Gorghiu: Avem suficient de multe clădiri şi terenuri la ANP care în acest moment nu sunt valorificate. Vorbim de o suprafaţă de circa 1.800 de hectare

Publicat: 23/10/2023, 15:55

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a spus, luni, la o conferință de presă susținută la Penitenciarul Rahova, că sunt suficient de multe clădiri şi terenuri la ANP care în acest moment nu sunt valorificate şi că va introduce în circuit hotărârea de guvern în baza Codului Administrativ care va putea permite închirierea acestor clădiri, arendarea terenurilor nefolosite.

Ministrul afirmă că este vorba despre o suprafaţă totală de aproximativ 1.800 de hectare care sunt în administrarea 23 de unităţi de penitenciare din 27 de judeţe.

Ea a menţionat că se va impune în viitorul apropiat o discuţie structurată atât cu autorităţile centrale, cu ANP- ul cât şi cu autorităţile locale pentru a găsi soluţia potrivită de scoaterea penitenciarelor din zona central critică în afara oraşelor.

„După cum ştiţi, am fost nu o dată criticaţi pentru condiţiile în care sistemul penitenciar românesc îşi desfăşoară activitatea. Sigur, au fost momente în care s-a vorbit despre supraaglomerarea sistemului penitenciar, despre condiţiile de aici. Aceste lucruri au fost invocate de fugari nu odată, însă cred că suntem în măsură să vă comunicăm că depăşim etapa litigiilor în faţa CEDO, care în trecut a reprezentat o problemă şi trebuie să o recunoaştem”, a spus ministrul Justiţiei.

Alina Gorghiu a precizat că, referitor la condiţiile de detenţie şi în special cu privire la supraaglomerarea penitenciarelor mai multe state, nu doar România, au făcut obiectul procedurilor de hotărâri pilot în faţa CEDO, ea dând exemplul altor ţări precum Bulgaria, Ungaria. Italia, Polonia, Ucraina.

„Ţinând cont de aceste lucruri şi statul român întotdeauna a fost atent la problematica CEDO şi la drepturile omului în general am putea spune şi putem spune răspicat că modernizarea tuturor penitenciarelor din România rămâne un obiectiv important o să vă dau statistici relevante cu privire la înfiinţarea locurilor de detenţie”, a mai spus Gorghiu, arătând că în „2021 şi 2022 au fost înfiinţate 721 de locuri de cazare, iar anul acesta în 2023 sunt planificate 1.275 de noi locuri de cazare, iar până astăzi au fost finalizate 643 de locuri de detenţie în 8 unităţi, 188 la Rahova 107 la Timişoara, 47 la Bistriţa, 32 la Arad, 108 la Craiova, 22 la Aiud, 55 la Codlea şi 22 la Tichileşti”.

Potrivit ministrului, restul de 632 de locuri sunt în curs de execuţie şi vor fi gata până la sfârşitul anului, conform News.ro.

„Avem suficient de multe clădiri şi terenuri la ANP care în acest moment nu sunt valorificate”

Ministrul a mai spus despre locaţia penitenciarelor, că şase penitenciare sunt în zona unu, centrală a unor oraşe importante, în Oradea, Ploieşti, Satu Mare, Târgu Mureş, Iaşi şi Gherla şi ridică probleme în privinţa dezvoltării oraşelor şi a siguranţei cetăţenilor.

„Se va impune în viitorul apropiat o discuţie mult mai structurată atât cu autorităţile centrale cu ANP- ul cât şi cu autorităţile locale pentru a găsi soluţia potrivită de scoaterea acestor penitenciare din zona central critică în afara oraşelor sunt idei pe care le vom studia în viitorul apropiat sper să obţin susţinerea din partea guvernului pentru un asemenea proiect măcar să putem demara un proiect pilot la unul din acesta să vedem cum putem să realizăm această soluţie de scoaterea lor în afara oraşelor”, a mai afirmat Gorghiu.

Ea a menţionat că un alt proiect important la care ANP a dat tot concursul este acela de punere în valoare a suprafeţelor de teren şi a clădirilor aflate în administrarea unităţilor din sistem penitenciar.

„Avem suficient de multe clădiri şi terenuri la ANP care în acest moment nu sunt valorificate, în perioada următoare voi introduce în circuit hotărârea de guvern în baza Codului Administrativ care va putea permite închirierea acestor clădiri, arendarea suprafeţelor de teren nefolosite, neexploatate. nevalorificate acum de ANP. Vorbim de o suprafaţă totală de aproximativ 1800 de hectare care sunt în administrarea 23 de unităţi de penitenciare din 27 de judeţe şi spun sper eu că prin valorificarea acestora vom obţine sume relevante de bani venituri la bugetul ANP”, a mai arătat Alina Gorghiu.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ciclonul care a făcut ravagii în Europa a ajuns în România. Ploi și vijelii în...
Cabral, 'pus pe hold' de o… blondisancă! Ce mai contează că e adjudecat + copii...
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Iranul a cerut și ajutorul SUA după prăbușirea elicopterului care a dus la moartea președintelui...
Reacția virală a unei turiste din Marea Britanie când a văzut cât costă o cafea...
Cum a aflat Monica Tatoiu că are CANCER! „Pierd un litru de sânge la trei...
Vremea 21 mai - 17 iunie 2024. Urmează temperaturi de 30 de grade Celsius, dar şi...
Breaking news despre Florin Piersic!
Care este singurul tip de carne complet interzis în România! Ce pățești dacă mănâci așa...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cum îți dai seama că mașina ta este urmărită prin GPS?
Curtea Penală Internaţională solicită mandate de arestare pentru premierul Netanyahu şi Yahya Sinwar - liderul...
O PREDICȚIE extraordinară a lui EINSTEIN, tocmai a fost CONFIRMATĂ
Ungurii ne dau clasă. Succes imens chiar în inima României. Ce au făcut în Transilvania
Mesaje si felicitări de Sf. Constantin și Elena 2024 cu „La mulți ani”. Cele mai...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Care a fost, de fapt, cauza infecției la genunchi a lui Florin Piersic
BANCUL ZILEI: - Bulă, cocoșul tău de ce nu cântă dimineața? - Pentru că este...
O descoperire cuantică ar putea încărca bateriile într-o clipită
×