Cine sunt persoanele care pot primi VOUCHERE de 7.000 de euro. Autoritățile române au făcut anunțul

Cine sunt persoanele care pot primi VOUCHERE de 7.000 de euro. Autoritățile române au făcut anunțul
FOTO - Caracter ilustrativ
Publicat: 23/10/2023, 21:59
Actualizat: 23/10/2023, 22:15

Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități (ANPDPD) a anunțat, luni, că peste 3.200 de persoane cu dizabilități au primit vouchere pentru tehnologie asistivă. Valoarea acestor vouchere ar putea crește la 7.000 de euro.

Acest sprijin financiar include asigurarea cheltuielilor pentru hrană, cazare, transport, medicamente, materiale sanitare și de igienă, cu o limită accesată de până la 5.000 de euro.

Președintele Autorității, Monica-Violeta Solomie, a subliniat importanța acordării de vouchere, care facilitează accesul persoanelor cu dizabilități la mijloacele necesare pentru a-și îmbunătăți calitatea vieții.

Ea a mai precizat că există planuri de a mări valoarea acestor vouchere de la 5.000 de euro la 7.000 de euro prin Programul Operațional Incluziune și Demnitate Socială.

„La momentul acesta, pot să vă spun că aproximativ 3.200 dintre persoane au primit efectiv voucherele respective. Noi ne-am gândit iniţial la un număr de 4.000 de persoane. Proiectul acesta intenţionăm să-l continuăm la un nivel mult mai apropiat de cerinţele şi aşteptările beneficiarilor noştri. Prin Programul Operaţional Incluziune şi Demnitate Socială vrem să mărim valoarea voucherului de la 5.000 euro la 7.000 de euro şi, mai ales, să lărgim gama de tehnologie asistivă pe care o vom furniza. Iar ca un lucru foarte bun, tehnologia va putea fi accesibilă atât copiilor, cât şi persoanelor adulte cu dizabilităţi, inclusiv cele care au deja un loc de muncă sau care se apropie de ieşirea la pensie”, a mai spus Monica-Violeta Solomie.

Potrivit acesteia, numărul persoanelor cu dizabilități se ridică la aproape 1.000.000 şi constituie grupul „cel mai vulnerabil dintre cei vulnerabili”, scrie Capital.

Șefa ANPDPD a precizat că este „o mare problemă, din cauza condiţiilor în care trăiesc, mulţi la limita sărăciei, la limita educaţiei sau chiar în absenţa acesteia, mulţi fără sprijin, fără locuri de muncă în primul rând, fără locuinţe, mulţi cu părinţii în vârstă, aflaţi în prag de epuizare fizică şi psihică, care îşi continuă munca zi de zi alături de copiii lor”.

„În jur de 17.000 de persoane se află în sistemul rezidenţial, dar restul, peste 800.000, se află afară, în comunităţi, şi totuşi nu-i vedem. Nu-i vedem în primul rând din cauza lipsei infrastructurii, în al doilea rând din cauza lipsei educaţiei, a oportunităţilor, a locurilor în care să poată fi vizibili, să poată fi auziţi: muncă, şcoală, comunitate”, a susţinut ea.

Reprezentanta Autorității a subliniat că, deși s-au înregistrat progrese în acordarea de vouchere și asistență tehnologică, mai există provocări legate de adaptarea locurilor de muncă pentru persoanele cu dizabilități.

Doar câțiva angajatori din întreaga țară au solicitat și obținut finanțare pentru a adapta mediul de lucru pentru acești angajați. Solomie a evidențiat că munca adaptată reprezintă o modalitate esențială de menținere a locurilor de muncă pentru persoanele cu dizabilități.

În ceea ce priveşte dezinstituţionalizarea, preşedintele Autorităţii a subliniat că acesta nu este o reformă, ci este un proces, iar reforma ar însemna integrarea efectiv în comunitate.

„Sistemul acesta a fost – şi rămâne în continuare – unul dintre cele mai puţin finanţate, slab finanţate din sistemele de asistenţă socială. Chiar dacă sumele par mari, atunci când împarţi sumele pentru fiecare cetăţean, pentru fiecare persoană, constaţi că acele sume reprezintă extrem de puţin. Gândiţi-vă că o indemnizaţie la gradul grav nu ajunge la valoarea de 600 lei pe lună, iar cazurile se înmulţesc cu fiecare lună. În astfel de situaţii, categoric a trebuit să ne uităm spre oportunităţile pe care comunitatea le poate asigura”, a concluzionat Monica-Violeta Solomie.

FOTO – Caracter ilustrativ: Profimedia

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Kim Jong Un ar fi fost dispus să renunțe la armele nucleare: „Am o fiică...
Facerea de bine este... știți voi ce! O bucureșteancă i-a donat canapeaua unei femei. Ce...
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Iranul a cerut și ajutorul SUA după prăbușirea elicopterului care a dus la moartea președintelui...
S-au luat la bătaie în ultimul hal, în Parlamentul României. VIDEO EXCLUSIV
Cum a aflat Monica Tatoiu că are CANCER! „Pierd un litru de sânge la trei...
EXCLUSIV. Florin Piersic, mesaj emoţionant de pe patul din spital: "Să ştiţi că nu vreau...
Breaking news despre Florin Piersic!
Cât costă o porție de mici în piața Obor. Nimeni nu se aștepta la un...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Prima Dacia PREMIUM... păcat că nu va fi produsă niciodată
O persoană a murit după ce avionul Londra-Singapore s-a confruntat cu turbulenţe
Descoperire HALUCINANTĂ în testicule umane! Este de necrezut
Devine ilegal PESTE TOT în România. Legea a fost deja adoptată: Vrem să spunem STOP
Schimbări uriașe pentru milioane de români. Se modifică totul la pensie
„Suflete pereche, zic eu”. Jador, fermecat de frumusețea unei tinere din Corbu. „Viitoarea mea soție”....
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Tavi Colen, mărturisiri despre trădarea din trupa Talisman. Artistul nu îl poate uita Alin Oprea....
Alin Oprea a ajuns într-un suflet acasă la soția lui. Medana, dărâmată de trecerea în...
BANCUL ZILEI. Două măicuțe în mașină. Deodată pe parbriz sare un VAMPIR mic
„Acord istoric” anunțat între Airbus și Arabia Saudită
×