Marcel Ciolacu, mesaj după decesul artistei cu cetățenie româno-israeliană, ucisă de Hamas: „Negocierile sunt soluţia pentru restabilirea păcii”

Marcel Ciolacu, mesaj după decesul artistei cu cetățenie româno-israeliană, ucisă de Hamas: Negocierile sunt soluţia pentru restabilirea păcii
Publicat: 17/12/2023, 11:55

Premierul Marcel Ciolacu afirmă că decesul tinerei artiste de 27 de ani Inbar Haiman, Pink – cu cetăţenie româno-israeliană – ucisă de teroriştii Hamas, l-a întristat profund, subliniind că România rămâne alături de comunitatea internaţională şi susţine eforturile Statului Israel de eliberare a tuturor ostaticilor, precum ăi că negocierile pentru soluţionarea conflictelor reprezintă soluţia viabilă pentru restabilirea păcii si securităţii.

Israelul a lansat, duminică, noi lovituri asupra Fâşiei Gaza, într-un moment în care liderii israelieni se confruntă cu presiuni tot mai mari pentru a negocia şi a asigura eliberarea ostaticilor răpiţi de Hamas, relatează AFP.

Duminică este a 72-a zi a războiului dintre Israel şi Hamas. Bombardamentele israeliene au lăsat o mare parte din teritoriu în ruine, iar ONU estimează că 1,9 milioane de locuitori din Gaza au fost strămutaţi în urma războiului.

”Decesul tinerei artiste de 27 de ani Inbar Haiman, Pink, ucisă de teroriştii Hamas, m-a întristat profund. Sunt alături de familia şi prietenii săi şi le transmit întreaga compasiune. România rămâne alături de comunitatea internaţională şi susţine eforturile Statului Israel de eliberare a tuturor ostaticilor răpiţi de teroriştii Hamas”, afirmă Ciolacu într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a Guvernului.

În opinia sa, negocierile pentru soluţionarea conflictelor reprezintă soluţia viabilă pentru restabilirea păcii si securităţii în regiune, punct de vedere pe care l-a susţinut şi în dialogul avut săptămâna aceasta cu Moshe Arbel, ministrul de Interne al Israelului, şi cu membri ai familiilor unor cetăţeni israelieni de origine română ţinuţi ostatici în Fâşia Gaza.

Ambasada Israelului la Bucureşti a anunţat sâmbătă seară decesul Inbar Haiman, o tânără de 27 de ani, studentă la Arte, care avea şi cetăţenie română şi care a fost răpită de teroriştii Hamas pe 7 octombrie în timp ce se afla la festivalul de muzică Nova.

„Am aflat cu profundă tristeţe vestea care confirmă decesul tinerei Inbar Haiman, ucisă de teroriştii Hamas. În vârstă de doar 27 de ani, Inbar avea cetăţenie română şi era studentă la Arte. Executa lucrări de artă stradală deosebite şi numele sub care era cunoscută în Israel şi în lume era „Pink”, semnătura ei inconfundabilă”, a transmis ambasada.

Presiuni în vederea unui acord privind eliberarea prizonierilor

Reamintim că rudele ostaticilor şi-au intensificat apelurile către premierul israelian Benjamin Netanyahu pentru a face presiuni în vederea unui acord privind eliberarea prizonierilor, după ce armata a recunoscut că a ucis „din greşeală” trei dintre ei în teritoriul palestinian.

Cei trei ostatici ucişi se aflau printre cele aproximativ 250 de persoane capturate în atacul fără precedent lansat de Hamas pe teritoriul israelian la 7 octombrie, care s-a soldat cu 1.140 de morţi, potrivit ultimelor cifre furnizate de autorităţile israeliene.

Cel puţin 12 persoane au fost ucise duminică în lovituri israeliene asupra oraşului Deir al-Balah, în centrul Fâşiei Gaza, a anunţat Ministerul Sănătăţii al Hamas. Martorii au raportat, de asemenea, un bombardament israelian asupra oraşului Bani Suheila din sudul ţării.

În total, 18.800 de persoane, dintre care 70% femei, copii şi adolescenţi, potrivit grupării islamiste, au fost ucise de la începutul ofensivei de represalii a Israelului în Gaza.

Rudele ostaticilor s-au adunat sâmbătă pentru o demonstraţie la Tel Aviv

„Cererea noastră nu este o luptă împotriva guvernului. Este un apel pe care oricine l-ar face dacă ar fi vorba de tatăl său. Luaţi-ne în considerare şi faceţi acum un plan de negociere”, a declarat Noam Perry, fiica ostaticului Haim Perry, la manifestaţie.

Peste 100 de israelieni şi străini capturaţi de Hamas au fost eliberaţi în schimbul a 240 de prizonieri palestinieni în timpul unui armistiţiu de o săptămână, luna trecută, mediat de Qatar.

Netanyahu: „Presiunea militară este necesară atât pentru întoarcerea ostaticilor, cât şi pentru a asigura victoria”

Dar Benjamin Netanyahu a părut, de asemenea, să confirme că Qatar face eforturi diplomatice pentru a asigura eliberarea mai multor ostatici.

„Avem critici serioase la adresa Qatarului, despre care presupun că veţi auzi la momentul potrivit, dar pentru moment încercăm să finalizăm recuperarea ostaticilor noştri”, a declarat el.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Medicii ar putea fi nevoiți să îi amputeze un picior lui Florin Piersic! Dezvăluiri de...
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Anunț oficial despre starea lui Florin Piersic: „I s-au infectat sondele din inimă. Situaţia era...
BREAKING | Florin Piersic avea septicemie când a fost internat în spital! Anunțul oficial al...
Boala RARĂ de care suferă Sebastian Dobrincu. Cum l-au afectat problemele de sănătate: „Plângeam în...
După ploi torenţiale şi inundaţii, meteorologii anunţă noi dezastre în zilele următoare. Zonele aflate sub...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Anunț de ultim moment despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Un medic din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
Guvernul a anunţat luna în care vor avea loc alegerile prezidenţiale în România
Substanța MINUNE din roșii! Le face cele mai sănătoase legume
A devenit OBLIGATORIU în toată România. Legea a intrat în vigoare deja
Cum se calculează corect concediul de odihnă. Mulți români nu iau asta în calcul
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să...
Gestul făcut de Ibrahim Ibru, după ce Raluca Pastramă a fost surprinsă cu presupusul iubit,...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Arcul de Triumf din București, iluminat în albastru de Ziua Europei