LIVE UPDATE | Război în Ucraina, ziua 682: Rușii fug din Belgorod, de frica bombardamentelor/Dezbateri aprinse la Kiev despre mobilizare

LIVE UPDATE | Război în Ucraina, ziua 682: Rușii fug din Belgorod, de frica bombardamentelor/Dezbateri aprinse la Kiev despre mobilizare
Război în Ucraina, ziua 682: Rușii fug din Belgorod, de frica bombardamentelor / Sursa FOTO: flickr.com
Publicat: 06/01/2024, 07:27
Actualizat: 06/01/2024, 20:17

Războiul din Ucraina a intrat sâmbătă, 6 ianuarie 2024, în ziua cu numărul 682. GÂNDUL vă prezintă cele mai importante evenimente din țara vecină, cu care România are cea mai lungă graniță de pe flancul estic al NATO.

Un total de 11 persoane, inclusiv cinci copii, au fost ucise și alte opt au fost rănite în urma atacurilor ruse din districtul Pokrovsk, regiunea Donețk, în seara de 6 ianuarie, relatează pravda.com

Rapoartele indică faptul că 11 [oameni] au fost uciși, inclusiv cinci copii, în urma grevelor din districtul Pokrovsk.

Rușii au lovit districtul cu rachete S-300, ucigând 11 persoane și rănind alte 8. [Orașele] Pokrovsk și Rivne în Myrnohrad hromada [o unitate administrativă care desemnează un sat, mai multe sate sau un oraș și teritoriile adiacente] au fost în epicentru”, potrivit unui șef din cadrul armatei ucrainene.

Autorităţile regiunii ruse Belgorod, învecinată cu Ucraina şi vizată de bombardamente care se intensifică, le-au propus locuitorilor evacuarea pentru a fi în siguranţă.

„Veţi avea camere încălzite şi sigure”

În același timp, rezidenții din Belgorod sunt sfătuiți să-şi securizeze ferestrele pentru a se proteja de schijele obuzelor, după cum relatează The Guardian.

Regiunea Belgorod, cu circa 300.000 de locuitori, este aproape zilnic ţinta bombardamentelor ucrainene. Un astfel de atac de o amploare fără precedent a provocat sâmbătă, 30 decembrie 2023, 25 de morţi şi peste 100 de răniţi.

„Începând de astăzi (n.r. – vineri, 5 ianuarie), suntem pregătiţi să vă transportăm la Starîi Oskol şi la Gubkin (n.r. – localităţi mai îndepărtate de frontiera cu Ucraina), unde veţi avea condiţii foarte confortabile și camere încălzite şi sigure”, a transmis pe Telegram guvernatorul regional Viaceslav Gladkov, care a descris situaţia din oraşul Belgorod drept „dificilă”.

„Mă aflu pe străzile care au fost avariate în timpul nopţii de bombardamentele asupra cartierelor rezidenţiale paşnice ale Belgorodului”, a mai spus guvernatorul, care a prezentat şi fotografii cu pagubele provocate de atacurile ucrainene din cursul nopţii, ferestre sparte de suflul exploziilor, maşini răsturnate sau ciuruite de schijele obuzelor.

În urma bombardamentelor ruseşti masive cu drone şi rachete din ultima săptămână, Ucraina ripostează cu atacuri asupra teritoriului rus, mai ales în regiunea de graniţă Belgorod.

Agenția EFE scrie că, pe măsură ce Rusia efectuează lovituri împotriva industriei de război şi a obiectivelor militare ucrainene, Kievul creşte presiunea asupra Moscovei cu atacuri în spatele frontului

„O tentativă a regimului de la Kiev de a efectua un atac terorist cu drone cu aripă fixă împotriva unor ţinte de pe teritoriul Rusiei a fost împiedicată la primele ore ale dimineţii de vineri.

Mijloacele antiaeriene au interceptat şi doborât 36 de drone ucrainene deasupra teritoriului republicii Crimeea şi una deasupra regiunii Krasnodar”, a transmis Ministerul rus al Apărării.

