VIDEO | S-au aprins luminițele de Crăciun în Capitală. Care sunt arterele iluminate festiv în acest an

Publicat: 30/11/2023, 18:03
Actualizat: 30/11/2023, 21:13

Luminițele de sărbători s-au aprins în Capitală joi, de la ora 18:00, după ce municipalitatea a montat în ultimele zile instalațiile și decorațiunile folosite la edițiile trecute sau cumpărate în acest an.

Principale artere ale Capitalei sunt iluminate festiv începând de joi, de la ora 18:00, la două ore după ce Târgul de Crăciun București și-a deschis porțile, în Piața Constituției. Numi aici sunt peste 200.000 de luminițe menite să creeze atmosfera magică a sărbătorilor.

Trei dintre elevii care au luat medalii de aur anul acesta la Olimpiada internațională de Matematică, din Japonia, vor aprinde joi, la ora 18, în Piața Constituției din București, luminițe de la Târgul de Crăciun.

Compania Municipală Iluminat Public a început să amplaseze luminițele din primele zile ale lunii pe cele mai importate bulevarde din București, Bd. Unirii, Bd. Lascăr Catargiu, Bd. Regele Mihai I al României, Șoseaua Kiseleff, iar primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, anunța, într-o postare pe Facebook din 8 noiembrie, că toate artele principale din București vor fi împodobite până pe data de 30 noiembrie.

„Anul acesta, pe lângă ornamentele și luminițele aflate pe stoc din anii precedenți, vom adăuga noi elemente, pentru care Compania Municipală Iluminat Public are în derulare două proceduri, pentru achiziția și închirierea unor decorațiuni suplimentare, fiind în etapa de evaluare a ofertelor”, spunea atunci edilul-șef al Capitalei.

Cât costă decorațiunile

Nicuşor Dan anunțase anterior, pe 24 octombrie, că administrația locală a decis să aloce în acest an 5 milioane de lei pentru achiziţionarea şi închirierea echipamentelor destinate iluminatului festiv cu ocazia sărbătorilor de iarnă, în urma solicitărilor venite din partea bucureştenilor.

Primarul general menţiona că, în 2022, s-au cheltuit două milioane de lei în acest scop, comparativ cu cele 21 de milioane de lei alocate în anul 2019, în mandatul fostei administraţii.

„Anul trecut, am alocat puţin sub două milioane şi anul acesta alocăm cinci. În 2019 s-au alocat 21 de milioane. Bucureştenii ne-au cerut şi le răspundem. Am avut o perioadă în care am pus ce aveam prin depozite; montate de către Compania de Iluminat. În fiecare an ni s-a spus că nu este suficient şi anul acesta o să închiriem şi o să şi cumpărăm de suma aceasta, doar pe bulevardele mari”, arăta Nicuşor Dan, pe 24 octombrie, citat de Agerpres.

Compania Municipală Iluminat Public a anunţase anterior pe SEAP două licitaţii pentru închirierea şi achiziţionarea unor decoraţiuni care să asigure iluminatul festiv cu ocazia sărbătorilor de iarnă.

Contractul de închiriere avea o valoare estimată la de 3,35 milionae de lei, iar cel de achiziţie, de 1,99 milioane de lei. Conform anunțului, urmau să fie închiriate 577 de elemente: şiruri, plase şi traversări luminoase, precum şi figurine luminoas, pentru a fi instalate pe bulevardele Magheru, Bălcescu, Aviatorilor, I. C. Brătianu, Constantin Prezan, pe Calea Victoriei, la rondul Charles de Gaulle şi în pieţele Romană şi Victoriei.

Oficialii își exprimau atunci intenția de a cumpăra 150 de perdele cu cel puţin 200 de leduri; 300 de figurine 3D, în formă de sferă/stea/fug de nea/candelabru; 550 de echipamente de tip perdea, cu cel puţin 550 de leduri; 220 de şiruri cu cel puţin 120 de leduri, conform sursei citate.

Sursa foto: Facebook/ Alexandra Pandrea – Gândul

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Kim Jong Un ar fi fost dispus să renunțe la armele nucleare: „Am o fiică...
Facerea de bine este... știți voi ce! O bucureșteancă i-a donat canapeaua unei femei. Ce...
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Iranul a cerut și ajutorul SUA după prăbușirea elicopterului care a dus la moartea președintelui...
S-au luat la bătaie în ultimul hal, în Parlamentul României. VIDEO EXCLUSIV
Cum a aflat Monica Tatoiu că are CANCER! „Pierd un litru de sânge la trei...
EXCLUSIV. Florin Piersic, mesaj emoţionant de pe patul din spital: "Să ştiţi că nu vreau...
Breaking news despre Florin Piersic!
Cât costă o porție de mici în piața Obor. Nimeni nu se aștepta la un...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Prima Dacia PREMIUM... păcat că nu va fi produsă niciodată
Nu-ţi mai face patul dimineaţa! Un medic te sfătuieşte să-l laşi dezordonat
Descoperire HALUCINANTĂ în testicule umane! Este de necrezut
INTERZIS PRIN LEGE pentru toată lumea. Legea adoptată astăzi, 21 MAI: Să fie sancţionaţi
Tavi Colen și Alin Oprea, scandal fără sfârșit. Vorbe grele aruncate de cei doi
Mesaje si felicitări de Sf. Constantin și Elena 2024 cu „La mulți ani”. Cele mai...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Tavi Colen, mărturisiri despre trădarea din trupa Talisman. Artistul nu îl poate uita Alin Oprea....
Alin Oprea a ajuns într-un suflet acasă la soția lui. Medana, dărâmată de trecerea în...
BANCUL ZILEI. Două măicuțe în mașină. Deodată pe parbriz sare un VAMPIR mic
Analiza regelui Carol al II-lea după atacarea Franței de către Germania. „Turcia este singura noastră...
×