Legea pensiilor intră pe 20 noiembrie la vot în plenul Camerei Deputaților/ Termenul de depunere a amendamentelor este 17 noiembrie

Legea pensiilor intră pe 20 noiembrie la vot în plenul Camerei Deputaților/ Termenul de depunere a amendamentelor este 17 noiembrie
Pensiile românilor vor fi recalculate după noua Lege a pensiilor
Publicat: 15/11/2023, 12:54
Actualizat: 15/11/2023, 12:57

Biroul Permanent al Camerei Deputaților a decis miercuri ca noua Lege a pensiilor să intre în dezbaterea Comisiei pentru muncă şi protecţie socială luni, 20 noiembrie. Camera Deputaților este camera decizională, urmând ca Legea să meargă spre promulgare la președintele Klaus Iohannis, dacă nu este atacată la CCR.

Legea pensiilor publice, votată marți în Senat, va merge la Comisia pentru muncă şi protecţie socială din Camera Deputaților, luni, începând cu ora 10:00. Legea va urma aceeași procedură ca la Senat de marți, acolo unde a fost votată cu 65 de voturi pentru, 6 împotrivă și 19 abțineri.

După ce Legea Pensiilor a stârnit discuții aprinse în Comisiile reunite din Senat între senatorul Daniel Zamfir (PSD) și senatorii USR Anca Dragu și Irinel Durău, a venit rândul dezbaterilor din Comisia pentru muncă din Camera Deputaților, programate pentru data de 20 noiembrie. (detalii AICI)

Termenul de depunere a amendamentelor este 17 noiembrie, iar termenul de depunere a raportului este 20 noiembrie, ceea ce înseamnă că Legea sistemului public de pensii va intra, în aceeași zi, la vot în plenul Camerei Deputaților.

Dacă va trece de ultima Cameră sesizată – lucru foarte probabil datorită majorității PSD-PNL din Parlament, actul normativ poate fi atacat la CCR în termen de 3 zile. În caz de neatacare, Legea va avea termen 20 de zile pentru promulgare de către președintele Klaus Iohannis.

Reamintim că au existat discuții aprinse în Comisiile reunite de la Senat, acolo unde amendamentele USR au fost respinse în bloc. În schimb, unele amendamente ale PSD-PNL au fost incluse în textul noii legi. La final, Irinel Durău (USR) l-a acuzat pe președintele Comisiei, Rotaru Ion (PSD), de „dictatură parlamentară”.

Un alt măr al discordiei, de data această în interiorul coaliției, a fost legat de sursa de finanțare a noii Legi. Astfel, atât Florin Roman cât și Lucian Romașcanu au precizat că finanțarea va fi asigurată în urma estimărilor calculate ca urmare a măsurilor de reducere a cheltuielilor bugetare, dar și a măsurilor de combatere a evaziunii fiscale. (detalii AICI)

Decizia Biroului Permanent al Camerei Deputaților poate fi consultată – AICI.

Cele mai importante prevederi din Legea pensiilor

– pensiile a peste 4,7 milioane de beneficiari urmează să fie recalculate după noua formulă.

– de la 1 ianuarie 2024 punctul de pensie se majorează cu 13,8%, de la 1.785 de lei la 2.032 de lei, iar de la 1 septembrie 2024 pensiile se majorează în urma recalculării după noua formulă.

– dreptul la pensie se obţine după minim 15 ani de contribuţii, fără a fi luate în calcul perioadele necontributive asimilate (studii universitare, stagiul militar, concediul medical, şomajul, deportarea, prizonieratul sau detenţia politică).

– până în 2035, vârsta de pensionare pentru femei şi bărbaţi la 65 de ani urmează să se egalizeze treptat.
– în cazul femeilor, concediul pentru creşterea copilului este considerat perioadă contributivă, iar vârsta de pensionare se reduce cu 6 luni pentru fiecare copil (până la cel mult 3 ani şi 6 luni).

– se vor acorda puncte suplimentare pentru perioadele de cotizare mai mari de 25 de ani după următoarea formulă: +0,5 puncte/an pentru intervalul 26 – 30 de ani; +0,75 puncte/an pentru intervalul 31 – 35 de ani; +1 punct/an începând de la 36 de ani.

– sporurile nepermanente pentru care s-au plătit contribuţii se iau în calcul la stabilirea pensiei: acord global, al 13-lea salariu, plata cu ora, premii, prime etc.

„Pensiile se vor majora anual, la 1 ianuarie, cu rata medie a inflaţiei plus 50% din creşterea reală a salariului mediu brut. În baza unui contract voluntar de asigurare se pot cumpăra maximum 6 ani de vechime. Potrivit legii, vor exista următoarele tipuri de pensii: pentru limită de vârstă, de invaliditate, anticipată, de urmaş”, anunța, joi, Guvernul într-un comunicat.

Citiți integral noua Lege privind sistemul public de pensii, după amendamentele adoptate de Senat – AICI.

CITIȚI ȘI:

VIDEO | Vizită cu mize mari și așteptări mici/ Xi Jinping se duce la Joe Biden acasă/XI a fost primit pe străzi în stil chinezesc

VIDEO | IDF desfășoară o operațiune „precisă și țintită” în Spitalul Shifa/ Hamas ar avea principalul centru de comandă sub spital

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Istoricul Yuval Harari, despre adevăratele intenții ale lui Putin: „Dacă este lăsat, vom vedea din...
Prințul William și Kate Middleton, probleme în căsnicie. Decizia luată de viitorul rege al Marii...
FOTO. Ce frumoasă e cea mai rapidă femeie din România! Cum reacționează bărbații când o...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Șofer român de TIR mort în Belgia după un incident șocant: Un capac de canal...
Câți bani a plătit un român pentru 3 mici și o ciorbă de burtă, într-un...
Mara Bănică, transformată TOTAL după ultimele operații estetice. Fanii abia o recunosc
Un val de frig ameninţă România. Zonele în care temperaturile au coborât deja aproape de...
Ce mesaj a transmis Mihai Leu de pe patul de spital? Campionul, internat de urgenţă...
Ce gest a făcut Nemo după ce a câștigat Eurovision! Reacția lui Dan Negru vizavi...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
O simplă modificare a unei mese poate aduce beneficii pacienţilor cu afecţiuni hepatice
Ce nu face NICIODATĂ cu BANII cel mai TARE economist al lumii?
ILEGAL pentru orice român. Te scanează automat. A intrat în vigoare pe 31 martie
Salarii foarte mari pentru românii din Spania. Ce venituri oferă angajatorii
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină...
Ce mesaj a transmis Mihai Leu de pe patul de spital? Campionul, internat de urgenţă...
Preferințele Monicăi Tatoiu în materie de bărbați și motivul pentru care a treia căsătorie durează...
Reacţia dură a purtătorului de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu, faţă de câştigătorul Eurovision: "Victoria...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
O nouă formă genetică a bolii Alzheimer a fost identificată la persoanele cu un factor...