Acest nou atac intervine după ce joi apărarea antiaeriană rusă a declarat că ar fi doborât 10 rachete ucrainene.

Război în Ucraina. Țara, epuizată de lupte

Sancţionarea celor care încearcă să se sustragă? Selectarea noilor soldaţi prin tragere la sorţi? Scutiri contra bani? Dezbaterea despre mobilizare se intensifică în Ucraina, a cărei armată trebuie să-şi completeze rândurile după aproape doi ani de război cu Rusia, notează într-un reportaj France Presse.

Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat luna trecută că armata, care a suferit mari pierderi şi greu mai găseşte voluntari, a propus mobilizarea a încă 500.000 de soldaţi pentru a putea face faţă rușilor desfăşuraţi în teritoriile ocupate.

Dar Zelenski susține că are nevoie de „mai multe argumente” înainte de a lua o decizie, fiind vorba despre o temă sensibilă într-o ţară epuizată de război, mai ales după eşecul marii contraofensive din vară.

Deşi numărul soldaților trimişi pe front şi pierderile nu sunt dezvăluite, orice ucrainean poate să vadă cum în cimitire au crescut sectoarele militare. O estimare americană, care datează din august 2023, indica undeva la 70.000 de morţi şi 120.000 de răniţi în rândul trupelor ucrainene.

Elanul patriotic al primelor luni de război s-a terminat. Din ce în ce mai des, presa relatează despre bărbaţi recalcitranţi în faţa mobilizării.

Mobilizarea populației aprinde spiritele la Kiev

În acest context, Kievul analizează un proiect de lege care prevede scăderea vârstei de mobilizare de la 27 la 25 de ani, simplificarea procedurilor de înrolare şi noi sancţiuni pentru cei care caută să se sustragă, cum ar fi restricţii de obţinere a permisului de conducere sau interdicţia de a efectua tranzacţii imobiliare.

Dar, pe reţelele de socializare se înmulţesc apelurile de a fi mobilizaţi în armată și copiii membrilor elitei ucrainene.

Deputata Mariana Bezugla, din partidul prezidenţial, sugerează exonerarea de mobilizare a celor care fac o donaţie financiară semnificativă pentru bugetul de stat. „Şi cei care n-au bani, să moară în tranşee şi copiii lor să rămână orfani?”, au reacţionat ucrainenii. „Războiul este pentru săraci”, spun oamenii simpli.

La rândul său, un fost ministru al Economiei, Timofii Milovanov, a amintit că, în timpul războiului din Vietnam, Statele Unite au recurs la procedeul tragerii la sorţi pentru a decide pe cine mobilizează – „Statul alege la întâmplare o zi şi o lună. Persoanele născute în acele zile sunt mobilizate”. „O casă de nebuni”, a reacţionat o avocată foarte cunoscută, Larisa Denisenko.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri...
Afacerea cu care s-au îmbogățit doi români întorși după 7 ani din Italia. Sebastian și...
Fostul milionar din fotbalul românesc a ajuns sărac lipit pământului la 72 de ani! A...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Revoltător! Cum justifică Luis Fabian crima de la Padina: 'Trebuie să înghit eu?!'
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
Au auzit strigăte disperate de sub pământ, iar când s-au apucat de săpat au dat...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Sedus și jefuit de iubita româncă. Metoda prin care o femeia în vârstă de 47...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Volkswagen dă startul precomenzilor lui Golf GTI. Cât costă acesta?
Rusia îşi concentrează forţele pentru o nouă invazie din nord în Ucraina. Avertisment al şefului...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
S-a decis plata a 500 LEI. Banii intră în cont: Așa cum Guvernul a promis
Alin Oprea rupe tăcerea, după 18 ani. Adevărul din spatele destrămării trupei Talisman
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Lavinia Pîrva, despre momentele dificile din mariajul cu Ștefan Bănică Jr.: ”A fost o perioadă...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
(P) Iată ce monitor gaming se caută în 2024
×