Marcel Ciolacu, mesaj după decesul artistei cu cetățenie româno-israeliană, ucisă de Hamas: „Negocierile sunt soluţia pentru restabilirea păcii”

Marcel Ciolacu, mesaj după decesul artistei cu cetățenie româno-israeliană, ucisă de Hamas: Negocierile sunt soluţia pentru restabilirea păcii
Publicat: 17/12/2023, 11:55

Premierul Marcel Ciolacu afirmă că decesul tinerei artiste de 27 de ani Inbar Haiman, Pink – cu cetăţenie româno-israeliană – ucisă de teroriştii Hamas, l-a întristat profund, subliniind că România rămâne alături de comunitatea internaţională şi susţine eforturile Statului Israel de eliberare a tuturor ostaticilor, precum ăi că negocierile pentru soluţionarea conflictelor reprezintă soluţia viabilă pentru restabilirea păcii si securităţii.

Israelul a lansat, duminică, noi lovituri asupra Fâşiei Gaza, într-un moment în care liderii israelieni se confruntă cu presiuni tot mai mari pentru a negocia şi a asigura eliberarea ostaticilor răpiţi de Hamas, relatează AFP.

Duminică este a 72-a zi a războiului dintre Israel şi Hamas. Bombardamentele israeliene au lăsat o mare parte din teritoriu în ruine, iar ONU estimează că 1,9 milioane de locuitori din Gaza au fost strămutaţi în urma războiului.

”Decesul tinerei artiste de 27 de ani Inbar Haiman, Pink, ucisă de teroriştii Hamas, m-a întristat profund. Sunt alături de familia şi prietenii săi şi le transmit întreaga compasiune. România rămâne alături de comunitatea internaţională şi susţine eforturile Statului Israel de eliberare a tuturor ostaticilor răpiţi de teroriştii Hamas”, afirmă Ciolacu într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a Guvernului.

În opinia sa, negocierile pentru soluţionarea conflictelor reprezintă soluţia viabilă pentru restabilirea păcii si securităţii în regiune, punct de vedere pe care l-a susţinut şi în dialogul avut săptămâna aceasta cu Moshe Arbel, ministrul de Interne al Israelului, şi cu membri ai familiilor unor cetăţeni israelieni de origine română ţinuţi ostatici în Fâşia Gaza.

Ambasada Israelului la Bucureşti a anunţat sâmbătă seară decesul Inbar Haiman, o tânără de 27 de ani, studentă la Arte, care avea şi cetăţenie română şi care a fost răpită de teroriştii Hamas pe 7 octombrie în timp ce se afla la festivalul de muzică Nova.

„Am aflat cu profundă tristeţe vestea care confirmă decesul tinerei Inbar Haiman, ucisă de teroriştii Hamas. În vârstă de doar 27 de ani, Inbar avea cetăţenie română şi era studentă la Arte. Executa lucrări de artă stradală deosebite şi numele sub care era cunoscută în Israel şi în lume era „Pink”, semnătura ei inconfundabilă”, a transmis ambasada.

Presiuni în vederea unui acord privind eliberarea prizonierilor

Reamintim că rudele ostaticilor şi-au intensificat apelurile către premierul israelian Benjamin Netanyahu pentru a face presiuni în vederea unui acord privind eliberarea prizonierilor, după ce armata a recunoscut că a ucis „din greşeală” trei dintre ei în teritoriul palestinian.

Cei trei ostatici ucişi se aflau printre cele aproximativ 250 de persoane capturate în atacul fără precedent lansat de Hamas pe teritoriul israelian la 7 octombrie, care s-a soldat cu 1.140 de morţi, potrivit ultimelor cifre furnizate de autorităţile israeliene.

Cel puţin 12 persoane au fost ucise duminică în lovituri israeliene asupra oraşului Deir al-Balah, în centrul Fâşiei Gaza, a anunţat Ministerul Sănătăţii al Hamas. Martorii au raportat, de asemenea, un bombardament israelian asupra oraşului Bani Suheila din sudul ţării.

În total, 18.800 de persoane, dintre care 70% femei, copii şi adolescenţi, potrivit grupării islamiste, au fost ucise de la începutul ofensivei de represalii a Israelului în Gaza.

Rudele ostaticilor s-au adunat sâmbătă pentru o demonstraţie la Tel Aviv

„Cererea noastră nu este o luptă împotriva guvernului. Este un apel pe care oricine l-ar face dacă ar fi vorba de tatăl său. Luaţi-ne în considerare şi faceţi acum un plan de negociere”, a declarat Noam Perry, fiica ostaticului Haim Perry, la manifestaţie.

Peste 100 de israelieni şi străini capturaţi de Hamas au fost eliberaţi în schimbul a 240 de prizonieri palestinieni în timpul unui armistiţiu de o săptămână, luna trecută, mediat de Qatar.

Netanyahu: „Presiunea militară este necesară atât pentru întoarcerea ostaticilor, cât şi pentru a asigura victoria”

Dar Benjamin Netanyahu a părut, de asemenea, să confirme că Qatar face eforturi diplomatice pentru a asigura eliberarea mai multor ostatici.

„Avem critici serioase la adresa Qatarului, despre care presupun că veţi auzi la momentul potrivit, dar pentru moment încercăm să finalizăm recuperarea ostaticilor noştri”, a declarat el.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
27 aprilie aduce cea mai bună veste pentru pensionarii din România
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Anunțul dimineții despre BANII DE PENSIE: Tot timpul se întâmplă problema asta
Un restaurant românesc, extindere fără precedent. Se bate cu marile fast food-uri
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce planuri are Alexandru Ciucu cu fiicele lui de Paște, după despărțirea de Alina Sorescu
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Bob Lazar: Zona 51 și Farfuriile Zburătoare