeni republicani din aripa conservatoare cer ca bugetul pentru anul 2024 să fie la nivelul din 2022, de 1.470 de miliarde de dolari, cu 120 de miliarde mai redus decât cel convenit de Kevin McCarthy cu președintele Joseph Biden în luna mai. Ulterior, McCarthy a purtat negocieri pentru un buget de 1.526 de miliarde de dolari, dar nu fost identificată nicio soluție.

Foto: Profimedia

Citește și:

Opoziția republicană din SUA insistă pentru reduceri bugetare, cu riscul unui blocaj instituțional

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri...
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Fostul milionar din fotbalul românesc a ajuns sărac lipit pământului la 72 de ani! A...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Afacerea cu care s-au îmbogățit doi români întorși după 7 ani din Italia. Sebastian și...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
Au auzit strigăte disperate de sub pământ, iar când s-au apucat de săpat au dat...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Sedus și jefuit de iubita româncă. Metoda prin care o femeia în vârstă de 47...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Volkswagen dă startul precomenzilor lui Golf GTI. Cât costă acesta?
Rusia îşi concentrează forţele pentru o nouă invazie din nord în Ucraina. Avertisment al şefului...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
S-a decis plata a 500 LEI. Banii intră în cont: Așa cum Guvernul a promis
Alin Oprea rupe tăcerea, după 18 ani. Adevărul din spatele destrămării trupei Talisman
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Lavinia Pîrva, despre momentele dificile din mariajul cu Ștefan Bănică Jr.: ”A fost o perioadă...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
(P) Iată ce monitor gaming se caută în 2024
×