VIDEO REPORTAJ | „Forest warriors”, tinerii români care scapă de adicții „luptându-se” prin păduri: „Dacă mai continuam așa, urma să-mi pierd familia”

Publicat: 18/12/2023, 07:00

Zeci de tineri din România sunt tratați de diferite dependențe printr-o terapie inedită: sportul prin pădure, fie că vorbim de alergat, de box sau de simple flotări care se fac la primele ore ale dimineții. Gabriel Șova este antrenorul care reușește să-i scoată pe acești tineri din confortul lor, iar ei, cu ambiție și cu dăruire, reușesc să scape de adicții, precum consumul de stupefiante, alcool, sau pur și simplu de dependența de jocuri de noroc.

Gabriel Șova este tânărul care cu ajutorul sportului face adevărate minuni. Acesta reușește să-i ajute pe tinerii dependenți de droguri sau de alcool să se lase de aceste obiceiuri extrem de nocive și să-i scoată din confortul lor.

Lupta cu aceste adicții vine la pachet cu anxietate și cu depresie, spune Gabi Șova, iar cu ajutorul sportului, dar și cu multă ambiție, tinerii pot deveni din nou stăpâni pe ei și cu o viață sănătoasă.

„Suntem echipa «Forest warriors», cu băieții, cu diferite probleme, cu dependențe de droguri, alcool. Încercăm să aducem în echipa noastră foști dependenți de droguri, alcool și jocuri de noroc. Încercăm prin mișcare să ajutăm la recuperarea băieților. Ne dorim din toată inima ca echipa noastră, terapeuți, să-i ajutăm pe tineri cât mai mult în recuperarea lor”, a spus, pentru Gândul, Gabriel Șova.

Antrenorul care îi aleargă pe tinerii cu probleme prin păduri spune că o sesiune de mișcare durează cam 50 de minute.

„O mișcare în natură, cam 40-50 de minute, aproape în fiecare zi, se mai face și bazin, o dată pe săptămână, și încercăm să aducem un aport cât mai bun la recuperarea lor (…) sunt în perioada de recuperare, sunt abstinenți de câțiva ani,  de 7-8 luni, doi ani unii dintre ei”, mai susține antrenorul- terapeut.

Dani, 23 de ani: „Nu este normal să se promoveze atât de agresiv aparatele”

Dani are 23 de ani, a fost dependent de jocuri de noroc, și spune că păcănelele aproape i-au distrus viața. Tânărul spune că acum este pe drumul cel bun, cu ajutorul acestei terapii a sportului în natură.

„Am început să mă joc la aparate acum vreo patru ani, am 23 de ani. M-au prins, a fost promovarea asta agresivă, și nu cred că e normal să fie așa, dar asta este situația. Nu mai înțelegeam nimic din banii pe care îi câștigam, toți îi duceam acolo. Numai anul acesta am făcut șase credite, le-am făcut, le-am plătit. Și așa m-am hotărât să merg la un centru de reabilitare, pentru că simțeam că am nevoie de ajutor, nu puteam singur. Am trei-patru luni de când nu mă mai joc. Dacă mai continuam așa, urma să-mi pierd familia”, ne-a mărturisit Dani.

Gabriel a început să consume alcool încă de când era copil

Gabriel, în vârstă de 29 de ani, a avut o adicție și mai gravă: de alcool și de droguri în același timp. Tânărul spune că terapia în cadrul echipei „Forest warriors” i-a schimbat viața.

Gabriel a început să bea încă de când era copil, și, ușor- ușor a ajuns să consume alcool zilnic, apoi să consume aproape toate substanțele stupefiante.

„M-am drogat! Recunosc! Pe la 24 de ani am început și cu substanțele: cocaină, ecstasy, MDMA, toate, aproape. Pe la 26 de ani îmi șoptea o voce că am probleme mari cu drogurile. Terapia aceasta am început-o în acest an, în ianuarie. M-a ajutat enorm de mult. A fost un program terapeutic intensiv, am avut de-a face cu cinci terapeuți, terapie zilnică, aproape. Terapie de grup, și individuală de două ori pe săptămână. Programul constă într-o schimbare psihică totală, ceea ce este foarte greu. Gabriel m-a ajutat foarte mult”, spune tânărul de 29 de ani.

Echipa de „războinci” are nucleul în Bacău, unde sunt ajutați de o clinică de specialitate, însă, ei merg și prin alte județe. Duminică dimineață, tinerii s-au antrenat lângă o pădure din zona Clinceni, în apropiere de București.

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV| Eficiența testării antidrog în școli, combătută de un psiholog: „Este definiția nebuniei! Dependența nu se poate vindeca prin pedeapsă”

EXCLUSIV | Cultivăm, procesăm, consumăm droguri. Dar de ce dezintoxicarea nu devine o afacere profitabilă? Răspunsul specialiștilor

Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un stâlp de fier din India stă expus la ploi, vânt și umezeală de 1600...
'Furnicuța' Laura Cosoi, însărcinată pentru a 4-a oară, așa cum nu ați mai văzut-o! Ce...
FOTO. Ce frumoasă e cea mai rapidă femeie din România! Cum reacționează bărbații când o...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Elveția a câștigat Eurovision 2024, ediție controversată din cauza războiului din Gaza. Nemo a spart...
Cum și-a croit muza moștenitorului Alpin drumul până la lux și opulență. Bate orice scenariu...
Andreea Marin a SLĂBIT enorm! Acum arată la fel ca-n tinerețe, când a fost ofertată...
Duminica Tomii încheie Săptămâna Luminată. Tradiţii şi superstiții în prima duminică după Paşte
Ce mesaj a transmis Mihai Leu de pe patul de spital? Campionul, internat de urgenţă...
Accident teribil la Brașov, între Voila și Făgăraș! Un șofer a murit pe loc după...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Mărturia şocantă a lui Stormy Daniels în procesul împotriva lui Trump nu schimbă opiniile susţinătorilor...
Alertă de gradul 4 pentru 11 și 12 mai! Vine FURTUNA geomagnetică
SEMAFOARELE se schimbă definitiv. NOILE REGULI de circulație pentru șoferi
Cea mai bună plăcintă cu brânză dulce. Umplutura e o explozie a gusturilor
Creatură cu cap de lup care merge în două picioare, surprinsă lângă o grădină zoologică....
Ce mesaj a transmis Mihai Leu de pe patul de spital? Campionul, internat de urgenţă...
Preferințele Monicăi Tatoiu în materie de bărbați și motivul pentru care a treia căsătorie durează...
Cine a câștigat Eurovision 2024
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
Rămășițele unei vaste așezări agricole veche de 7.000 de ani, găsite într-un „vid enorm” din...